Çete 2,5 milyon lira borca soktu: Şancı adalet bekliyor

Sokakta yaşayan İbrahim Şancı, bir suç şebekesinin kendisine iş vaadiyle imzalattığı kağıtlar sebebiyle 2,5 milyon TL borca girdiğini öğrendi. 11 yıldır borçlarla uğraşan Şancı adalet istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – Sokakta yaşayan 37 yaşındaki İbrahim Şancı iş vaadiyle borçlandırıldı. 2.5 milyon lira borçlandırılan Şancı, "Adalet bekliyorum" dedi.

1984 doğumlu Şanci henüz yedi yaşındayken annesini kaybetti. Annesinin ölümünün ardından alkol bağımlısı olan babasının Anadolu Hisarı'ndaki evlerini ucuz bir fiyata satması ile birlikte İbrahim'in de sokaklarda olan hikayesi başladı. Uzun süre sokakta hayatta kalmaya çalışan Şancı, ne günlerce yalvardığı babası ve amcasının yanında kalabildi, ne de sokağa düşen ağabeyleri Ahmet ve Mehmet Şancı'dan haber alabildi. Bir süre sonra Avcılar'daki yetiştirme yurdunda kalırken ağabeyi Ahmet'i buldu ve hayata bir kez daha tutunmak istedi. Ancak yeniden sokağa düşen ağabeyi Ahmet'in bir cinayete kurban gitmesi üzerine tüm umutları yerle bir oldu.

"Abdi diye biri vardı. O ağabeyimi kandırdı sokağa götürdü. Bir gün öğlen yemeğinin ortasında geldiler söylediler. 'Senin ağabeyin öldürüldü' dediler. Ağabeyim 46 yerinden bıçaklanmış, gözlerini çıkarmışlar, kafasını ezmişler. Orada dünyam bir kez daha yıkıldı. Tekrar sokaklara düştüm" diyen İbrahim, bu kez de sokakta çetelerin tuzağına düştü.

HABERİ OLMADAN ÜZERİNE ŞİRKET KURDULAR

Yurttan ayrılmasının ardından yıllarca kışları köprü altlarında, altgeçitlerde yazları ise parklarda yaşayan İbrahim'in yanına 2010 yılında Küçükpazar'da Yakup ve Hakan isimli iki kişi geldi. Bu iki kişi iş vereceklerini söyleyerek Şancı'ya bazı belgeler imzalattı ve kimlik fotokopisini aldı. 200-300 TL civarı para vererek gitti.

Sonrasında yaşananları anlatan İbrahim Şancı şunları söyledi: "İki üç gün sonra tekrar geldiler. Bana 'İbrahim senin işin olmadı' dediler. Bazı kağıtları kimlik fotokopilerim de dahil olmak üzere gözümün önünde yırtıp çöpe attılar. Verdikleri 200-300 TL parayı da helal ettiklerini söylediler. Meğerse benim haberim olmadan üzerime şirket kurmuşlar"

SOKAKTA YAŞARKEN BİR ANDA 2.5 MİLYON LİRA BORÇ SAHİBİ OLDU

Yaşanan bu olaydan hemen sonra kaldığı harabenin ikinci katından düşerek gözlerini kaybeden İbrahim Şancı'nın üzerine haberi olmadan açılan şirketin bugün itibariyle resmî borcu ise 2.5 milyon TL civarı. Borçları nedeniyle cezaevine girip çıkan Şancı bugün Umut Çocukları Derneği'nin Bakırköy'deki merkezinde kalıyor. Gözlerinin durumu nedeniyle tedaviye ihtiyacı olan Şanci, yetkililere şöyle seslendi: 

"Şirket adına bir hayli borç yapmışlar. Şu an 2.5 milyon TL civarı şirketin resmi borcu var. Vergi ve BAĞ-KUR borcum da görünüyor. Ben bu borçlar yüzünden ne engelli maaşı alabiliyorum ne de başka bir şey yapabiliyorum. Hiçbir imkândan faydalanamıyorum. Dava açıldı iki kez mahkemeye gittim. Vergi usulü kanununa muhalefetten tutuklandım. Cezaevine girdim. Dört yıl ceza aldım. Hapisten çıktım denetimli serbestliğim sürdü. Benim bazı evraklarım bunların elinde olduğu için canları sıkıldıkça şirket kuruyorlar. Benim üzerime üç tane hat çıkarmışlar. Ben gözlerim görmediği için cep telefonu kullanamıyorum, telefonum da yok. Bunun sonu nereye varacak bilmiyorum. Ben cumhurbaşkanı değilim. Ben bu 2.5 milyon TL civarı borcu nasıl ödeyeceğim? Gözlerim de görmüyor. Adalet bekliyorum. Bu durumdan kurtulmak istiyorum."

UMUT ÇOCUKLARI DERNEĞİ DAHA ÖNCE AÇIKLAMIŞTI: SUÇ ŞEBEKELERİ TUZAK KURUYOR

Konuyla ilgili daha önce de açıklamalarda bulunan Umut Çocukları Derneği Başkanı Ferhat Şahin, suç odaklarının gözünün 18 yaş üstü sokak çocuklarında olduğunu belirterek, bu çocukların kimlik bilgileriyle limited şirketleri kurulduğunu söylemişti. Ellerindeki bilgileri o dönem Mali Şube ile paylaştıklarını belirten Şahin, suç şebekelerinin yöntemini de şu şekilde tarif etti:

"Çeteler, limited şirket kurmayı tercih ediyor. Çünkü, böylece birden fazla çocuğu ortak gösterip hedef şaşırtabiliyorlar. İş ilanı veriliyor, sabıka sorun edilmiyor. İş umuduyla başvuran çocuklardan kimlik bilgileri, gerekli belgeler isteniyor, böylece adlarına şirket kuruluyor. Para vaat ediliyor. 250, 500 TL vaadiyle imza attırılıyor. Çocuklar ise başına gelecekten habersiz sokağa dönüyor."

Şancı'nın engelli raporu