'Çavuşlu artık ekmeğiyle değil çöp kokusuyla anılıyor'

Bir zamanlar patentli ekmeğiyle meşhur olan Giresun'daki Çavuşlu beldesi, katı atık tesisi sebebiyle artık çöp kokusuyla anılıyor. Çavuşlu halkı, kararlara uyularak tesisin kapatılmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

GİRESUN - Giresun’un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesinde, 13 yıldır çevreye kötü koku yayan ve atık sularının dereye ve denize karıştığı tespit edilen Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi yörede yaşayanların hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Tesisin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu 4 kez iptal edildi ve 1 kez de kapatma kararı verildi. Mahkeme kararlarına rağmen tesis kapatılmayınca Çavuşlu halkı tesis önünde nöbet tuttu. 11 gün süren nöbet sonunda 20 Temmuz'da tesisin faaliyetlerine sona verildi. Valilik ve Giresun Katı Atık Birliği tarafından 5 Temmuz'da yapılan başvuru üzerine tesise yeniden ÇED olumlu kararı verildi.

HALK BELDEYİ TERKEDİYOR

Belde halkı, ağustos ayından bu yana yeniden çöp depolanmaya başlanan tesis sebebiyle kötü koku, sivrisinek, içme suyunun kirlenmesi ve deri hastalıkları gibi zorluklarla mücadele ediyor. Bazı kişilerin beldeyi terk ettiği belirtilirken, büyükşehirlerde yaşayan gurbetçilerin de yazları artık köylerine gelmediği kaydediliyor.

Yörede yaşayanlardan Yeter Tüysüz, kokudan nefes alamadıklarını ve yaz sıcağında evlerinin camları kapalı bir şekilde yaşadıklarını anlattı. Bahçelerindeki meyve ve sebzelerinin zarar gördüğünü kaydeden Tüysüz, "Çavuşlu'nun nüfusu az diye bize bu çileyi reva görüyorlar. Çöplüğe gelen martılar bahçelerimize de zarar veriyor. Şehir dışında yaşayan çocuklarımız çöplük yüzünden buraya gelmiyor. Türkiye'de adalet zayıf. Bizi kimsenin düşündüğü yok" sözlerini kullandı.

Belde merkezinde yaşayan Ayşe Gedik de taşıma suyla yemek yaparken yaşadıkları sıkıntıları anlattı. "2023 yılında taş devri gibi taşıma su ile işlerimizi görüyoruz" diyen Gedik, şöyle devam etti: "Sivrisinekten kurtaramıyoruz, her yerimizi ısırıyorlar. Bizi gören, duyan yok. Martılar yıkadığımız çamaşırlarımızı pisletiyor. Sular kokuyor, yemekte asla kullanamıyoruz."

AKTAŞ: ZEHİRLİ SULAR NEDENİYLE BÖLGEDE KIYI BALIKÇILIĞI BİTTİ

Yörede balıkçılık yapan İshak Aktaş ise Çavuşlu civarında kıyı balıkçılığının bittiğini dile getirdi. Dere ağızlarında çöpten akan zehirli sular nedeniyle artık balık üremesinin kalmadığını ifade eden Aktaş, "Akşamları ağa çıktığımızda çöp kokusundan durulmuyor. Akşamları dağdan esen rüzgarla çok acı bir koku oluyor. Yetkililerle görmeye gittiğimizde onlar dayanamadılar. Artık burada denize girmeyi de tercih etmiyoruz. Çöp tesisi sebebiyle balıkçılığı bırakanlar var, ben de bırakmayı düşünüyorum. Kıyı balıkçılığı sürecekse bu tesisin kapanması lazım" değerlendirmesinde bulundu. 

Çavuşlu'da fırıncılık yapan Mustafa Yolcu da çöp tesisi sebebiyle bölgedeki esnafların işlerinin yarı yarıya düştüğünü ifade etti. Sahil yolunda herkesin ekmek almak için Çavuşlu'da durduğunu kaydeden Yolcu, "Artık yolda ekmek almak için araçla duranlar kokuyla karşılaşınca tekrar arabalarına binip gidiyorlar. Eskiden burası ekmeğiyle anılan bir yerdi, şimdi çöpüyle anılıyor. Burada patentli Çavuşlu ekmeğinden başka geçim kaynağımız yok" diye konuştu.

MUHTAR SELİMOĞLU: ÇAVUŞLU'YU GÖZDEN ÇIKARDILAR

Çavuşlu Merkez Mahalle Muhtarı Selim Hamzaoğlu, 13 yıldır faaliyette olan çöp tesisi sebebiyle belde halkının artık yaşayamaz duruma geldiğini söyledi. Çavuşlu halkının yaşadığı sıkıntıların yetkililer tarafından görmezden gelindiğini söyleyen Hamzaoğlu, "Mahkemede 4 defa ÇED'i iptal ettirdik, Samsun Bölge İdare Mahkemesi de kapatma kararı verdi. Buna rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı beşinci kez 'ÇED olumlu' kararı vererek tesisin devam etmesini sağladı. Alınan mahkeme kararlarını görmezden geldiler. Mahkeme kararlarının uygulanmamasının arkasında siyasiler ve Giresun Belediyesi var. Çünkü Çavuşlu 2 bin 150 nüfuslu küçük bir belde. Bizi gözden çıkardılar. Nüfusumuz az olduğu için kirli su içmemiz, çöp koklamamız, martı ve sivrisineklerden zarar görmemiz onları ilgilendirmiyor" sözlerine yer verdi.

AVUKAT KARAGÖZ: MAHKEME KARARLARI UYGULANMIYOR

Çavuşlu halkının avukatı Ozan Karagöz, 4 kez verilen ÇED iptal ve kapatma kararına karşı çöp tesisinin faaliyetlerine devam etmesine kamu kurumlarının göz yumduğunu söyledi.

Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin para kazanma isteği ile yöre halkına hayatı zehir ettiğini ve kamu kurumlarının da eylemsizlikle bu duruma sessiz kaldığını ifade eden Karagöz, şöyle konuştu:

"Çavuşlu'da hukuk özel bir şirkete yenilmiş durumda. Devlet Çavuşlu'yu unuttu. Millet adına mahkemenin verdiği kararlar, kamu kurumları tarafından uygulanmıyor. 5 Temmuz'da tespit etmiş olduğumuz kirlilik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bilinmesine rağmen halen numune sonuçları açıklanmadı. Vatandaş hukuk sonuçlarının uygulanması beklerken bu talebe cevap verilmediğini görüyoruz. Bugün Çavuşlu'da uygulanan hukuksuzluğun, yarın Giresun'a ya da Türkiye'nin tamamına yayılması çok muhtemeldir."