Çekya Maslahatgüzarı Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Çekya'nın Rusya Geçici Maslahatgüzarı'nın Ukrayna'nın Hroza köyünde 59 kişinin öldüğü saldırıya ilişkin Prag'ın gösterdiği tepkiden ötürü Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı açıklandı.

Hroza saldırısının ardından.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çekya'nın Rusya'daki geçici maslahatgüzarının Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı açıklandı. Maslahatgüzarın bakanlığa çağrıldığını Rus devlet haber ajansı RIA duyurdu.

Reuters'ın aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın kuzeyindeki Harkiv'in Hroza köyünde ekim ayının başında yaşanan ve 59 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili Çekya'nın tepkisini protesto etmek üzere geçici maslahatgüzarı bakanlığa çağırdı. Yapılan açıklamada, maslahatgüzarın 17 Ekim tarihinde çağrıldığı ve 'Rusya Hava Kuvvetleri'nin Hroza'daki sivil altyapıya yönelik saldırıda dahli bulunduğuna ilişkin Ukrayna tarafından yapılan ve Prag'ın da benimsediği uydurmalar bağlamı da dahil olmak üzere Rusya'nın Ukrayna'daki duruma ilişkin pozisyonunun kendisine iletildiği' ifade edildi. 

RUSYA BÜYÜKELÇİSİ DE ÇEKYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILMIŞTI

5 Ekim'de yaşanan ve sivillerin hedef alındığı saldırıdan bir hafta sonra, 12 Ekim'de Çekya Dışişleri Bakanlığı, 'Rusya güçlerinin Hroza köyündeki sivillere yönelik barbar saldırısı' sebebiyle ülkedeki Rusya Büyükelçisi Aleksandr Zmievsky'yi bakanlığa çağırmıştı.

Ne olmuştu?

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 5 Ekim'de bir açıklama yaparak Ukrayna'nın doğusundaki Harkiv bölgesindeki Hroza köyüne düzenlenen Rus füze saldırısında 59 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etmişti. Basına yansıyan haberlerde, saldırı sırasında, köyde yaşayanların, 2022 yılında savaşta öldürülen ve Dnipro'ya gömülen bir askerin cenazesinin kendi köyüne nakledilmesi vesilesiyle düzenlenen törende bir araya geldikleri ve saldırı sırasında kafede 60 kişinin bulunduğu belirtilmişti. Hayatını kaybedenler arasında 6 yaşında bir çocuğun, cenaze töreni yapılan askerin eşinin ve oğlunun da olduğu açıklanmıştı.

Saldırının ardından açıklama yapan Kremlin ise saldırıyla ilgili açıklamaları reddederek Rusya ordusunun Ukrayna'da sivil hedefleri vurmadığını ileri sürmüştü. (DIŞ HABERLER)