Çavuşlu halkı 8 gündür nöbette: 'Çöplük kapatılsın'

Giresun'da çöp tesisinin kapatılması için bütün davalar kazanılmasına rağmen valilik, mahkeme kararını uygulamıyor. Halk, mahkeme kararlarının uygulanması için tesis önünde 8 gündür nöbet tutuyor.

Google Haberlere Abone ol

GİRESUN - Giresun’un Görele ilçesi Çavuşlu beldesinde, 13 yıldır çevreye kötü koku yayan ve atık suların dereye karıştığı tespit edilen Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi hakkında verilen kapatma kararının uygulanması için halk 8 gündür nöbet tutuyor.

Çöp tesisinin yaşam alanlarına ve su kaynaklarına yakın olduğu ve çöplerden çevreye atık su sızdığı gerekçesiyle defalarca yargıya başvuran Çavuşlu halkı, 1’i kapatma davası, 4’ü ‘ÇED olumlu’ raporu olmak üzere toplam 5 davayı da kazandı.

VALİLİĞİN DAYANAK YAPTIĞI ÇED DE İPTAL EDİLDİ

2022 yılı ekim ayında Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nin kapatma kararı verdiği tesis için Giresun Valiliği kararı uygulamadı. 4'üncü kez 'ÇED olumlu' raporu alan ve bu rapora istinaden kararı uygulamayan valilik, tesisin şartlarının da düzeltileceği vaadinde bulundu. Bunun üzerine Çavuşlu halkı, valiliğin dayanak yaptığı 4'üncü 'ÇED' olumlu raporuna da dava açtı. Mahkeme heyeti, geçtiğimiz haziran ayında tesisin verdiği taahhütleri yerine getirmediği gerekçesiyle ‘ÇED olumlu’ raporunu yeniden iptal etti. Böylece çöp tesisinin kapatılmaması için kurumların elinde bir dayanak kalmadı.

Mahkeme kararının uygulanmasını bekleyen Çavuşlu halkı, aradan geçen süre içerisinde tesisin kapatılması için hiçbir girişim yapılmayınca hukuk nöbetine başladı. 24 saat tesis önünde nöbet tutan halk tesise çöp aracı girişine izin vermiyor. Çöp tesisinin duvarına mahkeme kararını asan Çavuşlu halkı tesisin kapatılacağı güne kadar mücadelesini sürdüreceğini dile getiriyor.

Çavuşlu halkı, çöp tesisine karşı yıllardır hukuki mücadele yürütüyor. 

'ÇÖP BOŞALTILMASINA İZİN VERMİYORUZ'

Tesis önünde nöbet tutanlardan Çavuşlu Merkez Mahallesi muhtarı Selim Hamzaoğlu, mahkeme kararlarının uygulanması için mücadele edeceklerini ifade etti. 4 ÇED iptal raporu, bir de kapatma davası kazandıklarını belirten Hamzaoğlu, buna rağmen hukuk kararlarının görmezden gelindiğini kaydetti.

Hamzaoğlu, valiliğe kapatma kararı için dilekçe verip nöbet tutmaya başladıklarını kaydederek "Çünkü tesisten kaynaklı koku, dereye karışan çöp suları, kirlilik çok üst düzeyde. Nöbet tutarak tesise çöp boşaltılmasına izin vermiyoruz. 5'inci günün gecesinde jandarma geldi, biz de çok kalabalıktık. Jandarma müdahalede bulunmadı, geri döndü. 24 saat halkla birlikte nöbet tutuyoruz. Çöp tesisi kapatılana kadar nöbet tutmaya devam edeceğiz" dedi.

