CAOBISCO ve ILO çocuk işçiliği ile mücadele iş birliğini genişletiyor

CAOBISCO ve ILO, “Türkiye'de Fındık Hasatında Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Bütünleşik Model” projesini 2023 sonuna uzattıklarını açıkladılar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Endüstrileri Birliği (CAOBISCO) çalışmalarını sürdürerek “Türkiye'de Fındık Hasatında Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Bütünleşik Model” projesinin 2023 yılı sonuna kadar uzatılması için Kamu-Özel İş Birliği Anlaşması imzaladıklarını açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, projenin yeni aşaması Ordu, Düzce, Sakarya, Giresun, Samsun ve Şanlıurfa illerinde uygulanacağı belirtildi. Samsun ve Giresun yeni hedef iller arasında yer alıyor. Bu iller, Türkiye'de dikilen toplam fındık yüzeyinin yüzde 32'sini ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2019 verilerine göre üretimin yüzde 29'unu temsil ediyor.

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, ILO ile CAOBISCO arasındaki ortaklığın Türkiye'deki neredeyse tüm fındık hasat alanlarını kapsayacağını belirtti. Özcan, "Projenin uzatılması, çocuk işçiliğini ortadan kaldırılmasına yönelik iyi sürdürülebilir ve duyarlı programlar geliştirmek için uzun süreli ortaklığın sinerji yaratabileceğinin güzel bir örneğidir ve bu, ancak uluslararası kuruluşlar, kamu kurumları ve özel sektör, sorunu ele almadaki rollerini ve sorumluluklarını kabul ederse başarılabilir" dedi.

Caobisco Başkanı Aldo Cristiano konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Projenin genişletilmesi yoluyla Caobisco ve katkıda bulunan üyeleri, 2013 yılından bu yana Türkiye'de ILO ile gerçekleştirilen çalışmaların üzerine inşa ederek çocuk işçiliğini ele alma taahhütlerini yeniden teyit ediyorlar. Caobisco, kamu-özel ortaklık çerçevesinin önemli değerini kabul ederek hem mevcut programların sürekliliğini sağlayacak hem de kapsamlarını genişletecek” dedi.

Açıklamada, mevcut politikaların daha iyi kullanılması ve uygulanması için ilgili kurumlardan teknik personel ve yönetim düzeyindeki aktörlerin yanı sıra, mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına özel olarak odaklanan eğitimler aracılığıyla kapasite geliştirme faaliyetleri hedeflendiği belirtildi. 

Bulgular ve projeden öğrenilen dersler, bilgi açığının kapatılmasına ve bunu diğer mahsul gruplarına ve mevsimlik tarım işçiliğinin mevcut olduğu yerlere uyarlama olasılığını getirmeye katkıda bulunmayı hedeflerken, Türkiye'de mevsimlik tarımda çocuk işçiliğine karşı sürdürülebilir eylem ihtiyacını daha iyi belirlemek için sahadaki geçmiş ve mevcut çalışmaları haritalayacak.

Proje kapsamında bugüne kadar Ordu, Düzce ve Sakarya illerinde toplam 7 bin 949 çocuğa ulaşılmıştır. Bu çocukların 6 bin 196'sına eğitim hizmeti verilerek işten geri çekilmesi kalan çocuklar diğer hizmetlerden yararlanması sağlanmış. Hedef ilçelerde 6 bin 300 aileye ulaşılmış ve 2 bin 584 kişiye bireysel danışmanlık sağlanmış. Proje kapsamında 1 bin 530 fındık bahçesi sahibine ulaşılıp, danışmanlık ve eğitimler verilmiş. (HABER MERKEZİ)