Cengiz Holding’in Halilağa Projesi için İDK toplantısı yapıldı

Cengiz Holding-Truva Bakır A.Ş.'nin Çanakkale'de yapmak istediği bakır madeni projesinin İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. İtirazlarını yaptıklarını söyleyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “10 gün içerisinde nihai kararın açıklanması gerekiyor. ÇED olumsuz derlerse bir süre kurtulmuş olacağız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Eren Aşnaz

ÇANAKKALE - Cengiz Holding-Truva Bakır A.Ş. tarafından Çanakkale'de yapılmak istenen Halilağa Bakır Madeni Projesi İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleşti. Bölgede ekosistemi yok edeceği sebebi ile kaşı çıkılan projenin toplantısına çevre örgütleri, odalar ve CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan katılarak itirazlarını yaptı.

Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’a ait Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde bulunan altın-bakır madeni Cengiz Holding’e satılmış ve bu satın alma işlemi Liberty Gold tarafından borsaya bildirilerek, söz konusu projenin Cengiz Holdinge 55 milyon dolara satıldığı bilgisi verilmişti. 

51 bin dönüm alan üzerine kurulması planlanan proje, Bayramiç ilçesinin Muratlar, Hacıbekirler, Halilağa köylerini kapsıyor. Projenin 14 Ağustos 2020 günü Hacıbekirler Köyü'nde düzenlenmek istenen ÇED toplantısı, köylüler ve çevre örgütleri tarafından bölgenin ekosistemini yok edeceği ve geri dönüşü olamayan zararlar vereceği sebebi ile protesto edilmiş ve ÇED toplantısı yapılamamıştı. 

Cengiz Holding-Truva Bakır A.Ş. tarafından Bayramiç’te gerçekleştirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni İDK toplantısı, bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşti. 

'TOPLANTIYA KATILIM ENGELLENMEK İSTENDİ'

Saat 11.00'de başlayan toplantıya, Bakanlık, şirket ve ÇED firması yetkilileri ile Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Kazdağları Ekoloji Platformu ve CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan katıldı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Toplantıya katılımın engellenmek istendiği belirten Doğan, Bayramiç Belediyesi tarafından verilen aracın, güvenliğin belediyeyi arayarak müdahale edileceğiin söylemesi sebebi ile geri çekildiğini, yine seyahat acentesinden bulunan aracın da Ulaştırma Bakanlığı tarafından engellendiğini söyledi.

'NİHAİ SONUÇ BEKLENİYOR'

Toplantıda ÇED firmasının “şirketin elemanı gibi çalıştığına bir kez daha tanık olduklarını” ifade eden Doğan, firmanın şirketin lehine çalışıldığını ve ne kadar para kaybının olacağını anlatmasına itiraz ettiklerini söyledi. 

Şirket tarafından toplantı sırasında görüntü alınmaya çalışılmasına engel olduklarını belirten Doğan, “Toplantıya, vekilimiz Özgür Ceylan da katıldı. İki buçuk saat süren toplantıda itirazlarımızı yaptık ve İDK'nın sonucunu bekliyoruz. 10 gün içerisinde nihai kararın açıklanması gerekiyor. ÇED olumsuz derlerse bir süre kurtulmuş olacağız ancak ÇED olumlu derlerse tekrar 10 günlük itiraz hakkımızı kullanacağız, ondan sonra nihai karar ilan edilecek” dedi.