Canlı blog | Kiev: Ateşkes ve barış hakkında konuşmaya hazırız

Rusya, Donbass krizini gerekçe göstererek Ukrayna'da dün başlattığı operasyona devam ediyor. Gözler Kiev'e çevrilmişken, Ukrayna hükümeti ile Rusya'nın görüşmesi olasılığı yeniden konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın ABD ve NATO ile yaşanan Ukrayna krizinde yeni bir perde açarak başlattığı 'özel operasyon' sürüyor. Moskova'nın hava saldırılarına bu sabah 04.00 civarında yeniden başladığı, Rusya askerlerinin Kiev'in dış mahallelerine konuşlandığı belirtiliyor.

Dakika dakika son gelişmeler şöyle:

43 ÜLKEDEN ORTAK TEPKİ

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto etmesinin ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, 43 ülkenin imza koyduğu ortak bildiriyi okudu.

Greenfield, diğer ülkelerin daimi temsilcileri ile basına yaptığı ortak açıklamada, "Karar tasarısı hayatı önemdeydi, ülkelerin konseyde uluslararası barışı ve güvenliği sağlayıp sağlamaması ve BM Şartı'nı korumaya inanıp inanmamasıyla ilgiliydi" dedi.

ABD Daimi Temsilcisi, Rusya'nın oylamada veto kararı ile yetkisini suiistimal ettiğini belirterek, Ukrayna'daki durumla ilgili "Burada saldırgan olan Başkan Putin'dir. Bunun başka bir orta yolu yoktur" ifadesini kullandı.

Karar tasarısına destek veren tüm ülkelere teşekkür eden Greenfield, Ukrayna'yı ve BM Şartı'nı desteklemeye devam edeceklerini kaydetti: “Bu konuyu, Rusya'nın vetosunun geçerli olmadığı Genel Kurul'a taşıyacağız ve dünya ulusları Rusya'yı sorumlu tutmaya devam edecek.”

UKRAYNA: BİR SU-25 DÜŞÜRÜLDÜ, RUS HAVA İNDİRME BİRLİKLERİNİ TAŞIYAN UÇAK VURULDU

Vinnytsia bölgesi İl Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Borzov Kalinovka kasabası yakınlarında Ukrayna pilotlarının Rus Su-25 savaş uçağını düşürdüğünü açıkladı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise Rus hava indirme birliklerini taşıyan bir uçağın vurulduğunu duyurdu.

RUSYA, BM'NİN 'UKRAYNA SALDIRISINI KINAYAN' KARAR TASARISINI VETO ETTİ

 Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde ABD ve Arnavutluk'un getirdiği "Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısını" kınayan karar tasarısını veto etti. Oylamada karar tasarısına 11 "evet" oyu çıktı, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise 'çekimser' kaldı. 

ZELENSKİY: BU GECE ZOR GEÇECEK, KİEV'İ KAYBETMEMELİYİZ

  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Bu gece, gündüze göre daha zor geçecek. Kiev’i kaybetmemeliyiz. Bu gece dayanmalıyız. Ukrayna'nın kaderi tam şu anda belirleniyor.

IMF: UKRAYNA ACİL FİNANSMAN TALEP ETTİ

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Ukraynalı yetkililerin acil finansman talebinde bulunduğunu belirterek ülkeye daha fazla finansal destek için tüm seçenekleri araştırdıklarını duyurdu.

Ukrayna için maksimum faydayı sağlamak amacıyla Dünya Bankası Grubu ve diğer ortaklarla da çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Georgieva, "Fonun araç setinde bir dizi enstrüman var ve Ukrayna'daki durum geliştikçe yetkililerle onlara en iyi şekilde nasıl yardımcı olabileceğimizi görüşmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

İSVEÇ'TEN RUSYA'YA NATO YANITI: KENDİMİZ KARAR VERİRİZ, GİRMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ

İsveç Başbakanı Mangdalena Andersson, Rusya'nın 'Finlandiya ve İsveç NATO'ya katılırsa yanıt vermemiz gerekecek' tehdidini değerlendirdi. Andersson İsveç'in güvenlik politikalarına kendilerinin karar vereceğini belirterek NATO'ya girmeyi düşünmediklerini söyledi.

PENTAGON: NATO MUKABELE KUVVETİ İÇİN GELEN TALEPLERİ KARŞILAMAYA HAZIRIZ

 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, NATO Mukabele Kuvveti'nin aktifleştirilmesi kapsamında NATO'dan gelecek talepleri karşılamaya hazır olduklarını açıkladı. 

THY, SOÇİ SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları (THY), 26 Şubat tarihinde Soçi çıkışlı ve varışlı uçuşların iptal edildiği duyuruldu. Yolcular değişiklik ve iade işlemlerini, biletin satın alındığı acente üzerinden, THY web sitesinden veya 0 850 333 0 849 numaralı çağrı merkezinden yapabilecek.

RUSYA: BATI'YLA GERİ DÖNÜLEMEYECEK NOKTAYA YAKLAŞIYORUZ

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin 'geri dönülemeyecek noktaya yaklaşmakta olduğunu' söyledi. Zaharova, Devlet Başkanı Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u hedef alan yaptırımların 'Batı'nın dış politikadaki mutlak acizliğini' gösterdiğini belirterek, "Mesele şu ki, geri dönülemez noktanın başladığı çizgiye gelmiş bulunmaktayız" dedi. Zaharova, "Ne Putin'in ne de Lavrov'un İngiltere'de veya dünyanın başka bir yerinde hesapları var" diye ekledi.

