Çavuşoğlu'ndan 'Azerbaycan-Ermenistan' açıklaması: İşbirliğine yönelik adımlar atılmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalara ilişkin "İş birliğine yönelik samimi adımlar atmalı" açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Diplomasi Muhabirleri Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Azerbaycan-Ermenistan hattındaki gerilime değinen Çavuşoğlu, "Kalıcı bir barış ve istikrar istiyorsak Ermenistan provokasyonlarından vazgeçmeli. İş birliğine yönelik samimi adımlar atmalı" ifadelerini kullandı.

AA'nın aktardığına göre Çavuşoğlu, "Son bir yıllık süreç, dış politikada attığımız adımlar bakımından bir doğrulama süreci, doğrulama yılı oldu. Örneğin 'Libya'da ne işiniz var?' diyenler, özellikle son krizlerden sonra, Batı'da olsun, içeride olsun, 'İyi ki orada Türkiye var. Türkiye orada istikrarın garantisi, sigortası.' demeye başladılar" diyerek devam etti. Çavuşoğlu, 'Libya'nın istikrarı ve Türkiye'nin milli menfaatleri doğrultusunda herkesi kucakladıklarını' belirterek "Ülkenin doğusuyla da ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Son olarak (Libya Temsilciler) Meclisi Başkanı Akile Salih ülkemizi ziyaret etti. Öncesinde büyükelçimiz bölgeyi ziyaret etti ve tüm aktörlerle görüştü. Şimdi de parlamenter bir heyetimiz önümüzdeki günlerde Libya'yı ziyaret edecek. Hem Trablus'u hem de Libya'nın doğusunu ziyaret edecekler. Meclis'i de aynı şekilde ziyaret etmiş olacaklar" dedi. Trablus'ta yaşanan çatışmalardan hemen sonra Türkiye'nin Batılı önemli aktörleri hemen İstanbul'da ağırladıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, "Bu bile ülkemizin Libya'da geldiği noktanın göstergesidir" ifadelerini kullandı. 

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin konuşan Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Ukrayna Savaşı, bölgede barışa giden yolun Türkiye'den geçtiğini herkese bir kez daha gösterdi. Bu husus Kafkaslar, Balkanlar, Orta Doğu, Afrika gibi birçok coğrafya için de geçerli. Örneğin Balkanlar'da kazan yine kaynamaya başladı. Hem Bosna Hersek hem Sırbistan-Kosova dosyalarında barış yolunda yoğun bir diplomasi yürütüyoruz."

Çavuşoğlu, Kafkaslar'da Azerbaycan'ın kazanımlarını barış masasında pekiştirdiğini belirterek "Laçın artık fiilen Azerbaycan'ın kontrolünde ama buralardan çekilirken bile Ermenistan'ın bir taraftan yakıp yıkması, diğer taraftan her yere kara mayını yerleştirmesi, iyi niyetli olmadığını da gösteriyor" değerlendirmesini yaptı. Bakan Çavuşoğlu, "İki gün önce (Azerbaycan-Ermenistan) sınırda yaşanan çatışmalar bölgede durumun ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı. Ermenistan'ın ara ara provokasyonlara devam ettiğini ve iki gün önce böyle bir adımda bulunduğunu ileri süren Çavuşoğlu, "Elbette Azerbaycan'ın buna karşılık vermemesi mümkün değil" dedi. Çavuşoğlu, "Burada kalıcı barış ve istikrar istiyorsak Ermenistan, provokasyonlardan vazgeçmeli ve iş birliği ve barışa yönelik samimi adımlar atmalı. Hem bize yönelik hem Azerbaycan'a yönelik" diye konuştu.

İSRAİL'E BÜYÜKELÇİ ATANMASI: 'KARARNAME TASLAĞI HAZIR'

Bakan Çavuşoğlu, İsrail'e büyükelçi atanmasına ilişkin bir soruya, "Yeni Büyükelçiler kararname taslağı hazır. Sayın Cumhurbaşkanımıza (Recep Tayyip Erdoğan) arz edeceğiz. Kapsamlı bir kararname olacak" yanıtını verdi.

