Çavuşoğlu: BAE ile Afrika'da nasıl iş birliği yapabileceğimizi görüştük

BAE’li mevkidaşı Al Nahyan'la görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Özellikle üçüncü ülkelerle de iş birliği yapmamız gerekiyor. Afrika'da nasıl iş birliği yapabileceğimizi görüştük” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile İstanbul'da gerçekleştirdikleri ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Türkiye ile BAE arasında tarihi, kültürel, beşeri bağlar bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, bunun üzerine her alanda ilişkileri geliştirme konusunda güçlü iradelerinin bulunduğunu söyledi.

Geçen yıldan bu yana yapılan karşılıklı ziyaretlerle bu iradeyi bir kez vurguladıklarını ortaya dile getiren Çavuşoğlu, “İlişkilerimizde yeni bir döneme geçtik” dedi.

Türkiye ve BAE arasındaki karşılıklı ziyaretlere değinen Çavuşoğlu, bu ziyaretlerde iki ülke arasındaki ilişkileri tüm boyutuyla değerlendirme imkanı olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, Al Nahyan ile bugün yaptıkları görüşmede ticaret, teknoloji, finans, ulaştırma dahil pek çok alanda BAE ile Türkiye arasında kat edilen mesafeyi gözden geçirdiklerini, gelecek dönemdeki atılabilecek adımları ele aldıklarını aktardı.

'EN AZ 15 MİLYAR DOLARLIK YENİ TİCARET HACMİ HEDEFİ KOYMAMIZ LAZIM'

“Tüm kurumlarımızla birlikte ilişkilerimizi ticaretten tarıma, savunma sanayiden sağlık ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilerletmek için çalışıyoruz” diyen Çavuşoğlu, “BAE, Körfez bölgesinde en büyük ticaret ortağımız. İkili ticaret hacminde 2021’de 8 milyar dolara yaklaştık. Ulaştığımız bu rakam geleceğe yönelik bizleri daha da umutlandırdı. 10 milyar hedefine kolayca ulaşacağız. En az 15 milyar dolarlık bir yeni bir ticaret hacmi hedefi koymamız lazım” ifadelerini kullandı.

Türk müteahhitlerin geçmişte BAE'de önemli projeleri yaptığını söyleyen Çavuşoğlu, “İlişkilerimizde açılan yeni sayfayla beraber, müteahhitlik firmalarımızın tekrar geri dönmeye başladığını gördük. Ama bizim özellikle üçüncü ülkelerle de iş birliği yapmamız gerekiyor. Afrika'da nasıl iş birliği yapabileceğimizi görüştük ve firmalarımızı üçüncü ülkelerde iş birliği yapmaları konusunda teşvik edeceğiz” dedi.

'KAPSAMLI TİCARET ANLAŞMASINI BU YIL BİTMEDEN İMZALAMAK İSTİYORUZ'

İki ülkenin, kapsamlı ticaret anlaşması imzalaması konusundaki mutabık kaldığına vurgu yapan Çavuşoğlu, “Bu yıl bitmeden bu anlaşmayı da imzalamak istiyoruz. Yani serbest ticaret anlaşması anlamına gelecek” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, BAE'nin Hindistan'la imzaladığı ticaret anlaşmasını 88 günde tamamladığını hatırlatarak, “Biz de bundan esinlenerek, ilham alarak en kısa sürede müzakereleri tamamlamak istiyoruz. Her iki ülkenin ekonomisi için yararlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

'KENDİ ARAMIZDAKİ BÖLÜNMELERİN KİMSEYE BİR FAYDASI YOK'

Son dönemdeki diplomatik temaslarına ilişkin bir soru üzerine Mevlüt Çavuşoğlu, “Hepimizin ortak amacı, geçmişte ayrılıklar oldu, görüş ayrılıkları oldu, farklı konumlarda olduk. Ama bunların bir faydasının olmadığını da hep birlikte gördük. Kendi aramızdaki bölünmelerin kimseye bir faydası yok” dedi.

Ukrayna savaşının, dayanışmaya, birlik ve beraberliğe her zamankinden fazla ihtiyaç olduğunu gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, “Gıda güvenliği olsun, enerji sıkıntıları olsun... Bunlar hep dayanışmayla aşılabilecek konular. O nedenle biz daha önce görüş ayrılığı içinde olduğumuz tüm ülkelerle ilişkilerimizi azami bir şekilde normalleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Tabii bu çabalar karşılıklı” diye konuştu.

'LİBYA KONUSUNDA GÖRÜŞ AYRILIKLARI VARDI, ŞİMDİ LİBYA’NIN İSTİKRARI İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ'

Libya ve Yemen olmak üzere bölgesel konulara da değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Mısır ile de önümüzdeki süreçte inşallah daha ileri adımları da atarız. Bunları da değerlendirdik. Libya konusunda görüş ayrılıkları vardı, şimdi hepimiz Libya’nın istikrarı için birlikte çaba sarf ediyoruz. Yemen’de sorunlar var, terör saldırıları oldu. Biz dayanışmamızı hem Suudi Arabistan ile hem de BAE ile gösterdik. Teröre karşı da birlikte mücadele etmemiz lazım. Türkiye olarak tutumuz gayet açık. Sonuçta bu doğrultuda birlikte çalışmaya, birlikte adım atmaya devam edeceğiz.” (HABER MERKEZİ)