Chaff fişeği nedir?

Isı ve radar güdümlü füzeleri atlatmak için kullanılan Chaff fişeği sistemi askeri uçakların çoğunda bulunuyor. Fişekler, pilotlar tarafından veya otomatik olarak fırlatılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TCG Çeşme gemisine karşı Yunan uçakları tarafından kullanıldığı belirtilen chaff fişeği, ısı güdümlü füzeleri şaşırtmak için kullanılıyor. Chaff fişeği sistemi hemen bütün askeri uçaklarda bulunuyor. Fişekler, pilotlar tarafından veya tehlike algılandığında otomatik olarak fırlatılıyor.
"Isı ve radar güdümlü füze aldatıcısı" olarak bilinen Cheff fişeği, uçaklarda savunma sistemi olarak kullanılıyor. Uçağı takipte olan füzelerin hedefini daha büyük bir hedef yaratarak saptırmak için kullanılan ve üzerine füze kitlendiği alarmını alan pilotun, düğmeye basmasıyla ya da otomatik olarak fırlatılıyor.

Chaff, alüminyum ve metalizd cam gibi folyoya benzeyen maddelerden yapılıyor. Pilot sistemi aktifleştirdiğinde uçaktan çok ince alüminyum ve bakır gibi demir parçaları atılır. Radarda en çok sinyal üreten maddeler demir olanlardır. Radar güdümlü füze bu metallerin radar izini uçağın radar izi zannederek bu metalleri takip eder. (HABER MERKEZİ)