'ZELENSKİY İSRAİL'DEN ARABULUCU OLMASINI İSTEDİ'

İsrail medyası, Zelenskiy'nin İsrail Başbakanı Naftali Bennett'le bugün yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde arabulucu olmasını talep ettiğini yazdı. Görüşmelerin Kudüs'te yapılabileceği iddia edildi.

ZELENSKİY'NİN SÖZCÜSÜ: ATEŞKES VE BARIŞ HAKKINDA KONUŞMAYA HAZIRIZ

 Zelenskiy'nin sözcüsü Sergii Nykyforov:

* Rusya ve Ukrayna görüşmeler için yer ve zaman üzerinde istişare ediyor 

* Kiev ateşkes ve barış hakkında konuşmaya hazır 

'RUS ORDU BİRLİKLERİ MELİTOPOL'A DİRENİŞLE KARŞILAŞMADAN GİRDİ'

Rusya Savunma Bakanlığı, cuma akşam saatlerinde Ukrayna’nın güneyindeki Azov bölgesinde gerçekleştirilen deniz çıkarması sonucu Rus askeri birliklerin Melitopol şehrine girdiğini bildirdi. Direnişle karşılaşmadıklarını belirten Bakanlık, “Militopol sakinleri askerlerimizi selamladı. Bazı yaşlı vatandaşlar da sokaklara kızıl (Sovyet Birliği) bayraklarla çıktı” diye açıkladı.

BULGARİSTAN HAVA SAHASINI RUSYA'YA KAPATTI

Bulgaristan hükümeti, yarından itibaren Rus havayolu şirketlerinin uçuşlarının yasaklandığını ve Rus uçaklarının hava sahasına giremeyeceğini duyurdu. Açıklamada, kararın Ukrayna ile dayanışma için alındığı belirtildi. 

ABD'DEN PUTİN VE LAVROV'A YAPTIRIM

Avrupa Birliği'nin ardından ABD de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a yaptırım kararı aldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Lavrov ve Rus güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağını açıkladı. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyleyen Psaki, "Avrupalı ortaklarımızın kararları ile uyumlu olarak ABD, Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Bakanı Lavrov ve Rus ulusal güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacaktır" dedi.

Beyaz Saray'ın açıklamasında "Kiev'in düşmesi gerçek bir olasılık" ifadeleri kullanılırken, Biden'ın Rusya'yla savaşmak için Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini söylediği aktarıldı.

ZAHAROVA: UKRAYNA MÜZAKEREYİ REDDETTİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Minsk'te müzakerelere başlama teklifini Ukrayna'nın reddettiğini söyledi.

Başkent Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Zaharova, "Ukrayna tarafı müzakereyi reddetti. Kiev konuyu yarın ele almayı teklif etti" dedi.

UKRAYNA'DAN KARA YOLUYLA TAHLİYE BAŞLADI

Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının başkent Kiev'den otobüslerle tahliyesine başlandı. 

Anadolu Ajansı'na açıklama yapan Ukrayna'da işletmeleri bulunan iş insanı Asım Kayan, "Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür ediyoruz, buradaki Türk vatandaşlarımızın tahliye edilme zorunluluğunu en içten bir şekilde takip etti ve bir organizasyon gerçekleşmiş oldu. Sağlıklı çalışmalar ile sonunda konvoy şeklinde otobüsler ve hazır olan vatandaşlarımız tahliye sürecine girdi" dedi.

Asım Kayan, Türkiye saati ile 17.00'de Kiev'den hareket ettiklerini, Romanya sınırına yaklaşık 500 kilometre bulunduğunu belirterek "Kiev'den 3 otobüs yola çıktık. Jitomir bölgesine şu anda ulaştık. Kiev'den orta bölgeye doğru, oradan da Romanya'ya doğru bir hatta ilerliyoruz. Yollar Ukrayna askeri araçlarının kontrolünde. Buradan Romanya'ya geçiş, oradan Bulgaristan'a ve Kapıkule'den İstanbul'a geçiş şeklinde planlama var" diye konuştu.

KREMLİN: UKRAYNA MÜZAKERE TEKLİFİ KONUSUNDA BAĞLANTIYI KESTİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Ukrayna ile Belarus'un başkenti Minsk'te müzakere teklifi ile ilgili sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Teklifin ardından Ukrayna tarafının Minsk'te görüşme düşüncesini inceleyeceklerini söylediklerini aktaran Peskov, "Ukraynalılar Varşova'ya gitmeyi istediler, bundan sonra da bağlantıyı kestiler. Ara verdiler" dedi.

Peskov, söz konusu bekleyişin uzun sürdüğüne dikkati çekerek, bu bekleyişe Ukrayna'nın Kiev dahil büyük şehirlerinde roket fırlatma sistemleri yerleştirmesinin eşlik ettiğini söyledi. Peskov, "Bu durumu son derece tehlikeli buluyoruz" diye konuştu.

UKRAYNA'NIN ABD ELÇİSİ: ÇERNOBİL ARTIK RUSYA'NIN SORUMLULUĞUNDA

Ukrayna'nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova, "Çernobil Nükleer Santrali'nin sorumluluğu artık Rus güçlerinde" dedi.

Rus askerlerinin tesiste 92 personeli rehin aldığını savunan Markarova, Rusya'nın aynı zamanda bir yetimhaneyi vurduğunu, 50 çocuk arasında yaralanan olmadığını da söyledi.