'VALİLİK KARARI GÖRMEZDEN GELİYOR'

Çavuşlu halkının çöp tesisine karşı açtığı davanın avukatı olan Ozan Karagöz, çöp tesisinin kapatılmaması için hukuk kararlarının yok sayıldığını dile getirdi. Çavuşlu halkıyla nöbet tutan Karagöz, Samsun Bölge Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen kapatma kararının ardından Giresun Katı Atık Birliği'nin yeni bir 'ÇED olumlu' raporu aldığını söyledi. 9 Haziran 2022'de açtıkları dava üzerine valiliğin çöp tesisinin kapatmamaya dayanak yaptıkları 'ÇED olumlu' raporunun da mahkeme kararı ile geçtiğimiz haziran ayında iptal edildiğini kaydeden Karagöz, tesisin kapatılmasının önünde bir engel kalmadığını dile getirdi.

Giresun Valiliği'ne kararın uygulanması için başvuruda bulunduklarını belirten Karagöz, "5 Temmuz'da yaptığımız gözlemlerde sızıntının ve kirliliğin hala devam ettiğini, jandarma, çevre koruma timi ve Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü tespit etti. 13 yılın sonunda bölgeye vermiş olduğu zararın artarak devam ettiği bir tesisin kapatılması için başvurduk. Valilik bu kararı görmezden geldi" ifadelerini kullandı.

5 Temmuz'da yapılan gözlemlerde sızıntının ve kirliliğin hala devam ettiğini, jandarma, çevre koruma timi ve Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü tespit etti.
'PROBLEMLER ÇÖZÜLMEDİ, KİRLİLİK ARTARAK DEVAM EDİYOR'

Valiliğin 3 Ekim 2022'de kapatma kararı üzerine yayınladığı açıklamada, tesisin kapatılması için sürecin başlayacağı, yeni yer arayışına girişileceği, bununla beraber vatandaşın içme suyu probleminin çözüleceğinin vaat edildiğini hatırlatan Karagöz, "Ancak 3 Ekim'den bu yana vatandaşın problemleri çözülmediği gibi tesisten sızan kirlilik arttı. Bunla beraber 3 Ekim'den bu yana Katı Atık Birliği tarafından herhangi bir yeni yer arayışı da somutlaştırılmadı" dedi.

Çavuşlu'dan heyet olarak 2022 Ekim ayında dönemin birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüştüklerini ifade eden Karagöz, "Mart 2023 tarihinde yeni çöp tesisinin inşasına başlanacağı vaat edilmişti. Fakat temmuz ayına geldik, ne yeni bir çöp tesisi yapıldı ne de yer bulundu. Burada 2 bin insan yaşadığı için mahkeme kararları görmezden geliniyor. En nihayetinde mahkemenin 2022'de verilen kapatma kararı ve son 'ÇED olumlu' raporunun iptalinden sonra bugün hukuk nezdinde hiçbir şekilde faaliyetini devam ettirmesine bir dayanak kalmamış oldu. Burada da Çavuşlu halkı mahkeme kararının uygulanması için hukuk mücadelesini sürdürüyor" sözlerini kullandı.

Avukat Ozan Karagöz, kurumların topu birbirlerine atarak halkı oyaladığını söyledi.
'KURUMLAR 3 MAYMUNU OYNUYOR'

"Mahkeme kararları hepimiz için eşit ve bağlayıcıdır" diyen Karagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada hukukun vermiş olduğu karar, güçlülük ya da güçsüzlük değildir. İnsanların nüfusunun fazla olması ya da az olması bir olumsuzluk yaratmamalı. Burada bir takım yetersiz idarecilerin çözüm üretmekten uzak olmasının bedelini, 2 bin kişi ödüyor. 

Burada 3'lü bir yapı var, 3 maymun oynanıyor. Bir yanda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bir yanda Katı Atık Birliği, bir yanda da 'Serenti' isimli burada çöp gazı ve elektrik üreten şirket. Biz şikayetimizi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yapıyoruz. İl Müdürlüğü şirkete, şirket Katı Atık Birliği'ne, onlar da tekrar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderiyorlar. Herkes sorunun farkında ancak aralarında top çevirerek çözüm üretmiyor, idari yaptırım uygulamıyor ve mahkeme kararlarını da uygulamıyorlar. Her kurum yetkilisi kapatılması gerektiğini söylüyor ama karar uygulanmıyor. Katı Atık Birliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün başında olduğu kişi vali. Karar, valilik tarafından uygulanmıyor, Çavuşlu halkı oyalanıyor."

