CHP Beyoğlu adayı İnan Güney'le bir gün: 'Son üç yerel seçimde fark kapandı'

Beyoğlu’nda CHP’nin adayı İnan Güney, yarışı önde tamamlamak için yoğun bir kampanya sürdürüyor. İstiklal Caddesi’nin ışıltısından, Tarlabaşı’nın ıssız sokaklarına İnan Güney’i izledik.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL – İstanbul’da yaşamayanlar için Beyoğlu hep ‘ışıltılı’ bir ilçe olarak anılıyor. Ününün bir kısmına konu olan İstiklal Caddesi ve Cihangir hem ilçenin hem de İstanbul’un en kalabalık ve ilgi gören yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Gündüzünde tarihi mekânlarını görmek isteyenler, gecesinde ise eğlence mekânlarını doldurmaya başlıyor. Gündüz ve gecedeki değişim, Beyoğlu’nda caddeler için de geçerli. Birkaç cadde ötesinde oldukça pahalı ve lüks yaşama, birkaç cadde ötesinde yoksulluk eşlik ediyor. Beyoğlu’nun ‘ışıltılı’ ünü Tarlabaşı ve Okmeydanı gibi bölgelerinde yerini yoksulluğun bağrına bırakıyor.

Haliyle seçime 18 gün kala Beyoğlu sokakları siyasetçilerle dolup taşıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Beyoğlu Belediye Başkan adayı İnan Güney’in Beyoğlu’ndaki kampanyasına bir günlüğüne konuk olduk. Programı Balıkçılar Çarşısı’ndaki esnafla açan Güney, günü Tarlabaşı’nın Dolapdere sınırında sonlandırdı.

Fotoğraflar: Gazete Duvar


‘BALIKÇILAR ÇARŞISI TARİHİNİ KAYBETTİ’

167 binden fazla insanın Beyoğlu’nda 31 Mart’ta sandık başında olması bekleniyor. Seçim çalışmalarının sıklaştığı bugünlerde CHP’nin adayı İnan Güney, Balıkçılar Çarşısı’ndaki esnafı gezmeye başlıyor. Güney’i gören esnaf genellikle çarşıdaki sorunlardan bahsedip, seçilmesi durumunda Balıkçılar Çarşısı’nın daha ilgi çekici bir yere dönüştürülmesi için söz istiyor. Balıkçılar Çarşısı olarak anılan bölgede şu an yalnızca bir balıkçı bulunuyor. Bazı esnaf, çarşının tarihini kaybetmesinden de şikâyetçi. Balıkçılar Çarşısı’nda esnaf, bölgeye çok sayıda turistin gelmesi nedeniyle, daha turistik bir düzenlemenin ihtiyaç olduğundan söz ediyor. Güney ise “Biz gelirsek esnafla birlikte oturup karar vereceğiz” diyerek gezisine devam ediyor.

Beyoğlu esnafının bazıları ise Beyoğlu seçmeni değil. Güney, bu anlarda ise hangi ilçenin seçmeni olduğunu sorup, önce oradaki CHP adayına sonra İBB’de Ekrem İmamoğlu’na oy istiyor. Seçmenler arasında kişisel isteklerde bulunanlar da var. Belediye başkan adaylarını her zaman göremeyenler, kişisel sorunlarının çözülmesi durumunda desteğini vereceğini beyan ediyor. Esnaf gezisinin seyri, üç aşağı beş yukarı bu düzlemde saatlerce devam ediyor…



TARLABAŞI ESNAFI: EŞİTSİZ DAVRANIYORLAR

İstiklal Caddesi’nden Tarlabaşı’na doğru devam ediyor CHP’li İnan Güney ve beraberindekiler. Belediye temizlik işçileri ile de yolda kısa bir sohbeti oluyor: “Biz gelince her şey çok daha güzel olacak.” Tarlabaşı’nda da önce esnaf gezileri yapılıyor. Ancak, İstiklal Caddesi’ndeki esnaftan sonra Tarlabaşı’ndakilerin şikâyetlerinde sosyolojik bir değişim dikkat çekiyor. Hemşericilik bağlarının da seçmen davranışı üzerinde etkili olduğu bölgeleri var Beyoğlu’nun. Bu mahalleler, ülkenin doğusundan göç etmiş, genellikle yoksul kesimlerden oluşuyor. Tarlabaşı’ndaki bir esnaf, "Beyoğlu Belediyesi'yle bir derdim yok ancak eşitsiz davranıyorlar. Umarım siz eşit davranırsınız.” Güney ise "Buranın insanı da toprağı da ötelenmiş biz 45 mahalleye eşit davranacağız" karşılığını veriyor. Esnaf, Güney’e destek vereceğini açıklıyor.