KİEV'DE ELEKTRİK SANTRALİ YAKINLARINDA BEŞ PATLAMA: 'GECE ZOR GEÇECEK' 

Kiev belediye başkanı Vitali Kliçko, başkentteki elektrik santralinin çevresinde 3-5 dakika arayla beş patlama sesi duyulduğunu söyledi.

Kliçko, kentte Rus güçlerinin yaklaştığı belirtilen köprülerin özel kontrol altına alındığını, stratejik noktaların yakınlarına kontrol noktaları kurulduğunu aktardı. Kliçko, "Durum şu an, abartısız şekilde, Kiev'i tehdit ediyor. Gece, sabaha yakın saatler, çok zorlu geçecek" dedi.

Kliçko gün içinde yaptığı açıklamada, Kiev'in savunmaya geçtiğini söylemişti. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise gün içinde vatandaşları, 'işgalci güçlere' karşı molotof kokteyli hazırlamaya çağırmıştı.

NATO MUKABELE KUVVETİ, DOĞU AVRUPA'YA KONUŞLANDIRILACAK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna'ya askeri harekatı nedeniyle NATO Mukabele Kuvveti'nin ilk kez Avrupa’nın doğusuna konuşlandırılacağını söyledi.

NATO zirvesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, Rusya'ya “anlamsız savaşı sonlandırma, güçlerini çekme ve diplomasiye dönme” çağrısında bulundu.

Stoltenberg, “Dün NATO müttefikleri savunma planlarımızı harekete geçirmişti. Bunun sonucu olarak havada, karada ve denizde duruşumuzu güçlendirmek ve olasılıklara hızlıca karşılık verebilmek için NATO Mukabele Kuvveti unsurlarını konuşlandırıyoruz” dedi.

'100'DEN FAZLA SAVAŞ UÇAĞIMIZ VE 120 GEMİMİZ ALARM DURUMUNDA'

“ABD, Kanada ve Avrupalı müttefikler ittifakın doğusuna birlerce ilave asker gönderdi” diyen Stoltenberg, “Farklı yerlerde alarm durumunda 100’den fazla savaş uçağımız ve Kuzey’den Akdeniz’e kadar üç uçak gemisi grubunu da içeren 120 gemimiz bulunuyor. Yanlış anlaşılmalara ve yanlış hesaplara yer olmamalı. Her bir müttefiki, ittifakın her bir santimetresini korumak ve savunmak için ne gerekiyorsa yapacağız” ifadelerini kullandı.

NATO Mukabele Kuvveti’nin bazı unsurlarının halihazırda hareket halinde olduğunu dile getiren Stoltenberg, kara güçlerinin birkaç gün içinde harekete geçeceğini söyledi.

Stoltenberg, NATO Mukabele Kuvveti'nin toplu savunma bağlamında ilk kez konuşlandırılacağını, bu kuvvetin ABD’li ve Avrupalı askerleri içerdiğini aktardı.

'NATO, UKRAYNA'YA ASKERİ DESTEĞİNİ SÜRDÜRECEK'

NATO ülkelerinin Ukrayna’ya desteğinin sürdüreceğini vurgulayan Stoltenberg, Ukrayna’ya uçaksavar ve hava savunma sistemleri gönderilip gönderilmeyeceğinin sorulması üzerine şunları söyledi:

“Bugünkü NATO zirvesinde müttefikler Ukrayna’ya desteklerinin ve verilen silahların çeşitleri hakkında diğer üyelere bilgi verdiler. Bunların bazıları hava savunma sistemlerini de kapsıyor. NATO müttefikleri Ukrayna’ya askeri ve diğer çeşit ekipman desteğini sürdürecek.”

İNGİLTERE BAŞBAKANI: YAKINDA PUTİN VE LAVROV'A YAPTIRIM UYGULAYACAĞIZ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinin yakında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Başbakanlık Ofisi, Johnson'ın, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin ele alındığı NATO zirvesindeki konuşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamaya göre Johnson, NATO liderlerine, "Ukrayna'yı bir felaketin sardığını ve Putin'in Soğuk Savaş sonrası düzeni bozmak için intikamcı bir misyonla meşgul olduğunu" söyledi.

NATO üyelerini, "Putin'in hırslarının burada bitmeyebileceği ve bunun küresel sonuçları olan Avrupa-Atlantik krizi olduğu" konusunda uyaran Johnson, liderleri Putin'e "azami acıyı yaşatmak" için finansal iletişim sistemine (SWIFT) karşı derhal harekete geçmeye çağırdı.

AB, PUTİN VE LAVROV'A YAPTIRIM KARARI ALDI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yaptırım listesine alındığını duyurdu.

AB Dışişleri Bakanları toplantının ardından açıklama yapan Borrell, Putin ve Lavrov'un AB'nin yaptırım rejimine tabi tutulacağını, varlıklarının dondurulacağını söyledi.

Halihazırda AB ülkelerinin ilk yaptırım paketi yürürlüğe girmiş durumda. Ayrıca, dün gece AB liderler zirvesinde ikinci yaptırım paketi de belirlendi. İkinci paketin resmi onay süreci devam ediyor.

AB, ilk paketle, Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanıyan karara onay veren Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın 351 üyesine kısıtlayıcı tedbir yürürlüğe aldı.

