Çeşme'de havlulu protesto: 'Sahiller halkındır'

İzmir'in Çeşme ilçesindeki Azmak Koyu'nda havlularıyla bir araya gelen İzmirliler, sahillerin ücretli hale getirilmesini protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in önemli turizm bölgelerinden biri olan Çeşme'de, 6 sivil toplum kuruluşu ve platformun çağrısıyla bir araya gelen İzmirliler, sahillerin ücretli hale getirilmesini protesto etti.

Havlularıyla Azmak Koyu'nda toplanan grup, "Koylar halkındır halkın kalacak" yazılı dövizlerle sık sık "Denizler halkındır, sahiller halkındır" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Çeşme Çevre Platformu Başkanı Dr. Ahmet Güler, sahillerin ve denizin Anayasa'nın 46'ncı maddesine göre halka açık olduğunu kimsenin plajlara girişlerde "zorbalıkla" para alamayacağını vurguladı.

'KANUNİ HAKLAR BİRTAKIM HAYDUTLAR TARAFINDAN GASP EDİLİYOR'

Anayasa'nın 56'ncı maddesine göre halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğunu ve halkın sağlıklı çevre için müdahale etme hakkının da bulunduğunu belirten Güler, "ne yazık ki kanuni hakların birtakım haydutlar tarafından gasp edildiğini" söyledi.

Güler, kanunları uygulaması gereken resmi makamlar ve yerel yönetimlerin bu konuda işletmelerin tarafını tuttuğunu ve halkın girişinin engellenmesine müdahale etmediklerini de belirtti.

Avukat Seher Gacar ise "Bohem" isimli bir işletmenin doğayı tahrip ettiğini ve bitkileri keserek kısmen devletin arazisine de el koyarak sahilleri ele geçirdiğini ifade etti.

Bu işletmeye karşı iki defa dava kazandıklarını ve mahkemenin burayı kapatma kararı verdiğini belirten Gacar, Çeşme Belediyesi'nin bu kararı iki yıldır uygulamadığını vurguladı.

Eyleme imza atan kurumlar ise şöyle: 

  • GÜDODER Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği
  • Gülder - Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği
  • Çeşme Çevre Platformu
  • Yarımada Talanına Dur Platformu