Çeşme Turizm Projesi için bilirkişi keşfi yapıldı

Çeşme'de yapılmak istenen Turizm Projesi'ne ilişkin bilirkişi keşfi yapıldı. Keşif öncesi siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları Çeşme Adliyesi önünde bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Çeşme ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmak istenen Çeşme Turizm Projesi'ne karşı çeşitli sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile hukukçuların açtığı dava sonucu Danıştay bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti. Projeye ilişkin bilirkişi incelemesi bugün gerçekleştirildi. Bilirkişi incelemesi öncesi günlerdir Çeşme Adliyesi'ne çağrı yapan kurum ve kuruluşlar da bugün adliye önünde bir araya geldi.

Adliye binası önünde gerçekleşen buluşmaya İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu üyeleri ile çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı. Adliye önünde "Yarımada talanına dur de", "Tarafız muhatabız" ve "Yarımadaya sahip çıkıyoruz" yazılı pankartlar taşındı.

'BU MEMLEKETİN TOPRAKLARINI PEŞKEŞ ÇEKTİRMEYECEĞİZ'

Buradaki buluşmanın ardından ise keşfin başlayacağı Alaçatı Azmak bölgesine gidildi. Davacılar bilirkişi heyeti ve bakanlık temsilcilerine projenin hayata geçmemesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunurken, projenin kamu yararı taşımadığı ve ciddi doğa tahribatına yol açacağı ifade edildi.

Azmak’taki görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, Bugün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yapılan Çeşme Turizm Projesi'nin planlarının yıl sonunda askıya çıkarılacağı yönündeki açıklamalara dikkat çekti. Bakanın açıklamalarına rağmen bakanlık vekillerinin projeyle ilgili, "Hâlâ çalışmalar sürüyor, ortada net bir şey yok" şeklinde söylemlerde bulunduğunu ifade eden Akdemir, "Ortada bir çelişki var. Bu memleketin topraklarını hiçbir şekilde kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz” dedi.

‘GERİYE DÖNÜŞÜ MÜMKÜN OLMAYAN DOĞA TAHRİBATI ORTAYA ÇIKACAK’

Adliye önünde açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ise son dönemde rant politikaları nedeniyle doğa talanının arttığını ifade ederek, çevrenin insan sağlığının ayrılmaz bir bütünü olduğunu söyledi. Söz konusu proje sonucu geriye dönüşü mümkün olmayan bir doğa tahribatı ortaya çıkağını söyleyen Çamlı, Tabip Odası olarak projeye en başından beri karşı çıktıklarını vurguladı.