Çaykur işçisi için ek zam talebi

Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, enflasyonla birlikte Çaykur işçisinin ücretinin açlık sınırının altına gerilediğini belirterek, toplu iş sözleşmesinin yenilenmesi çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sürekli artan döviz kurları ve yüksek enflasyonla birlikte gelen zam yağmuru, işçilerin ücretlerini büyük oranda eritti. Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, haziran başında Çaykur işçisi 516 dolar ücret alırken, şimdi maaşının 321 dolar düzeyine gerilediğine dikkat çekti. Aylık ücret kaybının 195 doları bulduğunu belirten Aslan "Çaykur işçisinin yüzde 90’ı mevsimlik işçi olarak çalışmakta ve yoksulluk faturası daha fazla ağırlaşmaktadır. Çaykur'da yetkili sendikanın sözleşmenin üzerine bir kuruş alamadığı koşullarda işçiler için yoksulluk daha fazla derinleşmiştir. Zamların dur durak bilmediği, döviz kurlarının dizginlenmediği günlerde, Çaykur işçilerinin koşullarının iyileştirilmesi acil bir talep olarak gündeme gelmiştir" dedi.

'ZAM ORANI GERÇEK ENFLASYON ÜZERİNDEN BELİRLENMELİ'

Çaykur'daki toplu iş sözleşmesinin yenilenmesi çağrısı yapan Aslan'ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Zamlar ve döviz kurlarındaki artıştan kaynaklı hak kayıplarının giderilmesi için Çaykur sözleşmesi yenilenmelidir. TÜİK’in belirlediği enflasyon üzerinden değil, halkın gerçek enflasyonu üzerinden ücretler yeniden belirlenmelidir. Sadece ücretler değil, sosyal hakların da gerçek anlamda iyileştirilmesi sağlanmalıdır. Başta mevsimlik işçiler olmak üzere tüm Çaykur işçileri fedakarca çalışmakta, gecelerini gündüzlerine katmaktadırlar. Çaykur’un dünya markası olmasının sağlayan işçilerin hakları tartışılmadan verilmelidir. Reklam şirketlerine yapılan ödemeler, yandaşlara akıtılan kaynaklar kesilerek Çaykur işçilerine ödenmeli, insanca çalışma, yaşama koşulları sağlanmalıdır.

1000 TL SEYYANEN ZAM VE GERÇEK ENFLASYON ARTIŞI YAPILMALI

Sözleşme yenilenmeli talebi karşısında, iki yıllık sözleşme imzalandı diyerek sözleşmenin yenilenmesine başta genel müdürlük ve sendika yetkililerinden karşı çıkanlar olacaktır. Çaykur Genel Müdürlüğü ve Özgıda-İş sendikası artık bir sonraki sözleşmede kayıpları telafi ederiz diyeceklerdir. Mahkeme nedeniyle üç TİS dönemi kayıplar içinde telafi edilecek diye söylenmişti, çabuk unuttular, kayıplar karşılanmadı.

Artık Çaykur işçisinin parlak sözlere, hamasete karnı tok. Yaşanan zamların ve dolar kurundaki artışın yükünü işçiler çekmek zorunda değildir. Bu nedenle 1 Ocak 2022 tarihinden başlamak üzere işçilerin tüm kayıplarını giderecek yeni bir sözleşme ve ek protokolle tüm işçilere seyyanen 1000 TL zam yapılarak, üzerine gerçek enflasyon tutarı olan yüzde 50 zam yapılmalıdır. Bu artış tüm sosyal haklara uygulanmalıdır. Sadece ücretlere zam değil, mevsimlik işçilerin kadro talebi karşılanmalıdır.

Sendika olarak Çaykur işçilerinin haklı talepleri etrafında yürütecekleri mücadelenin yanında olacağımızı ve talepler için mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtmek isteriz." (EKONOMİ SERVİSİ)