"Donetsk ve Lugansk'taki yasa dışı kararları alan hükümet üyeleri, Rus operasyonlarını mali olarak destekleyen veya bunlardan fayda sağlayan bankalar, iş insanları ve oligarklar ile dezenformasyon kampanyaları yürüten" toplam 27 yüksek profilli kişi ve kuruluş yaptırıma tabi tutuldu.

Rus devleti ve hükümetinin AB sermaye ve finans piyasalarına ve hizmetlerine erişimi kısıtlandı.

İnternet Araştırma Ajansı, Rossiya Bank, Promsvyazbank ve Vnesheconombank (VEB.RF) gibi kurumlar da yaptırım listesinde yer aldı.

İkinci paketle de AB, Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanlarda uygulanacak yeni yaptırımlara karar verdi.

UKRAYNA: RUSYA'NIN KAYBI 2 BİN 800 ASKER, 516 ZIRHLI ARAÇ, 80 TANK, 10 UÇAK

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, harekatın başlangıcından beri Rus güçlerine ait 516 zırhlı araç, 7 helikopter, 10 uçak, 2 bin 800'den fazla asker ve yaklaşık 80 tank ile 20 seyir füzesini etkisiz hale getirdiklerini belirtildi.

Ayrıca Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Odessa'daki Pivdenniy Limanı'nın 12 mil açıklarında Moldova bandralı bir yakıt ikmal gemisinin bir Rus gemisi tarafından vurulduğunu söyledi.

ZAHAROVA: FİNLANDİYA VE İSVEÇ NATO'YA KATILIRSA YANIT VERMEMİZ GEREKECEK

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının "sonuçları olacağını" söyledi.

Basın toplantısı düzenleyen Zaharova, Finlandiya ve İsveç’in olası NATO üyeliklerine dair açıklamalarda bulundu.

"Ülkelerin güvenliklerinin, başka ülkelerin güvenliği pahasına inşa edilmemesi gerektiğini" belirten Zaharova, "Finlandiya ve İsveç'in öncelikle bir askeri blok olan NATO'ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır" ifadesini kullandı.

RUSYA: SUMİ VE KONOTOP KENTLERİNİ BLOKE ETTİK

Rusya Savunma Bakanlığı, "Rus güçlerinin Sumi Bölgesi'ndeki Sumi ve Konotop kentlerini bloke ettiğini ve sivil nüfusun güvenliğini sağlamaya yönelik önlemler aldığını" açıkladı.

Sputnik'in aktardığına göre Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Rusya Silahlı Kuvvetleri birlikleri, Sumi ve Konotop'u bloke etti ve bu kentlerdeki ve kırsal yerleşimlerdeki sivil nüfusun güvenliğini sağlamak için önlemler alıyor" dedi.

Ukrayna'daki 211 askeri altyapı unsurunun kullanılmaz hale geldiğini söyleyen Konaşenkov, bunların 17'sinin kontrol merkezi ve iletişim birimi, 19'unun S-300 ve Osa füze kompleksleri, 39'unun da radar istasyonlarını olduğunu belirtti.

Lugansk Halk Cumhuriyeti birliklerinin 21 kilometre derine kadar ilerlediğini ve Trehizbenka yerleşimini ele geçirdiğini söyleyen Konaşenko, Donetsk Halk Cumhuriyeti birliklerinin de 25 kilometre derine inerek Volnovah'a kadar ilerlediğini ifade etti.

Konaşenkov, harekat sırasında Ukrayna ordusuna ait 6 savaş uçağının, 1 helikopterin, 5 İHA'nın vurulduğunu, 67 tank ve muhtelif zırhlı aracın, 16 çok namlulu roketatarın ve 87 özel askeri aracın imha edildiğini dile getirdi.

NATO: PUTİN'İN SALDIRI KARARI KORKUNÇ BİR HATA

NATO zirvesinin ardından yayınlanan bildiride "Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız. Rusya'nın eylemleri ışığında NATO'nun caydırıcılık ve savunma duruşu için gerekli sonuçları çıkaracağız" denildi.

Putin'in askeri harekat kararının "korkunç bir hata" olarak nitelendirildiği bildiride, "Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı, Rusya'nın uzun yıllar ekonomik ve siyasi bakımdan ağır bedel ödeyeceği korkunç bir hatadır" ifadeleri kullanıldı.

ZELENSKİY'DEN PUTİN DARBE ÇAĞRISINA YANIT

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Telegram kanalından paylaştığı videoyla Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna ordusuna yaptığı darbe çağrısına yanıt verdi. Zelenskiy, "Tüm yetkililer, askerler, vatandaşlar burada, Ukrayna'yı savunuyor" dedi.

PENTAGON YETKİLİSİ: RUSYA HENÜZ HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ ELDE EDEMEDİ

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'da hava üstünlüğünü elde edemediğini ve ilerleyişlerinin tahmin edildiği kadar hızlı olmadığını söyledi.

Rusya'nın, Ukrayna'ya askeri harekatı üzerine bir grup gazeteciye açıklamada bulunan üst düzey Pentagon yetkilisi, bu ülkenin kuzey, doğu ve güney olmak üzere üç koldan ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Yetkili, Rus birliklerinin kuzeyden Kiev'e doğru ilerleyişinin önemli direnişle karşılaştığını belirterek, "Üç kolda da genel olarak son 24 saat içinde Rusların ivme kaybettiğini gördük. Bekledikleri kadar hızlı ilerleyemiyorlar" dedi.

