Cezayir hava sahasını komşusu Fas'a kapattı

Cezayir yönetimi komşusu Fas'tan yapılacak uçuşlara hava sahasını kapattı. Yaklaşık bir ay önce Cezayir, Fas ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı almıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cezayir, ülke hava sahasını komşusu Fas'a kapattı. Cezayir geçtiğimiz ay Fas ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Kuzey Afrika'da Fas ve Cezayir arasında gerginlik bir süredir artarak devam ediyor. Cezayir yönetimi, Fas'tan yapılacak askeri ve sivil tüm uçuşlara hava sahalarını kapattıklarını duyurdu. Yüksek Güvenlik Konseyi'nin açıklamasında gerekçe olarak 'Fas'ın sürdürdüğü provokasyonlar ve düşmanca uygulamalar göz önünde bulundurularak alındığı' ifadeleri sunuldu. 

TÜRKİYE SEFERLERİ ETKİLENECEK

Fas'ın açık ara en uzun sınıra sahip komşusunun aldığı bu kararın özellikle Doğu'ya yapılan seferleri etkileyeceği söyleniyor. Reuters'a konuşan Fas Kraliyet Havayolları'ndan bir kaynak, Cezayir'in aldığı kararın 15 uçuşu etkileyeceğini söyledi. Mısır, Tunus ve Türkiye'ye yapılan seferlerin hava saha kapatma kararından etkilenmesi bekleniyor.  

UZUN SOLUKLU GERİLİM

İki komşu ülkenin oldukça gergin bir diplomatik ilişki geçmişi var. Son olarak Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra Ağustos ayının sonunda yine 'Fas'ın düşmanca tavrını' dile getirerek diplomatik ilişkileri kestiklerini duyurmuşlardı. Rabat-Cezayir arasındaki iplerin kopmaya başlamasında en önemli nedenlerden biri Batı Sahra gündemi. Eski bir İspanyol sömürgesi olan bölgede Fas hak iddia ederken Cezayir buradaki ulusal silahlı hareket Polisario Cephesi'ni destekliyor. Cezayir'in Batı Sahra sınırındaki mülteci kampları, Polisario için de önemli bir üs olarak görülüyor. (DIŞ HABERLER)