CFWIJ: Kadın gazetecileri serbest bırakın

Kadın gazetecilerin uluslararası dayanışma örgütü CFWIJ, Van'da tutuklanan kadın gazetelerin serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Van'da helikopterden atılan köylülerin haberini yaptıkları için tutuklanan kadın gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Kadın gazetecilerle dayanışmak için küresel bir destek örgütü olan Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Van'da 2 köylünün helikopterden atılarak işkenceye uğramalarını haberleştirdikten sonra 9 Ekim 2020'de tutuklanan Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan Mezopotamya Ajansı muhabiri Zeynep Durgut hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla hazırlanan iddianameye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. İşlerini yaparken sistematik baskıya uğradıkları vurgulanan gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

'MESLEKLERİNDEN VAZGEÇİRMEK İÇİN SİSTEMATİK BASKI'

Spor, magazin veya doğa olaylarını haberleştirmemenin "örgüt talimatı" için delil sayıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Tutuklu gazeteciler Şehriban Abi ve Nazan Sala’ya yönelik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Tutuklanan gazetecilerin daha önce de adli erkek koridorundaki bir koğuşta tutulduğunu ve insanlık dışı işkencelere maruz bırakıldığını kaydetmiştik. Güneydoğu bölgesinde işlerini yapmaya çalışan gazeteciler, yıllardır sistematik bir baskıya maruz bırakılıyor. Tamamı kadın muhabirlere sahip tek haber ajansı Jinnews, gün aşırı gözaltılarla 'terör örgütü üyeliği' ve 'propaganda yapmak' iddialarıyla suçlanmakta, haber yapmaya çalışan gazetecilerin mesleklerinden vazgeçmeleri hedeflenmektedir" denildi.

'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR'

Gazeteciliğin suç olmadığının vurgulandığı açıklama şöyle devam etti: "Tutuklama ve diğer yöntemlerle gazetecilere karşı uygulanan sindirme politikalarının, Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğu kanaatindeyiz. Meslektaşlarımız Şehriban Abi ile Nazan Sala'nın gerçeği ortaya çıkarmak amacıyla gazetecilik görevlerini yerine getirdiğinin ve suç işlemediklerinin bilincindeyiz." (DUVAR)