Rusya'nın şu ana kadar Ukrayna'ya 200'den fazla füze fırlattığını belirten yetkili, "Aynı zamanda Rusya'nın halen Ukrayna'da hava üstünlüğü elde edemediklerini değerlendiriyoruz. Birçoğu saldırılarla vurulsa da Ukrayna'nın hava savunma sistemleri çalışıyor. Füzelerin yanı sıra uçakları da var" ifadesini kullandı.

RUSYA'NIN AVRUPA KONSEYİ'NDEKİ TEMSİL HAKKI ASKIYA ALINDI

Avrupa Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Komitesinin, Konseyin tüzüğüne uyumlu şekilde Rusya'nın Komite ve Parlamenterler Meclisi'nde temsil hakkını askıya almaya karar verdiği belirtildi.

Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin ve özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) tarafı olmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, Rusya adına AİHM'e seçilen hakimin mahkeme üyeliğinin sürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, Rusya'ya karşı yapılan başvuruların AİHM tarafından incelenmeye devam edileceği aktarıldı. Temsil hakkının askıya alınmasının geçici bir önlem olduğu ifade edildi.

RUSYA: UKRAYNA İLE MÜZAKERE İÇİN HEYETİMİZİ OLUŞTURDUK

Sputnik'in haberine göre, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın müzakere organize edilmesine ilişkin onayını Ukrayna'ya ilettiğini açıkladı.

Peskov, müzakere konusundaki onayını Kiev'e ileten Moskova'nın Rusya Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi temsilcilerinden oluşan heyetini de oluşturduğunu söyledi.

LVIV'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

PUTİN'DEN UKRAYNA ORDUSUNA ÇAĞRI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusuna "Kontrolü kendi elinize alın" diye seslendi. Putin, Rusya Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "Ukrayna silahlı kuvvetlerinin personeline bir kez daha sesleniyorum: Neo-Nazilerin ve radikal milliyetçilerin, çocuklarınızı, eşlerinizi ve yaşlıları canlı kalkan olarak kullanmasına izin vermeyin. Kontrolü kendi elinize alırsanız, anlaşmamız daha kolay olacak" diye konuştu.

KARADENİZ'DE MOLDOVA GEMİSİNE 'FÜZE İSABET ETTİ'

Karadeniz'de dün bir Türk gemisine bomba isabet etmesinin ardından, bugün de bir Moldova gemisine füze isabet ettiği açıklandu. Moldova Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Karadeniz'de 'tarafsız sularda' seyreden gemiye bir füzenin isabet ettiği, iki kişinin ağır yaralandığı belirtildi. Moldova bandıralı Millennial Spirit isimli gemiye isabet eden füzenin hangi taraftan atıldığının bilinmediği de aktarıldı. Habere göre, gemide yangın çıkarken, can yelekleri be ekipmanlar hasar aldı. Mürettebatın kurtarıldığı belirtildi.

BORREL: BİR SÜRPRİZ OLMAZSA PUTİN VE LAVROV'A YAPTIRIM UYGULANACAK

Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a da yaptırım uygulamayı planladığı iddiasına doğrulama geldi. Avusturya Başbakanı Schallenberg, Putin ve Lavrov'un Avrupa'daki banka hesaplarının dondurulacağı bilgisini teyit etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, "Eğer bir sürpriz olmazsa Putin ve Lavrov yaptırım listesinde olacak" dedi.

UKRAYNA ORDUSUNUN HAVAYA UÇURDUĞU KÖPRÜ GÖRÜNTÜLENDİ

Ukrayna ordusunun, Rus birliklerinin başkent Kiev'e ilerlemesini engellemek için havaya uçurduğu belirtilen köprü görüntülendi. AP muhabiri Francesca Ebel, insanların yıkıntıların üzerinden geçerek bölgeyi terk ettiği görüntüleri paylaştı.

'1000'DEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ'

Ukrayna Savunma Bakanlığı, şu ana dek 1000'den fazla Rus askerinin öldürüldüğünü savundu. Açıklamada, "Rusya kuruluşundan bu yana herhangi bir silahlı ihtilafında bu kadar çok kayıp vermedi" denildi. 

'AB, PUTİN VE LAVROV'U DA YAPTIRIM LİSTESİNE ALACAK'

Financial Times gazetesi, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a da yaptırım uygulamayı planladığını öne sürdü. Gazetenin haberinde, AB dışişleri bakanlarının bugün onaylaması beklenen üçüncü yaptırım paketinin, Putin ile Lavrov'un malvarlığının dondurulmasını da içerdiği iddia edildi. FT'ye konuşan kaynaklar, Putin ve Lavrov'a seyahat yasağı getirilmeyeceğini, AB'nin sembolik diplomatik ihtimalleri açık tutmak istediğini söyledi.

KREMLİN: ZELENSKİY'LE MİNSK'TE MÜZAKERELERE HAZIRIZ

 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in müzakere çağrısının ardından, Rusya'nın Ukrayna'yla müzakere yapılması için Belarus'un başkenti Minsk'e heyet göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Peskov, şu açıklamayı yaptı: "Bilindiği üzere, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmaya hazır olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, en başından beri harekatın amacının Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması yoluyla Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine yardım etmek olduğunu belirtti. Bu bağlamda, Zelenskiy'in teklifine cevaben Putin, Minsk'e Rusya Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi temsilcileri düzeyinde bir heyet göndermeye hazır." Putin'in Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yla telefon görüşmesi yaptığını aktaran Peskov, Lukaşenko'nun heyetlerin Minsk'e ulaşması, güvenliklerinin ve dokunulmazlıklarının sağlanması ve müzakerelerin yapılması için gereken tüm koşulları sağlama sözü verdiğini kaydetti.

