ÇHD davasına katılım çağrısı: Adil yargılanma ve savunma hakkı ihlal ediliyor

ÇHD davasının 7-11 Kasım tarihlerinde İstanbul’da görülecek duruşmasına katılım çağrısı yapan hukuk ve insan hakları örgütleri, "Güçlü bir şekilde 'hayır' demek kolektif sorumluluğumuz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 22 avukatın terör örgütü üyesi olmak ve yönetmek suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşması 7-8-9-10-11 Kasım tarihlerinde İstanbul’da yapılacak.

Duruşma öncesi Adalet İçin Hukukçular, ÇHD Ankara Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi ve Toplumsal Hukuk, Ankara’da bulunan SES Genel Merkezi’nde basın açıklaması gerçekleştirerek duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

‘10 YILDIR GİZLİ VE İTİRAFÇI TANIKLAR MAHKEMEDE DİNLENMEDİ’

ÇHD’lilere yönelik davanın 2013 yılında başlatılan soruşturma ile hala devam ettiği dikkat çekilen açıklamada, "Derdest olan bu dava kapsamında Selçuk Kozağaçlı’nın toplam tutukluluğu 6 yılı, Barkın Timtik’in toplam tutukluluğu 5 yılı doldurmuş durumdadır. Oya Aslan ise 2 yıl 9 aydır tutuklu bulunmaktadır. Suçlamaların delili olarak ise bir kısım itirafçı tanık ve gizli tanık beyanları ile 2004 ile 2006 yılları arasında Hollanda Belçika ülkelerinden Türkiye’ye getirildiği söylenen yazışma içerikleri gösterilmektedir. 10. yılına varmış olan yargılama sürecinde, savcılık tarafından sunulan ve delil kabul edilen gizli tanık ve itirafçı tanıklar mahkeme huzurunda dinlenilmemiştir" denildi.

‘ADİL YARGILANMA HAKKI VE SAVUNMA HAKKI İHLAL EDİLİYOR’

Söz konusu dosyanın Başsavcılık eliyle hızlı bir şekilde bitirilmeye çalışıldığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Savunmanın yıllardır sürdürdüğü hukuki tartışmaların hiçbiri dikkate alınmadan iddianamenin kopyala yapıştır metodu ile esas hakkında mütalaaya aktarılması da adil yargılanma hakkı ve savunma hakkının ilkesel olarak ihlal edildiğini, yok sayıldığını ve siyasi saiklerle söz konusu yargılamanın nihayete erdirilmek istendiğini ortaya koymaktadır.

7-8-9-10-11 Kasım tarihleri arasında 5 gün boyunca görülecek olan duruşmada hem bahsedilen delillerin hukuki vasıfsızlığı hem de mahkemenin siyasi saiklerle olduğu açıkça görülen yargılama pratiğine karşı hukuki itirazlar sunulacak, tutuklu meslektaşlarımız yönünden neredeyse olası cezanın infaz süresine ulaşmış olan tutukluluk tartışılacaktır."

‘TÜM HUKUKÇULARI DURUŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

"7-8-9-10-11 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan duruşmanın özel bir önemi olduğunu düşünmekteyiz" denilen açıklamada duruşmaya katılım çağrısı yapıldı: "Davanın karara çıkıp çıkmamasından bağımsız, avukatlar olarak mesleğimizin ve meslektaşlarımızın bu şekilde hoyrat bir biçimde kriminalize edilmesi girişimine güçlü bir şekilde 'hayır' demenin kolektif sorumluluğumuz olduğu kanısındayız. Bu nedenle tüm meslektaşlarımızı, baro başkanlarını, hukukçuları ve kamuoyunu halkın savunma hakkına ve avukatlık mesleğinin bağımsız varlığına olan bu saldırıya karşı dayanışmaya, meslektaşlarımızı savunmaya ve 7-8-9-10-11 Kasım tarihleri arasında Silivri Hapishane Kampüsünde görülecek olan duruşmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi. (DUVAR)