Cem Bialetti işçileri grevde: Ekonomik krizi de pandemiyi de biz yaratmadık

Kocaeli’de mutfak araç gereçleri üzerine faaliyet gösteren Cem Bialetti fabrikasında bugün itibariyle 72 işçi greve başladıklarını duyurdu. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alan işçiler, talep ettikleri ücretlerin bir an önce karşılanmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

KOCAELİ - Kocaeli’de mutfak araç gereçleri üreten Cem Bialetti fabrikasında çalışan Birleşik Metal-İş’e bağlı 72 işçi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine bugün itibariyle greve başladıklarını duyurdu. Fabrika önünde kurulan grev çadırında bir araya gelerek grev kararını duyuran işçilere, Birleşik Metal- İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu da eşlik etti.

İŞVERENİN TEKLİFİ SAATLİK 2 LİRA ZAM

İşverenle toplu iş sözleşmesinin sağlanamadığı görüşmelerde Cem Bialetti işçileri, 6 aylık dönem için ikramiye dahil net 643 lira zam talep etmiş, işveren teklifi ise yıllık olarak ikramiye dahil net 429 lira olarak açıklamıştı. Birleşik Metal- İş Sendikası ise sunduğu teklifinde ilk altı ay için saatlik 3 lira zam, sosyal haklara ise yüzde 30 zam talep etti. İkinci altı ay için ise enflasyonla birlikte saatlik 2 lira zam ve Kurban Bayramı’nda erzak yardımı talebi yer aldı. İşçilerin ve sendikanın önerilerine karşılık işveren ise yıllık saatlik ücrete 2 lira, sosyal haklar ise yüzde 15 zam teklifinde bulundu.

‘İŞÇİLER, BİR YILI AŞKIN SÜREDİR PANDEMİ KOŞULLARINDA VE KOD-29 GİBİ BİR TEHDİT ALTINDA ÇALIŞIYOR’

Grev kararının duyurulduğu esnada fabrika önünde konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilerin Kod-29’a ve pandemiye karşı ağır şartlarda, neredeyse bedavaya çalıştırıldığını vurgulayarak, "Fabrikayı bu hale getiren işçiler değil, yöneticilerdir. Biz biliyoruz ki enflasyon demek doğru olmayan bir rakam demektir. Bu ülkede bir kişi enflasyon rakamlarının doğru olduğunu söylesin alnından öpeceğim. Yaşanılan bunca soruna rağmen işçiler haklarını almaya ve gelecekleri için mücadele etmeye devam ediyor. İşçiler, ağır şartlar altında bir yılı aşkın süredir pandemi koşullarında ve Kod-29 gibi bir tehdit altında çalışıyorlar. İşverene verilen bu silah, acımasız kılıç gibi işçilerin başında sallanmaya devam ediyor İşçi fabrikalarda olağanüstü saldırılara maruz kalıyor, bir de asgari ücretin altında zam vermeye çalışıyorlar. Siz bunu yaparsınız işçi de hakkını söke söke alır” dedi.

‘EKONOMİK KRİZİ DE PANDEMİYİ DE BİZ YARATMADIK’

Başlatılan grev kararının çalışan ücretlerinde yaşanan anlaşmazlıktan kaynaklandığını belirten Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Talat Çelik, “İşletmeler, pandemideki ekonomiyi bahane edip, bütün faturayı işçilere kesmeye çalışıyor. Ekonomik krizi de pandemiyi de biz yaratmadık. Bu bedeli ödemek istemiyoruz, ödemeyeceğiz. İşverenler, işçileri karşılarına alan adımlarından ve huylarından vazgeçmeli” diye konuştu.