RUS ASKERLERİ KİEV'İN BATISINDA

Rus haber ajansları Rusya askerlerinin Kiev'in batısına ulaştığını aktardı. Sputnik'in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i batıdan bloke ettiklerini söyledi. Bakanlık yetkilileri, Kiev’de sivil yerleşim yerlerine asla saldırı yapılmayacağını belirtti. Habere göre, yetkililer Kiev’in dışındaki Gostomel hava üssünün Rusya’nın hava indirme güçleri tarafından ele geçirildiğini de söyledi. Hava üssünün 200’ü aşkın Rus helikopterinin yer aldığı bir operasyonla ele geçirdiğini belirten savunma yetkilileri, söz konusu operasyon sırasında Rusya ordusunun bir kayıp vermediğini, ayrıca Çernigov kentini de "bloke ettiklerini" söyledi.

İSRAİL'DEN UKRAYNA'YA İNSANİ YARDIM TEKLİFİ

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Ukrayna lideri Zelenskiy'e insani yardım teklifinde bulundu.
Bennett'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Bennett ile Zelenskiy arasında yapılan telefon görüşmesine ilişkin "Başbakan Bennett, savaşın bir an önce sona ermesi umudunu yineledi ve bu zor günlerde Ukrayna halkının yanında olduğunu söyledi" ifadelerine yer verildi.

'PUTİN MÜZAKEREYE İSTEKLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'yla üst düzey görüşmeler görüşmelere istekli olduğunu söylediği belirtildi. Çin televizyonu CCTV, Putin'in Çin devlet başkanı Şi Cinping ile bugün yaptığı görüşmede "Üst düzey görüşmelere istekliyiz" dediğini duyurdu.

Habere göre Putin Şi ile görüşmesinde, "ABD ile NATO Rusya'nın makul güvenlik endişelerini uzun süre görmezden geldi, tekrar tekrar sözlerinden döndü ve Rusya'nın stratejik kırmızı çizgilerine meydan okuyarak, askeri açıdan doğuya doğru ilerlemeye devam ettiler... Rusya Ukrayna ile üst düzey görüşmeler yapmaya istekli" dedi.

ESAD'DAN PUTİN'E DESTEK

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Putin'le telefonda görüştüğü açıklandı. Buna göre Esad, görüşmede Ukrayna konusunda Suriye'nin Rusya'ya desteğini iletti. Suriye Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Görüşme sırasında Esad ve Putin Ukrayna'daki durum ve Rusya Federasyonu'nun Donbass bölgesindeki sivil halkı korumak için başlattığı özel askeri operasyon hakkında konuştu. Esad, pozisyonunun doğru olduğuna dair kanaatine dayalı olarak, Suriye'nin Rusya Federasyonu'nun yanında olduğunu vurguladı" denildi.

ZELENSKİY'DEN PUTİN'E MASAYA OTURMA TEKLİFİ

Rus haber ajansı RIA, Zelenskiy'nin Putin'e müzakere masasında buluşma teklifinde bulunduğunu duyurdu. Buna göre Zelenskiy, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda "Bir kez daha Rusya Federasyonu'nun başkanına seslenmek istiyorum. İnsanların ölmesini engellemek için müzakere masasına oturalım" dedi.

ZELENSKİY: 2. DÜNYA SAVAŞI'NIN TEKRARI GİBİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Rus saldırısı 2. Dünya Savaşı'nın tekrarı gibi" dedi. Zelenskiy, 'Rus tankları insanlara saldırırken Avrupa'yı yetersiz tepki göstermek ve Ukrayna'ya yardım etmekte yavaş kalmakla' suçladı. Zelenskiy, Avrupa devletlerine kendilerine yardım için hızla harekete geçme, Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına da hükümetlerine bu yönde baskı yapmaları için protesto gösterileri düzenleme çağrısında bulundu. Zelenskiy, ülkesinin silahlı kuvvetlerine de "Tek sahip olduğumuz şey sizsiniz" diye seslendi.

RUSYA: AVRUPA'DA DAHA GENİŞ ÇAPLI BİR İHTİLAFI ÖNLEYECEK

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SRV) Direktörü Sergey Narışkin, "Rusya Ukrayna'da barışı hızla tesis edecek ve Avrupa'da daha geniş çaplı bir ihtilafı önleyecek" dedi. Narışkin, "İlerlemenin tek yolu Ukrayna'nın tarafsızlığı" diye konuştu.

KREMLİN: TARAFSIZ STATÜ AÇIKLAMASINI NOT ETTİK

Zelenskiy'nin ofisinden gelen 'Moskova'yla tarafsız statüyü de konuşabiliriz' açıklaması hakkında Kremlin'den yorum geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Kiev'in tarafsız statüyü ele alma istekliliğini not ettik, bunu analiz etmemiz gerekiyor" dedi. Peskov'un "Kiev'den beklentilerimiz aynı, Rusya pozisyonunu kız gibi değiştirmez" ifadeleri dikkat çekti. 

Peskov, bir soru üzerine "Tabii ki Zelenskiy'yi Ukrayna devlet başkanı olarak tanıyoruz" derken, Putin ile Ukrayna liderinin yakın zamanda görüşüp görüşmeyeceği sorusuna da "Bir şey diyemem" yanıtını verdi.

