Cengiz'in Kazdağları’ndaki başvurusuna onay: 'Jet hızıyla sonuç'

Cengiz Holding’in Kazdağları’nda hayata geçirmek istediği maden projesinin ikinci başvurusu da kabul edildi. İlk başvuruda, bilirkişi olumsuz rapor vermiş ve mahkeme projenin ÇED’ini iptal etmişti.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE- Cengiz Holding’in Kazdağları’nda yürüttüğü maden projesinin ÇED dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “olumlu” kararı ile kabul edildi. 'Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi' kararı bakanlık sitesinde yayınlandı.

Çevre örgütleri ve halk tarafından açılan toplam üç davada mahkemenin iptal ettiği proje ile ilgili davalar sürerken, ikinci başvuru yapılmıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ikinci başvurunun 'inceleme değerlendirme komisyonu toplantısında komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak' ÇED olumlu kararı verildiği ifade edildi.

ORMAN ARAZİSİ CENGİZ’E VERİLMİŞ

ÇED raporuna göre, 580,21 hektarlık ÇED alanının 513,80 hektarlık kısmının orman arazisi olduğu, 66,41 hektarlık kısmının ise orman sayılmayan alan içerisinde yer aldığı ifade edildi. Projede 2 yıl arazi hazırlık ve inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma dönemi olmak üzere toplam 19 yıl ömür planlandığı ifade edildi.

15 YILDA 195 MİLYON TON KAZI YAPILACAK

Proje dosyasına göre, faaliyetler yılda 12 ay, ayda 30 gün ve 3 vardiya şeklinde yürütülecek. Patlatmalı açık ocak işletmeciliği ile çıkarılacak cevher miktarı ise yıllık maksimum 6 milyon ton, pasa ise 7 milyon ton olmak üzere toplam kazı miktarı 13 milyon ton olarak belirtildi. 15 yıl olarak belirlenen işletme ömrü boyunca toplam 195 milyon kazı yapılması hedefleniyor.

'DEVLET KURUMLARI 5’Lİ ÇETE LEHİNE ÇALIŞIYOR'

Çan Çevre Derneği Başkanı ve aynı zamanda ilk davanın avukatlarından Ümran Aydın, “Beşli çete” olarak tabir ettiği şirketlerin işlerinin kamu kurumlarında hızlı yapıldığını ifade etti. Cengiz Holding’in ikinci başvurusunun da bu şekilde hızla sonuçlandırıldığını söyleyen Aydın, “Devletin tüm kurumlarının beşli çete lehine çalışmakta olduğunu görüyoruz. Birinci sırada da Cengiz Holding bulunuyor. Cengiz’in her başvurusu, emir telakki edilerek jet hızıyla sonuca erdiriliyor. Vatandaşın başvurusunu aylarca sistemde bekleten kamu kurumları, bu şirketlerin bir çalışanı gibi davranarak inanılmaz hızla tüm işlemlerini yapıyor” dedi.

'DSİ ZAMAN KAYBETMEDİ, CENGİZ HOLDİNG İÇİN ÇALIŞTI'

Cengiz Holding’in Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen projesinin çok az teknik düzenlemeler dışında değişmediğini ifade eden Aydın, DSİ’nin mahkeme kararlarını dinlemeden, söz konusu başvuru sonucunu beklemeden 'Cengiz Holding adına çalışmaya devam ettiğini' söyledi. Aydın, “DSİ bu süreçte bize, halkın değil şirketlerin yanında olduğunu çok net bir şekilde gösterdi. Biz bu ÇED olumlu kararını da yargıya taşıyacağız. Bölgemiz için felaket olacak, tüm suyumuzu kirletecek, toprağımı verimsiz hale getirecek bu projenin durdurulması ve iptali için hukuki haklarımızı kullanacağız” dedi.