Çetin Dedeoğulları: Adalet nöbeti başlatacağım, aklımla oynuyorlar

Ailesinin tüm fertlerini Konya'daki katliamda kaybeden Çetin Dedeoğulları, Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı ile yaptığı görüşmeden sonuç alamadı: Gece gündüz Konya Adliyesi’nin önünde bekleyeceğim.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişi, 30 Temmuz 2021'de katledildi. Keleş ve Çalık ailesi tarafından katliamdan önce de ırkçı saldırıya maruz kalan Yaşar Dedeoğulları, Serap Dedeoğulları, Serpil Dedeoğulları, Sibel Dedeoğulları, İpek Dedeoğulları, Metin Dedeoğulları ve Barış Dedeoğulları'nı katleden Mehmet Altun’un yargılanmasına 17 Kasım tarihinde Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.

Dedeoğulları ailesine yönelik katliamdan önce düzenlenen saldırı davasına ilişkin ekim ayı sonunda verilen kararda, sanıklar Ali Keleş ve Lütfü Keleş tahliye edilip, diğer sanıklara haksız tahrik indirimi uygulandı. Dedeoğulları ailesinin avukatları 17 Kasım’daki katliam davasında da 'indirim' uygulanma ihtimali olduğunu belirterek söz konusu davanın karar duruşması olabileceğini ifade ediyor. Aile fertlerinin tamamını kaybettiği katliam günü, saldırıdan saatler önce evden çıktığı için ailenin hayatta kalan tek ferdi olan Çetin Dedeoğulları yaşadıklarını anlattı.

'KEŞKE İKİ ÜÇ GÜN DAHA YANLARINDA KALABİLSEYDİM'

Ailesine yönelik katliamın "ırkçı saldırı" olduğunu, yargılama aşamasında taleplerinin kabul edilmediğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşmesine rağmen sonuç alamadığını, ailesinin katledildiği evi 'utanç müzesi'ne dönüştüreceğini ve adalet nöbetine başlayacağını söyleyen Çetin Dedeoğulları’nın sorularımıza yanıtları şu şekilde oldu:

Siz katliamdan saatler öncesinde evdeydiniz. Katliamın ardından neler yaşadınız?

Katliam günü ben trene binip Ankara’ya gittim. Ukrayna üzerinden İngiltere’ye geçecektim. Havalimanındayken haber geldi, geri döndüm. Katliamdan sonra üç ay boyunca kendimde değildim. Cenaze gününü dahi hatırlamıyorum. Kendimde değildim. Olaydan iki üç ay sonra kendime gelebildim. Dava ile ilgilenebilmek için kendimi toparlamam gerekiyordu. Kendime geldim ama ne kadar iyi olabilirsiniz ki? Sonuçta ailemden sekiz nüfusun yedisi katledilmiş. O gün ben de orada olabilirdim. Keşke orada olsaydım. Keşke iki üç gün daha yanlarında kalabilseydim. Kendimi suçluyorum.

‘GECE GÜNDÜZ KEŞKE DİYE DÜŞÜNÜYORUM’

Neden kendinizi suçluyorsunuz?

Ben orada olsaydım böyle olamayabilirdi. Görüntüleri izlediniz mi? Benim kardeşlerimin başka gidecek bir yeri yok. Vuruluyorlar, evin kenarına gidiyorlar. Ben bu görüntüleri iki buçuk ay sonra izleyebildim. Mahkeme aşamaları için Konya’ya gitmeye başladım. Stres vücudumda şeker hastalığını ve tansiyonu tetikledi. Gece gündüz keşke diye düşünüyorum.

'IRKÇI BİR SALDIRI'

Saldırıyı gerçekleştiren aileyi tanıyor muydunuz? Önceki süreçte yaşananlara dair neler biliyordunuz? Bu katliam, bir taraftan "iki aile arasında husumet" bir taraftan da "ırkçı saldırı" olarak adlandırıldı.

Kesinlikle ırkçı bir saldırı. İnsanlar durup dururken birine niye saldırsın? Aynı sektörde bile çalışmıyorlar. Tarla, bağ bahçe, hayvan işi de değil. Birbirlerinden tamamen bağımsız iki ev. Bizimkilerin evi köşe ev, sonra onların evi başlıyor. Bizimkilerin onlarla uzaktan yakından alakaları yok. Rahmetli babam kardeşlerime komşular rahatsız olmasın diye 'sesinizi yavaşlatın' diyen biriydi. Bunları düşünen bir insandı. Kesinlikle ırkçı bir saldırı. Bu, katledilenlerin Kürt olmasından kaynaklı bir saldırıdır. Bütün kardeşlerimin de rahmetli babamın da önceki ifadesinde var. 'Biz ülkücüyüz sizi burada yaşatmayacağız' diye konuşmalar var.