Peskov, Rusya'nın ABD ve AB tarafından uygulanan yaptırımlara karşılıklılık ilkesine göre misilleme önlemleri alarak yanıt vereceğini de söyledi. Kremlin Sözcüsü, "Yeni yaptırımlara karşı misilleme önlemleri olacak. Tabii ki de burada karşılılık yasası geçerli olacak. Bu adımların simetrik veya asimetrik olması, analizlerin sonuçlarına bağlı olacak" ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY'NİN OFİSİNDEN 'TARAFSIZ STATÜYÜ KONUŞABİLİRİZ' AÇIKLAMASI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, barış istediklerini ve Rusya ile Ukrayna'nın tarafsızlığının da ele alınacağı görüşmelere hazır olduklarını söyledi. Podolyak, "Eğer görüşme mümkünse, yapılmalı. Eğer Moskova'da tarafsız statü konusu da dahil, görüşmek istiyorlarsa, bundan korkmuyoruz. Bu konuda da konuşabilirz" dedi.

LAVROV: KİMSE UKRAYNA'YI İŞGAL ETMEYİ PLANLAMIYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor" dedi. Lavrov bununla birlikte, Ukrayna'nın mevcut hükümetini 'demokratik' olarak tanıma ihtimalini kendileri adına görmediklerini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin 'Ukrayna'nın tarafsız statüde kalmasını' ele almaya hazır olduğuna dair açıklamaları için de "Yalan söylüyor" yorumu yaptı. Lavrov, Rusya'nın Ukrayna halkının bağımsız olmasını istediğini söyledi.

Lavrov, Kiev'le sadece Ukrayna ordusunun silah bırakması halinde görüşeceklerini söylerken, Moskova'nın 'Ukrayna'yı neo-Nazilerin yönetmesini istemediğini' de ekledi. 

RUSYA: KİEV'E FÜZE SALDIRISI DÜZENLEMEDİK

Rusya, Kiev'e füze saldırıları düzenlediği iddiasını yalanladı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak, Ukrayna hükümetinden gelen 'konut alanlarına füze saldırıları düzenleniyor' açıklamasını reddetti. Aynı kaynak, bu sabah Kiev üzerinde düşürülen uçağın da Rusya'ya ait olmadığını, Ukrayna tarafının dost ateşinde kendi uçağını düşürdüğünü savundu.

UEFA, ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİNİ ST. PETERSBURG'DAN ALDI

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), 28 Mayıs'ta oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi finalini St. Petersburg'dan Fransa'nın başkenti Paris'e taşıma kararı aldı.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANLIĞI: ZELENSKİY, KİEV'İ TERK ETMEDİ

Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi danışmanı Mihail Podolyak, ülke lideri Vladimir Zelenskiy'in başkent Kiev'den ayrılmadığını söyledi. Podolyak ayrıca, ülkesinin Rusya ile tarafsızlık statüsü ve güvenlik garantileri konusunu konuşmaktan korkmadığını, ancak güvenlik garantileri almaları gerektiğini belirtti. Podolyak, “Ukrayna görüşmeler için her zaman alan bıraktı ve bırakmaya devam ediyor. Bu savaşa son verilmeli. Askeri eylemler durdurulmalı” ifadelerini kullandı.

KİEV'DE SİLAH SESLERİ

AP ajansına göre, Kiev'de hükümet binalarının bulunduğu bölgenin yakınlarından silah sesleri geliyor.

RUSYA HAVA SAHASINI İNGİLTERE'YE KAPATTI

Rusya, İngiltere'nin Aeroflot kararına misilleme olarak hava sahasını İngiliz hava yollarına kapattığını açıkladı. Buna göre, İngiliz havayolu şirketlerinin uçaklarının Rusya'daki havalimanlarına inmesi ve ülkenin hava sahasını kullanması yasaklandı. 

UKRAYNA: ÇERNOBİL'DE RADYASYON SEVİYELERİ YÜKSELDİ

Ukrayna nükleer ajansı, Rusya'nın açıklamasıyla çelişen bir duyuru yaptı. Ajans, Çernobil'deki radyasyon seviyelerinde artış yaşandığını duyurdu.

RUSYA: YILAN ADASI'NI ELE GEÇİRDİK, 82 UKRAYNA ASKERİ TESLİM OLDU

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'deki Yılan Adası'nın kontrolünü aldıklarını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 82 Ukrayna askerinin teslim olduğu belirtildi. Ukraynalı yetkililer ise Odessa kentinin güneyindeki adaya konuşlandırılmış 13 sınır muhafızının bir Rus savaş gemisinden açılan ateşle öldürüldüğünü duyurmuştu.

UKRAYNA İÇİŞLERİ: RUSYA 33 SİVİL NOKTAYI VURDU

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya'nın ülkede 33 sivil noktayı vurduğunu duyurdu. Açıklamada, "Ruslar sivil yerleri vurmadıklarını söylüyor ama son 24 saatte 33 sivil nokta vuruldu" denildi. 

RUSYA: ÇERNOBİL'DEKİ RADYASYON SEVİYESİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

Rusya Savunma Bakanlığı, dün Ukrayna'ya Belarus üzerinden giren birliklerin kontrolüne geçen ÇErnobil nükleer santrali hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, santralin korunması için hava indirme birliklerinin gönderileceği, bölgedeki radyasyon seviyelerinde bir değişiklik olmadığı belirtildi.

