Canlı blog | Ukrayna ile Rusya arasındaki ikinci tur görüşmeler sona erdi

Birleşmiş Milletler, bir haftada Ukrayna'dan kaçanların sayısının 1 milyonu bulduğunu açıkladı. Sahada ise Rusya'nın ilerleyişi sürüyor. Son olarak, Herson'un Rusya kontrolüne geçtiği teyit edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna işgali birinci haftasını doldururken, güneydeki Herson kentinin Rusya'nın kontrolüne geçtiği Ukrayna tarafından da doğrulandı. Böylece harekatın başından beri ilk kez bir kent merkezi Rusya ordusunun eline geçmiş oldu. Öte yandan, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında bugün Belarus sınırındaki Brest'te yapılan ikinci tur müzakereler sona erdi. Taraflar üçüncü görüşme konusunda anlaştı. Ukrayna tarafı, sivillerin tahliyesi için insani koridorlar açılması konusunda mutabakata varıldığını duyurdu. 

Krizdeki son gelişmeler şöyle:

'YANGIN SANTRALIN DIŞINDA ÇIKTI'

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yangının santralın dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi. Yangının kontrol altında olduğu belirtilen açıklamada, “Yangın nükleer santralın dışında, eğitim binasında çıktı” ifadesine yer verildi.

Zaporijya Nükleer Santralı Basın Servisi yetkilisi Andrey Tuz, yangının çıktığı santral alanında radyasyon seviyesinde bir değişiklik olmadığını duyurdu. 

KULEBA: ZAPORİJYA PATLARSA ÇERNOBİL'DEN 10 KAT BÜYÜK BİR TEHDİT ORTAYA ÇIKAR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba "Zaporijya Nükleer Santralı patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük bir tehdit ortaya çıkar" uyarısı yaptı.

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALI'NDA ÇATIŞMALAR NEDENİYLE YANGIN ÇIKTI

Ukrayna’da Rusya güçlerinin yaklaştığı Avrupa’nın en büyük nükleer santralı Zaporijya sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktı.

Santralın güvenlik kameralarının YouTube üzerinden yapılan canlı yayınında, gece saatinde santral sahasında patlamalar ve karşılıklı mermi atış ışıkları görüldü. Patlamaların ardından santral bölgesinden dumanların çıktığı kameraya yansıdı.

Santralin bulunduğu Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov yaptığı açıklamada, santrala saldırılara bir an önce son verilmesi çağrısı yaptı.

Zaporijya Nükleer Santralı, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralından biri olarak biliniyor.

 

KİEV'E 60 KM UZAKLIKTAKİ BORODYANKA'DAKİ YIKIM HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

 Rusya ordusunun günlerdir bombardımana tuttuğu Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 60 km kuzeybatısında bulunan Borodyanka'daki yıkım havadan görüntülendi. Drone görüntülerini BBC yayınladı. 

ABD ÜLKEDE BULUNAN UKRAYNALILARA 18 AY 'GEÇICI KORUMA STATÜSÜ' VERECEK

 ABD yönetimi, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 1 Mart tarihi itibarıyla ABD'de bulunan Ukrayna vatandaşlarına 18 aylık "Geçici Koruma Statüsü" verileceğini duyurdu.

ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, yazılı açıklamasında, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik önceden planlı ve gerekçesiz saldırıları devam eden bir savaşa, anlamsız şiddete ve Ukraynalıların başka ülkelerde mülteci olmasına yol açtı" ifadelerini kullandı.

Mayorkas, ABD'nin bu dönemde Ukraynalıları korumaya devam edeceğini belirterek ABD'nin 1 Mart itibarıyla ülkedeki Ukrayna vatandaşlarına 18 aylığına geçici koruma hakkı vereceğini duyurdu.

KİEV'DE BÜYÜK PATLAMA

 Rusya'nın saldırılarının bütün şiddetiyle devam ettiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük patlama sesleri duyuldu. Şehirde sirenler çalıyor. 

ABD UKRAYNA, RUSYA VE 7 AVRUPA ÜLKESİNE SINIR DIŞI İŞLEMLERİNİ DURDURDU

 ABD yönetiminin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bölgedeki "insani krizi" gerekçe göstererek Ukrayna, Rusya ve 7 Avrupa ülkesine sınır dışı işlemlerini durdurduğu açıkladı.

Amerikan basınına konuşan ABD Göç ve Gümrük İdaresi (ICE) yetkilileri, "Ukrayna'daki insani kriz nedeniyle ICE, Ukrayna'ya sınır dışı edilen kişiler için yaptığı uçuşları askıya almıştır" ifadesini kullandı.

