Çevirmenlik yapan akademisyene 'PYD' ihracı

Adıyaman Üniversitesi, 2014'te Ankara'ya gelen Rojava Halk Meclis Eş Başkanı Ebdülselam Ehmed'in röportajında çevirmenlik yaptığı için akademisyen Adem Yıldırım hakkında soruşturma başlattı. Yıldırım 'PYD, YPG' soruşturması kapsamında ihraç edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde araştırma görevlisi olan Adem Yıldırım, 2014 yılında Sosyal Bilimler ve Felsefe alanında metinler yayımlayan Kampfplatz Dergisine, röportaj için çevirmenlik yaptı. 2014'te Ankara'ya gelen Rojava Halk Meclis Eş Başkanı Ebdülselam Ehmed'in röportajında çevirmenlik yaptığı için Yıldırım hakkında Adıyaman Üniversitesi disiplin soruşturması ve ceza soruşturması başlattı. Çevirmenlik yaptıktan 5 yıl sonra hakkında başlatılan soruşturmaya tepki gösteren Yıldırım, “Bir akademisyenin yasal olarak yayımlanan bir derginin hazırladığı soruları çevirmesi nedeniyle disiplin ve ceza soruşturmasına muhatap kılınması kabul edilemez” dedi.

'HİÇBİR ZAMAN RÖPORTAJ VERMEDİM, ÇEVİRMENLİK YAPTIM'

Üniversite yönetiminin açtığı soruşturmalar neticesinde Yıldırım, savunma yaptı. “Hakkımda başlatılan soruşturmaların ne zaman ve nasıl yürütüldüğü ve de içeriğinde neyin olduğuna dair en ufak bir bilgi verilmemiştir” diyen Yıldırım savunmasında şunları söyledi: “Soruşturma sürecinde soruşturmacıların tavrı, üslubu ve sözcüklerin seçimi, önceden hazırlanmış bir kararın mizanseni biçiminde kendini göstermiştir. Bunun için tebliğ-tebellüğ belgelerinde 'şüpheli', 'sanık' gibi ifadelerle hitap edilmiştir. Ancak YÖK'ün ilgili mevzuatının 53/a maddesinde yalnızca "soruşturulan" ibaresi kullanılmakta. Israrla, 'Kampfplatz dergisine söyleşi verme' ya da 'söyleşiyi baştan sona hazırlama' biçiminde bir ithamla karşılaştım. Ancak bu, doğruyu yansıtmamakta. Zira ben hiçbir zaman söyleşi vermedim sadece dergi adına tercümanlık yaptım."

Yıldırım söz konusu söyleşinin o dönem Ankara'da bulunan Eğitim Sen Genel Merkezi'nde yapıldığını ve tüm süreçlerin hukuki bir biçimde işletildiğini de söyledi: "Çeviriyle soruları yönelttiğim kişi, birlikte fotoğrafımız olan Ebdulselam Ehmed olup, yetkili makamların izni ve rızasıyla bulunan bir politikacıdır."

Söz konusu dergide o dönem PYD'nin Eş Başkanı olan Salih Müslim'in de röportajı yer alıyor. Yıldırım bu söyleşiden de kendisinin sorumlu tutulduğunu söyleyerek rektörlüğe yaptığı savunmasında şöyle devam etti: "Soruların yöneltildiği Salih Müslüm'le hiç karşılaşmadım ve görüşmedim. Açıkçası röportajı kimin yaptığına dair bir fikrim de yoktur. Diğer taraftan, söyleşi yapılan kişinin fikirleri nedeniyle söyleşideki soruları çeviren kişinin soruşturulması, cezalandırılması her şeyden önce suç ve cezaların şahsiliği ilkesine aykırıdır. Kaldı ki bir akademisyenin yasal bir derginin hazırladığı soruları çevirmesi nedeniyle disiplin ve ceza soruşturmasına muhatap kılınması kabul edilemez."

'SİSTEMATİK MOBBİNGE MARUZ KALDIM'

“Fakültede sistematik bir biçimde mobbinge uğradım ve personel tarafından dışlandım" diyen Yıldırım, "Benimle dolaşan arkadaşları uyararak, benimle ilişkilerini kesmelerini aksi takdirde kadro alamayacaklarını söylemişler. Ancak ben bunu çok sonraları öğrendim. Rektörlüğe yaptığım savunmaların hiçbirini dikkate almadılar" ifadelerini kullandı.

Yıldırım son olarak şöyle devam etti: "Bu süreçte Kampfplatz dergisinin mevcut yönetimi, derginin sahipleri olanlar, beni yalnız bırakmış, yapmış olduğum röportajı internet sayfasından kaldırmıştır. Ben yanlış bir şey yapmadım. Asıl yanlışlık, maruz kaldığım bunca şeye sessiz kalmaktır. Üniversite beni görevden ihraç etti ancak isnat edilen suça dair en ufak bir ibare yer almamakta. Adeta yangından mal kaçırır gibi bir kararla ihraç edildim. Bu süreçte Kafka'nın Dava romanında yazdıklarını bizzat yaşadım."

Adem Yıldırım

KHK'YE DAYALI İHRAÇ KARARI...

YÖK, geçtiğimiz Eylül ayında 375 Sayılı KHK'nin geçici 35'nci maddesine dayanarak Yıldırım'ın ihraç edilmesine karar verdi. Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğü de böylece Yıldırım'ı, 'PYD/YPG silahlı örgütü kapsamında yürütülen soruşturma kapsamında...' diyerek ihraç etti. 

OHAL'İN ETKİLERİ...

Öte yandan YÖK'ün Yıldırım'ın ihracına gerekçe oluşturan 375 Sayılı KHK'nin geçici 35. maddesi 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL'in etkilerinin sürdüğünü gösteriyor. Bu madde 2018 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre üç yıl süreyle; terör örgütlerine veya Millî Güvenlik Kurulunca Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisaki yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen; mahalli idareler personeli, valinin başkanlığında toplanan ve vali tarafından belirlenen kurulun teklifi üzerine İçişleri Bakanı’nın onayıyla kamu görevinden çıkarılır.