'ON SENE ÖNCESİNDEN BAŞLAYAN BİR IRKÇILIK VAR’

Siz İngiltere’de yaşıyorsunuz. Katliamdan önce aileniz ile konuştuğunuzda bu duruma dair ne anlatıyorlardı? 

Bir şey yoktu aslında. Kimse kimsenin etlisine sütlüsüne karışmıyordu. Evet tartışma olduğunu biliyordum. On sene öncesinden başlayan bir ırkçılık var. Komşu ırkçılığı vardı. Karakola taşınınca karakol da ırkçılık yapmış. Kavgadan sonra ben oradaydım. Bizi ifadeye çağırıyorlar, baktık ki diğer aile orada. Biz oturuyoruz, bakıyoruz ki iki dakika sonra onlar geliyor. Bizimkileri suç buldular.

‘KATİLİN VERDİĞİ İFADE, POLİSİN KATİLLE KONUŞMASININ KOPYASI’

Ailenize yönelik saldırının ardından şu an tek tutuklu sanık olan Mehmet Altun bir süre yakalanamadı. Yakın dönemde kaçak olduğu dönemde Altun ile polisler arasındaki konuşmalar ortaya çıktı. Bu ifadeleri okuyunca ne hissettiniz?

Katilin verdiği ifade, polisin katille konuşmasının kopyası. Katilin yakalandıktan sonraki ilk ifadesini okuyorum ikisi de aynı şeyi söylüyor. Katilin ses kaydını da dinledim. Katilin aklına böyle bir savunma gelmiyor. Bunu aklına sokan polis. Polis, "Eve arayı bulmak için gittin değil mi" diye soruyor.  Katil, "Evet arayı bulmak için gittim. Davadan vazgeçsinler diye" diyor. Sanki koordineli çalışmışlar. Emin olun korkunç bir şey.

Yargılama aşamasında kamu görevlilerinin sorumluluklarının da açığa çıkarılması gerektiğini ifade ettiniz. Bugüne kadar kamu görevlisi herhangi bir sanık davaya eklenmedi.

Meram İlçe Emniyet Müdürü olan Mehmet Akbaba'yı kavga olayından sonra güya görevini iyi yapmadığı için Karaman Emniyet Müdürlüğü’ne atadılar.

‘HİÇ YANIMIZDA OLDUKLARINI HİSSEDEMEDİK’

Katliamın ardından iktidar kanadından başsağlığı mesajı aldınız mı?

Evet AK Parti’den geldi. Konya milletvekillerinden bir iki tanesi hep yanımızda olduğunu belirtti ama mahkemeye gelmediler. Gözlemci olarak gelmediler. AK Parti mahkemeye herhangi bir heyet de yollamadı. Hep yanımızda olduklarını söylediler ama hiç yanımızda olduklarını hissedemedik.

'AKLIMLA OYNUYORLAR'

Ailenize yönelik saldırı davasında geçtiğimiz hafta karar çıktı ve katliamı gerçekleştiren sanığın ailesinden kişilere indirim uygulanarak cezalar verildi. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim aklımızla oynuyorlar. Benim gerçekten aklımla oynuyorlar. Mahkeme tüm taleplerimizi reddetti. Reddetmeyi boş verin, olay yeri inceleme raporları, tutanaklar var. İki tutanakta kavganın 38 numaralı dairede olduğu söyleniyor. Mahkeme başkanı bu raporları görmezden gelip olayın evde değil bahçede olduğunu söyledi. Öyle karar verdi. Ayşe Keleş ve Veli Keleş bu işi başından beri organize ettiler. Kavga olayı da dahil buna. Ayşe Keleş’in aldığı ceza 1 sene 1 ay. Onda da hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Kardeşi katil ve bunun pazarlığını yaptılar, organize ettiler. İki dava birbirinin aynısı aslında. Cezalar 5 yıl, 6 yıl ve haksız tahrik indiriminde bulunuldu. Olay dışarıda olduğu gerekçesiyle haneye tecavüz de yokmuş. Olay yeri inceleme raporlarını hiçe sayarak bu kararları verdiler. Bu kadarını beklemiyorduk.