VİZE SORUNU: 'GEREKLİ UYARILARIMIZI YAPACAĞIZ'

Çavuşoğlu, ABD ve bazı Batılı ülkelerin, Türkiye'deki birçok vize başvuru sahibinin randevularının bekleme süresini çok uzun tutmasına ve reddedilen başvuruların artmasına ilişkin Batı ülkelerinin büyükelçilerinin Dışişleri Bakanlığına çağrılacak olmasına ilişkin bir soru üzerine ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Tatilde olan büyükelçiler vardı, onların dönmesini bekliyoruz. Bu ay içinde New York BM Genel Kurulu sonrasında olur. Arkadaşlar burada, Batı ülkelerinin, sadece AB (Avrupa Birliği) değil, büyükelçilerini bir araya getirecekler, gerekli uyarılarımızı yapacağız. Bazı ülkeler vize sürecini hızlandırmaya başladılar. Bazı ülkelerde sorunlar devam ediyor."

Vize mağduriyetine ilişkin ABD ve Almanya dahil, diğer birçok ülkeyle ilgili çeşitli örnekler olduğunu belirten Çavuşoğlu, öğrenciler, iş insanları ve akademisyenler gibi toplumun birçok kesiminden kişinin katılmak üzere beyanda bulunduğu fuar ya da toplantıların tarihinden çok sonraya vize randevusu verildiğini anlattı. Çavuşoğlu, "Bu kadar açık, absürt örnekler var. Bunu bir düzene sokmamız lazım. Bu, böyle gitmez" diye konuştu. Daha önce Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la ayrı ayrı yaptıkları görüşmelerde bu konuyu gündeme getirdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "ABD (vize sürecini) yine hızlandırdı son zamanlarda gelen bilgilere göre ama hala yetersiz ve bu durumun artık çözülmesi gerekiyor" dedi.

'TÜRKİYE'Yİ TEMSİLEN BEN KATILACAĞIM'

Öte yandan Çavuşoğlu, İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in 19 Eylül'de düzenlenecek cenaze töreninde, Türkiye'yi kendisinin temsil edeceğini söyledi. Çavuşoğlu, İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in cenaze töreninin pazartesi günü başkent Londra'da yapılacağını belirterek, "Türkiye'yi temsilen ben katılacağım" dedi. ABD'nin New York kentinde 20-26 Eylül tarihlerinde düzenlenecek BM 77'nci Genel Kurulu'na katılımının ardından da Japonya'ya gideceğini söyleyen Çavuşoğlu, suikasta uğrayan eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo için 27 Eylül'de düzenlenecek resmi cenaze törenine katılacağını belirtti.

ERDOĞAN 'MERASİME KATILMAYI DÜŞÜNÜYORUM' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Programlar el verirse merasime katılmayı düşünüyorum" diyerek Kraliçe'nin cenaze törenine katılım sağlayabileceğini duyurmuştu. Geçtiğimiz günlerde İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi'nden (FCDO) yapılan açıklamada, liderlerden cenazeye özel jetlerle değil ticari uçuşlarla gelmeleri istenmişti. Politico dergisinin aktardığına göre, büyükelçiliklere gönderilen belgede, 'cenaze töreninde ve ilgili etkinliklerde sınırlı alan nedeniyle, baş konuğun ailesinin, personelinin veya maiyetinin başka hiçbir üyesinin kabul edilemeyeceği' ifade edilmişti. 

Erdoğan, geçtiğimiz yıl düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 26’ncı İklim Değişikliği Konferansı'na (COP26)  'güvenlik protokolü standartlarının karşılanmaması' gerekçesiyle katılmamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Taleplerimiz yerine getirilmeyince Glasgow'a gitmekten vazgeçtik. Bu sadece kendi güvenliğimizle ilgili değil, ülkemizin itibarıyla da ilgili bir meseleydi" açıklamasında bulunmuştu.