'MAHKEME KARARLARI UYGULANANA KADAR NÖBET SÜRECEK'

Çavuşlu halkının mücadelesinin sadece bölge halkı için değil, hukuk mücadelesi veren herkes için önemli olduğunu dile getiren Karagöz, adalet yerini bulana kadar nöbetlerinin süreceğini bildirdi. Karagöz, "Bugün Çavuşlu halkı mahkeme kararlarının uygulanmadığı bir Türkiye olmaması için nöbet tutuyor. Bugün kendisinin maruz bırakıldığı haksızlığı Trabzon'da, Ankara'da, İzmir'de başka bir yurttaş, başka bir memleket yaşamasın diye hukuk nöbetini tutuyor. Bu nöbetin sonlanacak olduğu gün, mahkeme kararlarının uygulandığı gün olacaktır. Mahkeme kararları tarafından tesisin faaliyetinin kesin ve süresiz olarak durdurulduğu gün hukuk nöbeti sona erecektir" diye konuştu.

10 Temmuz'da başladıkları nöbetin 8'inci gününü doldurduklarını belirten Karagöz, bölgeye çöp kamyonu girişine izin vermediklerini belirtti. Bölgeye cuma günü çok sayıda jandarma gelmesine karşın yaklaşık 500 kişinin tesis önünde bulunduğunu ve mahkeme kararına sahip çıktığını ifade eden Karagöz, sözlerini söyle sürdürdü: "Çavuşlu halkı her zaman demokratik hakkını barışçıl ve Türkiye'ye örnek olacak bir olgunluk ve kararlılıkla sürdürdü. Aynı kurallara sıkı sıkıya bağlı kalarak hukuk nöbetini sürdürecek. Çavuşlu halkı hiçbir zaman ne bir güvenlik gücüne taş atar ne de hakarette bulunur. Nasıl bugüne kadar hukuk yoluyla mücadele edip kazandıysak şimdi de bu kararların uygulanması için mücadele edeceğiz."

'VATANDAŞ DEVLETİ HUKUKA UYMAYA DAVET EDİYOR'

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez de Çavuşlu halkını hukuk nöbetinin 6'ncı gününde ziyaret ederek destek verdi. Burada bir açıklama yapan Suiçmez, Çavuşlu halkının hukuk mücadelesini kazanmasına karşın yetkililerin kapatma kararının uygulamadığını dile getirdi.
Devlet yetkililerinin çözüm üretmek yerine insan sağlığını hiçe sayarak hukuksuzca çöp tesisinin faaliyetine devam etmesine göz yumduğunu vurgulayan Suiçmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çavuşlu'daki vatandaşlarımız insan sağlığına aykırı bu çöp tesisi yüzünden ağır hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Birçok vatandaşın alerjileri var, gözleri mikroplu, bacaklarında çeşitli lekeler oluştu. Sanki 100 yıl öncesiymiş gibi içme suyunu kullanamıyorlar, başka yerden su getirmek zorundalar. Eğer Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik sosyal bir hukuk devletiyse mahkeme kararının acil uygulanması gerekiyor. Mahkeme kararı uygulanıncaya kadar vatandaşlarımız nöbet tutmaya devam edecek. Bir ülkede devlet vatandaşları hukuka uymaya davet edebilir, ama bir ülkede vatandaşlar devleti hukuka uymaya davet ediyorsa 'tuz kokmuş' demektir. Bu hukuksuzluğu ortadan kaldırın, mahkeme kararını uygulayın ve tesisi kapatın."