CBS kanalına konuşan ve isminin açıklanması istemeyen iki ABD'li yetkili ise ABD'nin Ukrayna'nın yanı sıra Rusya, Belarus, Gürcistan, Macaristan, Moldova, Polonya, Romanya ve Slovakya'ya da sınır dışı işlemlerini durdurduğunu kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU: TAHLİYE ETTİĞİMİZ VATANDAŞLARIMIZIN SAYISI 9 BİN 653 OLDU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilen vatandaşlarla ilgili olarak, "Bugün Ukrayna’dan 406 kardeşimiz daha yola çıktı. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 9653 oldu" ifadelerini kullandı

MOLDOVA'DAN AB'YE ÜYELİK BAŞVURUSU

Ukrayna’nın ardından Moldova da AB'ye üyelik başvurusunu imzaladı. Söz konusu başvuru belgesi Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Başbakan Natalia Gavrilia ve Moldova Parlamentosu Başkanı Igor Grosu tarafından imzalanırken, belgenin kısa sürede ilgili AB makamlarına teslim edilmesi bekleniyor.

BEYAZ SARAY: UÇUŞA YASAK BÖLGE ADIMINI ATMAYACAĞIZ

Beyaz Saray, (Zelenskiy'nin çağrısına karşılık) Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceği gerekçesiyle bu adımı atmayacaklarını açıkladı. 

RUSYA İLE UKRAYNA HEYETLERİ ARASINDA GÖRÜŞME BİTTİ

Rusya ile Ukrayna arasında Belarus sınırında yapılan ikinci tur görüşmeler bitti. Taraflar üçüncü görüşme konusunda anlaştı. Sivillerin tahliyesi için insani koridorlar açılması konusunda mutabakata varıldığı belirtildi. 

BM: 10 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ EVLERİNİ TERK EDEBİLİR

Birleşmiş Milletler, Ukrayna'da şiddetin devam etmesi durumunda 10 milyondan fazla kişinin evlerini terk edebileceği uyarısında bulundu.

MACRON: PUTİN'İN AMACI UKRAYNA'NIN TAMAMINI KONTROL ETMEK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in amacının "Ukrayna'nın tamamının kontrolünü" almak olduğunu belirtti.

ZELENSKİY: BELARUS'TAN DA FÜZELER ATILIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: "Hava sahasının tamamen kapatılmasını istiyorum çünkü sadece Rusya'dan değil Belarus'tan da füzeler atılıyor, İskender füzesi atılıyor. 

Ukrayna'ya verilen destek için teşekkür ediyorum ama çok geç. Bunu önceden yapabilseydik çocuklar ölmezdi. Dünya kendi gücünü göstermeliydi.

Bize uçaklar lazım. Şu an uçaksız bir şey yapamıyoruz. Bu durum çok insanın hayatına mal oluyor.

Başkan Putin'in dile getirdiği endişelerin farkındayım. Onunla her şeyi konuşmaya hazırım."

UKRAYNA: GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Bugün Belarus sınırında yapılacağı bildirilen ikinci görüşme hakkında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenksi'nin danışmanlarından Podolyak sosyal medyadan açıklama yaptı. Podolyak’ın açıklaması şöyle:

"Rus temsilcileriyle konuşmaya başlıyoruz. Gündemdeki önemli konular:

1. Acil ateşkes
2. Silah bırakma
3. Yok edilen veya sürekli bombalanan köy ve şehirlerden sivillerin tahliyesi için insani koridorlar."

KULEBA: BARIŞ GÜCÜ SEÇENEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, ülkeye uluslararası barış gücü konuşlandırılması seçeneğini düşündüklerini söyledi.

UKRAYNA'DAKİ RUSYA VATANDAŞLARININ MALVARLIĞI DONDURULDU

Ukrayna parlamentosu, ülkede yaşayan Rusya vatandaşlarının ve Rusya devletinin malvarlığına el koyma kararı aldı. 

TASS: UKRAYNA HEYETİ BELARUS'A ULAŞTI

 Tass ajansı, Ukrayna heyetinin görüşmeler için Belarus'a vardığını duyurdu.

PUTİN'DEN MACRON'A: OPERASYON DEVAM EDECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya'nın Donbass'ın korunmasına yönelik özel askeri harekat sırasında Ukrayna'daki aşırı milliyetçi oluşumların militanlarıyla tavizsiz mücadeleyi sürdürme niyetinde olduğunu söyledi.

15.01: UKRAYNA HEYETİ RUSYA İLE MÜZAKERELER İÇİN YOLA ÇIKTI

Ukrayna Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Ukrayna heyetinin Rusya'yla görüşmeler için helikopterle yola çıktığını açıkladı. Ukrayna heyetinden Davyd Arakhamia, görüşmelerin iki saat içinde başlayacağını ve Kiev'in, diğer konulara geçmeden önce insani koridorlar açılması konusunu konuşmayı planladığını söyledi. 

