Cezaevlerinde açık görüşe izin verilmeme gerekçesi: Pandemi bitmedi

Cezaevlerinde bulunanların bayramda yakınlarıyla yüz yüze görüşme yapmalarına izin verilmedi. Gerekçe ise pandeminin henüz bitmemesi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, ‘Van Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporu’ ile ‘Aliağa ve Menemen Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporları’nı görüştü.

Komisyonun CHP’li üyesi Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, cezaevinde tutuklu bulunanların ve çalışanların aşılanmasına rağmen Kurban Bayramı’nda yüz yüze görüş yapılmaması kararını gündeme getirdi. Hakverdi’nin “Bayramda niye açık görüş yaptırmıyoruz” sorusunu yanıtlayan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yılmaz, “Pandemi henüz bitmedi” dedi.

‘NORMALE GEÇTİK, NİYE AÇIK GÖRÜŞ YAPTIRMIYORUZ?’

Korona virüsü salgını sürecinde cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla yüz yüze görüşmesine sınırlama getirildi. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, ‘Yeniden normalleşme’ kararlarının 1 Temmuz’dan itibaren uygulanmaya başlamasına rağmen Kurban Bayramı’nda yüz yüze görüşe izin verilmemesini komisyon toplantısında gündeme getirdi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı’yla yaptığı görüşmede, mahkumların aşılanmasının cezaevlerinde olmayanlar gibi sırası geldiğinde, periyodik yapıldığı bilgisini öğrendiğini belirten Hakverdi, “İnfaz koruma memurlarının ve cezaevi görevlilerinin de hepsi aşılandı. 1 Temmuz itibarıyla madem eski uygulamaya geçtik, normale geçtik, her taraf açıldı. E, bu noktada mesela bu bayramda niye açık görüş yaptırmıyoruz? İnsanlar da aşılandı, çok uzunca süredir açık görüş yapılmıyordu, açık görüş bu bayramda uygulanabilirdi, yapılabilirdi” dedi.

‘PANDEMİ HENÜZ BİTMEDİ’

Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Hakverdi’nin “Müjde verin” diyerek gündeme getirdiği konuya ilişkin, “Açık görüş... Pandemi bitti” ifadelerini kullandı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz’a söz verdi.

“Sayın Başkanım, pandemi henüz bitmedi” ifadelerini kullanan Yılmaz, “Açık görüşle ilgili biz Covid-19 süreci ülkemizde başladığından itibaren Sağlık Bilim Kurulunun tavsiye kararları doğrultusunda bu konudaki önlemler kurumlarımızda alındı. Yine, biz, açık, kapalı görüşlerin belirli sürelerle, kimlerle, ne kadar süreyle yapılacağına ilişkin bu tespitleri ve kararları kurumlarımıza Bilim Kurulunun tavsiye kararları doğrultusunda duyurduk” dedi.

CEZAEVLERİNDE YÜZDE 75 ORANINDA AŞILAMA YAPILDI

Cezaevlerindeki korona aşılamasına ilişkin de bilgi veren Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz, Sağlık Bakanlığı’nın aşılama takvimiyle doğru orantılı olarak kurumlarda aşılamanın yapıldığını söyledi, “Şu an yüzde 75 oranında aşılama, birinci doz, gerçekleştirildi, bu konudaki çalışmalarımızda yine devam ediyor” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal’ın, “Hangi aşıyı yaptınız; Sinovac mı, BioNTech mi?” sorusuna da yanıt veren Yılmaz, “BioNTech ya da Sinovac. İsteğine göre aşı yapıldı” ifadelerini kullandı.

BAŞAK DEMİRTAŞ DA ADALET BAKANI’NA SESLENDİ

Tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla bayramda görüşlerin yapılmasını talep etmişti. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e seslenen Başak Demirtaş, “Pandemi öncesi her hafta olan kapalı görüş hakkını bile kullanamıyoruz. Bir ay içerisinde sadece toplamda iki defa kapalı görüş yapabileceğiz. Normalde bayramlarda ek açık görüş olurdu. Oysa bu bayramda yine olmayacak. Bırakın açık görüşü kapalı görüş bile yok. Bayram vesilesiyle ek telefon hakkı bile tanınmadı. Maalesef cezaevlerine bayram gelmiyor. Oysa ki Adalet Bakanı bundan tam 13 ay önce, kısa sürede görüntülü görüşme yapılabileceğini söylemişti. Buradan Adalet Bakanı’na sormak istiyorum: Cezaevlerinde bayram görüşü yapmanın kime ne zararı olabilir ki? Cezaevlerinde normalleşme ne zaman başlayacak?" ifadelerini kullanmıştı. (DUVAR)