Çevre Sayfası... Türkiye iklim hedeflerinde yolda mı kaldı?

“1.5°C'yi Canlı Tutmak: G20+ Açığının Bu Yıl Kapatılması” raporu yayınlandı. Rapora göre, ülkeler iklim krizine neden olan baş etkenlerden emisyon azaltımı için verdiği sözlerden uzaklaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

Dünyanın en büyük sorunu iklim kriziyken karar alıcılar hâlâ tam anlamıyla harekete geçmiyor. Hatta ülkeler iklim krizine neden olan baş etkenlerden emisyon azaltımı için verdiği iklim sözlerinden de uzaklaşıyor.

Glasgow'da geçen yıl Kasım ayında düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) üzerinden altı aydan fazla zaman geçti. Tüm ülkeler COP26’da 2030 iklim hedeflerini yeniden gözden geçirme ve güçlendirme konusunda anlaşmıştı. COP27’ye 6 aydan kısa bir süre kaldı. World Resources Institute (Dünya Kaynakları Enstitüsü), E3G ve Energy and Climate Intelligence (ECIU), G20 ülkelerinin iklim hedeflerini değerlendiren 6 aylık bir rapor yayınladı.

TAAHHÜTTE BULUNMADILAR

“1.5°C'yi Canlı Tutmak: G20+ Açığının Bu Yıl Kapatılması” (Keeping 1.5°C alive: the G20 gap to close this year) başlıklı rapor kamuya açık verilere ve analizlere dayanıyor. Başlıca emisyonlara sebep olan ülkelere ve yaklaşan COP başkanlığı ülkelerinin ulusal iklim taahhütlerine, iklim azaltım hedefleri ve uygulama çabalarına ilişkin bir değerlendirmeye genel bir bakış sağlıyor. Bu rapora göre G20 ülkeleri şimdiye kadar, 1.5 °C küresel ısınma hedefine ulaşma yolunda ilerlemesini sağlayabilecek yeni emisyon azaltım taahhütlerinde bulunmadı. Bu gruptaki büyük ekonomiler dünyanın sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 75'inden sorumlu.

‘BEYAN SUNULMADI’

Rapor yakından incelendiğinde özetle şunları ortaya koyuyor:

• Avustralya, Brezilya, Endonezya ve Meksika, emisyonlarını sınırlamak için bir taahhütte bulunmayan 2030 iklim hedeflerini sundu.
• Mısır, Hindistan ve Türkiye henüz herhangi bir yeni veya güncellenmiş Ulusal Katkı Beyanları’nı sunmamıştır ve COP27'den önce geliştirilmiş beyanları sunmalıdır. Özellikle Hindistan, COP26'da 2030 yılına kadar enerjisinin yarısını yenilenebilir kaynaklardan sağlamaya yönelik ve 2070'e kadar net sıfıra ulaşan cesur taahhütler sunabilir.
• Çin, Rusya ve Suudi Arabistan, önceki beyanlarına kıyasla daha gelişmiş 2030 iklim hedefleri sundu, ancak bu yıl taahhütlerini mevcut politikalarının ötesinde iyileştirmek için hâlâ ciddi bir alan var.

‘KRİTİK DERECEDE YETERSİZ'

Raporda Türkiye ilişkin noktalara bakacak olursak şu ayrıntılar dikkat çekiyor:

“Mısır ve Hindistan ile birlikte Türkiye, henüz herhangi bir yeni veya güncellenmiş iklim hedefi (Ulusal Katkı Beyanı) sunmayan ülkeler arasında.

Türkiye’nin uyguladığı politikalar, küresel ısınmayı 1.5 °C ile sınırlandırmak amacıyla yeterli emisyon azaltım hedefine erişmek için kritik derecede yetersiz.”

‘GERÇEKLEŞTİRME ŞANSI YOK’

Raporun yazarlarından ECIU Ulusararası Lideri Gareth Redmond-King, Türkiye için verdiği görüşte şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye şu anki hedefine ulaşma yolunda ancak bu 4 °C'lik katastrofik (felaket etkisi yaratacak) ısınma yolunda bir hedef; ısınmayı 1.5 °C'de tutmak için gerekli olan yolun çok dışında. Türkiye, 2053 yılına kadar net sıfıra ulaşma konusunda cesur bir taahhütte bulundu, ancak bu on yılda ithal edilen fosil yakıtlardan daha ucuz, daha temiz, yerli yenilenebilir enerjiye geçmek için önemli ölçüde daha fazla ilerleme olmadan bunu gerçekleştirme şansı yok.”

Türkiye’nin Kasım ayında Mısır’da gerçekleşecek BM İklim Zirvesi COP27 Tarafları Toplantısı öncesinde iyileştirilmiş bir Ulusal Katkı Beyanı vermesi bekleniyor ancak şuan o yoldan uzak görünüyor. COP 26 sonrası geçen nisan ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın düzenlediği İklim Şûrası da yapıldı ancak akıllarda göbek dansı görüntüleri kaldı. Toplantılar yapılıyor, sözler veriliyor ama tam anlamıyla harekete geçilemiyor. Türkiye iklim krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında. Görünen köy kılavuz istemezken Türkiye iklim hedeflerinde yolda mı kalacak?