Canlı yayında savaşı protesto eden Rus gazeteci 30 bin ruble para cezası ile serbest

Rusya devlet televizyonunun canlı yayınında Ukrayna'daki savaşı protesto eden gazeteci Marina Ovsyannikova, 30 bin ruble para cezası ile serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya devlet televizyonunun canlı yayınında stüdyoya girerek Ukrayna'daki savaşa karşı bir pankart açtıktan sonra gözaltına alınan gazeteci Marina Ovsyannikova, 14 saatlik sorgunun ardından 30 bin ruble (yaklaşık 4 bin TL) para cezası ile serbest bırakıldı. 

Ovsyannikova, avukatlarının kendisinden haber alınamadığını kamuoyuna açıklamasının ardından, dün gece mahkemeye çıkarıldı. Serbest bırakılması sonrası yaptığı açıklamadaysa,  iki gündür uyumadığını anlatarak "Sorgu 14 saatten uzun sürdü. Ailem veya arkadaşlarımla temas kurmama izin verilmedi, avukata erişimin engellendi" dedi.

Marina Ovsyannikova ve avukatı Anton Gashinsky mahkeme salonunda.

Mahkeme salonundan çıkarken gazetecilere konuşan Ovsyannikova, protesto kararını tek başına aldığını vurgulayarak, "Benim kendi savaş karşıtı kararımdı. Bu kararı kendi başıma aldım çünkü Rusya'nın bu işgali başlatmış olmasından hoşlanmıyorum" diye konuştu. 

Devlet televizyonunda önceki akşam haber bülteni sırasında stüdyoya girerek, "Savaşa hayır, savaşı durdurun, propagandaya inanmayın, burada size yalan söylüyorlar" yazılı bir pankart açan, daha öncesinde de bir video kaydederek babasının Ukraynalı olduğunu açıklayıp 'Kremlin propagandası için çalışmaktan utandığını' anlatan Ovsyannikova'ya başka suçlama getirilip getirilmeyeceği bilinmiyor. Avukatları, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarından 'işgal' olarak söz etmeyi ve 'yalan haber' yaymayı yasaklayan yeni yasa çerçevesinde yeni bir suçlamadan endişe ettiklerini belirtiyor. Bu yasa çerçevesinde öngörülen en ağır ceza 15 yıl.

Öte yandan, BBC'ye konuşan bir arkadaşı Ovsyannikova'nın böyle bir protesto planladığından haberdar olmadığını, iki çocuk sahibi editörün siyaset hakkında pek konuşmadığını, sohbetlerinden çoğunlukla çocuklarından, köpeklerinden ve evinden söz ettiğini anlattı. The Guardian'a konuşan bir başka iş arkadaşı ise Ovsyannikova'nın işgale karşı öfkesinin birkaç gündür artmakta olduğunu ve böyle bir protesto planladığını kendisine anlattığını söyledi. (DIŞ HABERLER)