MACRON PUTİN'LE GÖRÜŞTÜ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rusya lideri Vladimir Putin'le 90 dakikalık bir görüşme yaptığı açıklandı.

BANGLADEŞ GEMİSİNE FÜZE İSABET ETTİ

Ukrayna'nın Karadeniz'deki kenti Nikolayev'de bulunan Olvia Limanı'nda, Bangladeş'e ait bir kargo gemisine füze isabet etti. Bangladeş hükümetinden bir yetkili, bir mürettebatın öldüğünü açıkladı.

RUSYA: GÖRÜŞMELER SAAT 15:00'TE BAŞLAYABİLİR

 Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ikinci turunun yeri ve tarihinin değiştirildiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Rus heyetinin başkanı Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, görüşmelerin saat 15:00'te başlayabileceğini belirtti.

LAVROV: ÇÖZÜM BULUNACAĞINDAN ŞÜPHEM YOK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’daki duruma çözüm bulunacağına inandığını belirterek Moskova'nın bu ülke ile görüşmelerindeki koşullarının ‘çok küçük olduklarını’ ifade etti.

FRANSA, VATANDAŞLARINDAN RUSYA’YI TERK ETMELERİNİ İSTEDİ

Fransa, vatandaşlarından eğer kalmaları hayati değilse Rusya’yı terk etmelerini istedi. İngiltere ve ABD de vatandaşlarına Rusya’ya seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

RUSYA: UKRAYNA İLE GÖRÜŞMELERİMİZ BİR YERE VARABİLİR

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna tarafı ile gerçekleştirdikleri barış görüşmelerinin ‘gelecek vaat ettiğini’, müzakerelerin bir yere varabileceğine inandıklarını kaydetti. Söz konusu görüşmelerin ikinci turunun bugün yine Belarus topraklarında gerçekleşmesi bekleniyor. Ryabkov bunun yanında, Batı ülkelerini, Ukrayna’ya ‘akılsızca çok fazla silah yardımı yapmakla’ eleştirdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, ilişkilerin Ukrayna’daki durum nedeniyle çok gerilmiş olmasına karşın ABD ile diyaloğu kesme niyetinde olmadıklarını belirtti.

15 BİN RUS TURİST ÜLKELERİNE DÖNEMİYOR

Dominik Cumhuriyeti'nde yaklaşık 15 bin Rus turistin, uçuş yasakları nedeniyle ülkelerine dönemediği açıklandı. Ülkenin La Altagracia bölgesindeki turistlere, bir uçuş rotası ayarlanana dek otellerde kalma garantisi verildi. 

BM: UKRAYNA'DAN 1 MİLYON KİŞİ AYRILDI

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'daki mevcut kriz nedeniyle sadece bir haftada ülkeden ayrılanların sayısının 1 milyona ulaştığını söyledi. Grandi, "Ukrayna içinde kalan milyonlarca başka kişiye hayati önemdeki insani yardımın verilebilmesi için silahların susmasının vakti geldi"

KAZAKİSTAN: AZERBAYCAN-GÜRCİSTAN-TÜRKİYE ROTASINI KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Reuters’ın haberine göre Kazakistan hükümeti, Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle ihracatta Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye koridorunu kullanmayı düşündüklerini açıkladı. Kazakistan Sanayi ve Altyapı Bakanlığı, Kazak ihracatçıların Rusya’nın St. Petersburg ve Novorossiysk limanlarını kullanırken engellerle karşılaşmaya başladığını duyurmuştu.

HERSON RUSYA'NIN KONTROLÜNDE

Güneydeki Herson kentinin Rusya'nın kontrolüne geçtiği, Ukrayna tarafından da teyit edildi. Kentin belediye başkanı Igor Kolykhaiev, Rus askerlerinin kent merkezinde olduğunu ve belediye binasına girmeye çalıştığını belirtti. Kolykhaiev, "Bugün belediye meclisinde silahlı ziyaretçilerimiz var. Ekibim ve ben barışçıl insanlarız. Silahımız yok, saldırganlık göstermedik" dedi.

RUSYA: KİEV’İ TERK ETMEK İSTEYENLERE İNSANİ KORİDOR OLUŞTURACAĞIZ

 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenko, Kiev’i terk etmek isteyenler için insani koridor oluşturulacağını açıkladı. Konaşenko, Kievlilerin şehri güney yönünden terk ederek Vasilkiv kentine gidebileceğini söyledi. Fakat bu şehir de işgalin başından beri yoğun Rus bombardımanı altında. Konaşenko Pazartesi günü de benzer bir açıklama yapmıştı.

 

Etiketler Kiev Ukrayna