'TALEPLERİMİZİN YARISI YERİNE GELMEMİŞKEN DAVAYI BİTİRMEK İSTİYORLAR'

Saldırı davasında verilen karar katliam davasına dair de kaygılarınızı artırdı mı? Katliam davasında da indirim uygulanabilir mi?

Benim kaygılarım bütün duruşmalarda arttı. Cezasızlık politikasını uygulayacaklarını biliyordum da bu kadar da değil diyordum. Mahkemelerde bu belliydi. Savcıların davranışı, mahkeme başkanının davranışı, ‘Ceza vermeyelim de bir an önce bu dosyayı kapatalım’ yönündeydi. Taleplerimizin daha yarısı yerine getirilmemişken davayı bitirmek istiyorlar. Ne olacaksa bu saatten sonra olsun. Yargıtay’a mı gidiyorsa nereye gitsin, biz sonrasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz. Alenen her şey ortada. Yapan ve yardım edenler belli. Bu aile bu katili yolladı, bu katliamı gerçekleştirdiler ve hepsi söz birliği ederek katliamı reddediyorlar. Bu olay organize gelişmiş bir olaydır ama mahkeme böyle düşünmüyor. Farklı düşünmesinin nedeni de karşı ailenin Kürt olmasından kaynaklanıyor. Türk olsalardı bunu yapmazlardı emin olun.

‘ADALET NÖBETİ BAŞLATACAĞIM’

Cezasızlık politikasıyla karşılaştığınızı ifade ettiniz. Eğer talebinizden farklı bir kararla karşılaşırsanız ne yapacaksınız?

Adalet nöbeti başlatacağım. Katliam evini birkaç hafta içerisinde utanç müzesine dönüştüreceğim. Dışını siyaha boyayacağım ve utanç müzesi yapacağım.

Urfa’daki Şenyaşar ailesi gibi mi?

Evet. Mahkemenin kararına göre kendim gelip adalet nöbeti başlatacağım. Aynı Şenyaşar ailesi gibi gece gündüz Konya Adliyesi’nin önünde bekleyeceğim. Araştırılsın. Bu dosyada 18 kişi yargılandı. Ben demiyorum ki hepsine de 7’şer kez müebbet verilsin. Ama hepsinin adam akıllı yargılanması gerekiyor. Kim suçluysa birbirinden ayıralım. Suçlu olanlar cezasını çeksin. İftira atmıyorum. Bize verilen delilerde bu insanların yüzde 100 suçlu olduğu kanaatindeyiz ama mahkeme yargılama aşamasında bunları dikkate almıyor.

'ÖYLE YA DA BÖYLE AİLEMİN HAKKINI ARAYACAĞIM'

Ben ailede kalan tek ferdim, bunların haklarını benden başka kimse arayamaz. Adalet nöbeti ise adalet nöbeti, başka bir şeyse başka bir şey. Bundan daha fazla bana bir şey yapamazlar ki. Ne yapabilirler? Benim ailemi yok ettiler. 8 nüfustan 7’sini yok ettiler. Beni öldürmekten başka bir çareleri yok. Ya doğru düzgün yargılama yapacaklar ya da beni de öldürecekler. Ben bunu göze aldım. Ben ailemin hakkını yerde bırakmam, öyle ya da böyle ailemin hakkını arayacağım. Sonu nereye varırsa varsın sonuna kadar giderse gitsin. Ben bu olay araştırılsın diye iki gün boyunca Adalet Bakanlığı’nın önünde Bekir Bozdağ ile görüşebilmek için bekledim. Ama bana randevu bile verilmedi. En son Konya’ya geldiğinde gittim ve görüşme sağladım.

'EN TEPEYE KADAR ÇIKTIM, ONDAN ÖTESİ YOK'

Görüşmenin içeriği nasıldı?

Olayı anlattım. Araştırılacağını söylüyor. Ben Cumhurbaşkanı’nın yanına kadar çıktım. Türkiye’nin en tepesindeki kişinin yanına kadar çıktım. Olayı biliyorlar. Bana bir hak vermelerini istemiyorum. Adalet istiyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ne dedi?

Araştırılacağını ve suçluların cezasını çekeceğini söyledi ama bir şey yok. En tepeye kadar çıktım. Ondan ötesi yok. Ondan ötesi Allah. Başka kimse yok. Ertesi gün müfettiş yolladılar ama raporları bile elimize gelmedi.