Çevre Bakanlığı: Sökümü yapılacak 'asbestli' gemide tehlike tespit edilmedi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 600 tonun üzerinde asbest barındırdığı iddia edilen 'NAe São Paulo' savaş gemisinin tehlikeli ya da riskli bir durum barındırmadığını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya Donanması’na ait olan ve 600 tonun üzerinde asbest barındırdığı iddia edilen 'NAe São Paulo' isimli uçak gemisinin Aliağa'da söküleceğine dair haberler üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık, söküm işlemlerine ilişkin tehlikeli ya da riskli bir durumun söz konusu olmadığını iddia etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre; Brezilya'dan İzmir Aliağa söküm tesislerine gelecek olan geminin, uzun süredir izin beklediği bildirildi. İzin talebi sonrası kamuoyundaki kaygıların duyulması ile bir kez yapılması gereken kontroller; uluslararası yeterliliği olan uzman isimlerce, uluslararası kriterlere göre tekrar yapıldı. Basel Sözleşmesi uyarınca gemide tehlikeli, riskli herhangi bir durum tespit edilmediği öne sürüldü. Geminin sökülmesine izin veren kararın, uluslararası hukuka uygun olduğu iddia edildi.

'YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRDİ'

DHA'nın haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunarak AB Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri Listesi'nde de bulunan gemi; tüm yükümlülükleri yerine getirince (Notifikasyon Formu, geminin survey raporu, tehlikeli madde envanteri, radyasyon analiz belgesi, gemi söküm planı, gas-free işleminin yapıldığına dair belge, Nükleer Düzenleme Kurumu'nun geminin sökülmek üzere Türkiye'ye getirilmesinde radyolojik açıdan sakınca olmadığına dair resmi yazısı gibi) izin vermeme seçeneğinin ortadan kalktığı öne sürüldü.

Yetkililere göre, Türk kara sularında da gemi, mevzuata ve yasal düzenlemelere uygun bir teknikle, uluslararası yetkinliğe sahip uzmanların denetimlerden geçirilecek ve en ufak tehlikeli bir durum, risk söz konusu olursa hiç tereddütsüz geri gönderilecek.

NE OLMUŞTU?

Brezilya Donanması'na ait 'NAe São Paulo' isimli uçak gemisinin gövdesi, açık artırmayla Türkiye'deki gemi söküm tersanesi Sök Denizcilik ve Tic. A.Ş.'yi temsilen Rio de Janeiro şirketi Cormack Maritima tarafından satın alındı. Cormack Maritima Müdürü Jorge Cormack, 21 yıllık hizmetinin ardından hizmet dışı bırakılan geminin mayıs-haziran ayları arasında sökülmek üzere İzmir Aliağa'ya gönderileceğini açıkladı. Daha önce de tepkilere neden olan Aliağa'daki gemi söküm faaliyetlerine böylelikle bir yenisi daha eklenirken, uçak gemisinin içerisinde 600 tonun üzerinde asbest barındırdığı iddia edildi. Geminin Aliağa'da sökülecek olmasına birçok sivil toplum kuruluşu ve çevre örgütü tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)