Güney, başka bir esnaf dükkânına giriyor. Dükkân sahibi, şimdiye kadar kimsenin kendilerini ve bölgelerini ziyaret etmediği serzenişinde bulunarak teşekkür ettiğini iletiyor. Aynı esnaf "Engelliler adına konuşuyorum. Engellilere hizmet vermenizi arz ediyoruz. Engellilerin hoş beşe, sosyal aktiviteye, tatile ihtiyacı var" diyor.



‘KASIMPAŞA’YA VAR BURAYA YOK’

Tarlabaşı’nın dik yokuşlarından dar sokaklarına devam eden gezide, yoksulluk dikkat çekiyor. Binaların eski ve bakımsız olması ilçenin en büyük sorunlarından biri. Erkeklerin oturduğu kahvehanede kendisine oy vermekte şüphe duyan bir seçmeni ikna ettikten sonra, ağırlıkla Kürt seçmenin yaşadığı mahalleye doğru ilerliyor Güney. Güneş Apartmanı önünde birkaç kadın seçmen ile sohbet eden Güney’e kamu bütçesinin eşitsiz dağıtıldığı şikâyetleri anlatılıyor. Kimi seçmen ayrımcılığı “Kasımpaşa’ya var ama buraya yok” diyerek anlatıyor. Başka bir Kürt seçmen ise Güney’i “Çawa yî, başî?” (Nasılsın, iyi misin) diyerek karşılıyor.

‘O AFYON’DAKİNİ GÖNDERİN’

Kadınların en büyük şikâyetlerinin başında, bölgede devlet okulunun olmaması geliyor. Devletin kendilerine eşit davranmadığı neredeyse her apartman önünde yineleniyor. Tarlabaşı’nın çıkmaz sokakları, bakımsız evleri, çocukların oyun dahi oynayacak alanlarının olmaması göze çarpıyor. Ağaçlara asılmış iş ilanları, işsizlik ve yoksulluğun alabildiğine kendini gösterdiği bölgede, İnan Güney’e bir seçmen “O Afyon’dakini gönderin” diyerek sesleniyor. İnan Güney, seçmenle sohbet ettikten sonra aynı tepki ifade ediliyor “Bu zihniyeti Türkiye’den gönderin.”

SON ÜÇ YEREL SEÇİMDE FARK GİDEREK KAPANDI

45 mahalleden oluşan Beyoğlu’nda son üç yerel seçimde AK Parti ve CHP adayları en yüksek oyları aldı. Son üç seçimin sonuçlarına göre ilçede AK Parti ve CHP adayları arasındaki fark giderek kapanıyor. 29 Mart 2009’da yüzde 38.12 oy alan AK Parti adayını yüzde 26.49 oyla CHP adayı takip etti. 30 Mart’ta bu oran yüzde 47.82 AK Parti, yüzde 35.19 CHP olarak sonuçlandı. 31 Mart 2019’da ise yüzde 49.86 AK Parti adayı, yüzde 43.99 CHP adayı oy aldı. 31 Mart 2024’te ise CHP adayı İnan Güney, farkı kapatıp belediye başkanı olmak istiyor. AK Parti adayı Haydar Ali Yıldız ise oyunu yüzde 50’nin üzerine çıkartmanın en büyük hedefi olduğunu söylüyor. Beyoğlu’ndaki yarışta AK Parti adayı Haydar Ali Yıldız, şu an daha avantajlı görünse de yarışın kolay olmayacağı ifade ediliyor. İnan Güney’in ekibi ise Beyoğlu’nda şu an bir denge sağlandığını belirtiyor. Güney, yarışta öne geçmek ve belediyeyi kazanmak için sabahın erken saatlerinde başladığı seçim çalışmasını iftar sonrasında, gece yarısına kadar sürdürüyor.