İNGİLTERE: RUSYA UKRAYNA'NIN TAMAMINI ALMAK İSTİYOR

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın Ukrayna'nın tamamını almak istediğine inandıklarını söyledi. Wallace, "Bizim görüşümüze göre Rusya Ukrayna'nın tamamını işgal etmeye niyetli" dedi. Rus ordusunun harekâtın ilk günündeki hedeflerine ulaşamadığını savunan Wallace, Rusya'nın 450'den fazla personelini kaybettiği tahmininde de bulundu.

UKRAYNA ORDUSU, SUMİ'DE RUS BİRLİKLERİYLE ÇATIŞMANIN GÖRÜNTÜLERİNİ YAYIMLADI

Ukrayna ordusu tarafından kuzeydoğudaki Sumi kentinde Ukrayna ordusu ile Rus birlikleri arasında çıkan çatışmanın görüntülerini paylaşıldı. 260 binden fazla nüfusa sahip olan şehir, Rusya sınırına 30 km'den daha az bir mesafeye sahip. Yerel yönetim lideri Dmytro Zhyvytsky, büyük bir Rus askeri konvoyunun Sumi'yi geçerek batıya, başkent Kiev'e doğru ilerlediğini söyledi. Zhyvytsky, Konotop kentinin de kuşatıldığını belirtti. Bazı sosyal medya kullanıcıları orduya ait videoyu Twitter'da yayımladı:

DER SPIEGEL: ALMANYA DOĞU AVRUPA'YA ASKER VE PATRIOT SİSTEMLERİ YOLLAYACAK

Alman dergisi Der Spiegel, Almanya'nın NATO'nun doğu Avrupa'daki üyelerine asker, hava savunma sistemi ve savaş gemisi göndermeyi planladığını yazdı. Derginin haberinde, bölgeye kısa süre içinde yaklaşık 150 asker ve 12'den fazla zırhlı aracın yanı sıra Patriot hava savunma sistemleri ile bir fırkateyn yollanmasının planlandığı öne sürüldü. Habere Almanya Savunma Bakanlığı'ndan doğrulama gelmedi. 

ZELENSKİY NATO ÜYELERİNDEN YARDIM İSTEDİ

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO'nun Doğu Avrupa'daki üyelerinden savunma yardımı istediklerini söyledi. Zelenskiy, "Rusya'yı müzakere masasına zorlamalıyız" dedi.

KİEV'DE HAVA SALDIRISI İÇİN ALARM VERİLDİ

Ukrayna televizyonu, Kiev'de füze saldırıları nedeniyle alarm verildiğini duyurdu. 

UKRAYNA İÇİŞLERİ: BUGÜN KİEV'DE TANK SALDIRISI BEKLİYORUZ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanlarından Anton Heraşçenko, bugün Kiev'de bir tank saldırısı beklediklerini söyledi. "Bugün savaşın en zor günü olacak" diyen Heraşçenko, Kiev'in yabancı müttefikleri tarafından temine dilen anti-tank füzeleri ile savunmasının hazırlıklı olduğunu belirtti. 

ZELENSKİY: RUSYA'NIN KARADAN İLERLEMESİ BÜYÜK ÖLÇÜDE DURDU

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın hava saldırılarına sabaha karşı 04.00'da yeniden başladığını ama askerlerin karadan ilerlemesinin büyük ölçüde durduğunu söyledi. Rusya'nın sadece askeri değil sivil hedefleri de vurduğunu savunan Zelenskiy, 'Ukrayna'nın yalnız bırakıldığını' söyledi. Zelenskiy, "Dünya olup bitenleri uzaktan izlemeye devam ediyor" derken, Moskova'ya daha fazla yaptırım çağrısında bulundu.

 RUSYA ENERJİ BAKANLIĞI: TÜRKİYE'YE GAZ TEMİNATINDA SORUN YOK

Rusya Enerji Bakanlığı, "Türkiye'ye gaz teminatında Ukraynada'ki durum nedeniyle bir sorun söz konusu değil ancak fiyatlarda artış olabilir" açıklaması yaptı.

'LVİV'DE SİRENLER ÇALIYOR'

Ukrayna'nın batısında bulunan ve Batılı başkentlerin krizin başında Kiev'den çektiği diplomatik personelinin yerleştirildiği Lviv kentinden de siren sesleri geldiği belirtildi. Reuters'a konuşan bir tanığın aktardığı haber resmi kaynaklarca teyit edilmedi.

'RUS ASKERLERİ KİEV'İN 32 KİLOMETRE UZAĞINDA'

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna'ya Belarus'tan girip güney yönünde ilerleyen Rus mekanize güçlerinin başkent Kiev'in 32 kilometre kuzeyinde bulunduğunu söyledi. AP ajansına konuşan bir kaynak, Austin'in Kongre üyeleriyle yaptığı görüşmede, Rus askerlerinin başkente çok yakın olduğu konusunda uyarıda bulunduğunu anlattı. ABD'li yetkililerin, Rusya'nın Kiev'i kuşatmak istediğine inandığı belirtildi.

UKRAYNA MERKEZ BANKASI'NDAN RUBLE YASAĞI

Ukrayna Merkez Bankası Rus ve Belarus rublesiyle işlem yapılmasını yasakladı. Bankaların Rusya, Belarus'ta bulunan kuruluşlara ödeme yapmaları da engellendi.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI: BAŞKENT BUNA BENZER BİR ŞEYİ NAZİ ALMANYASI SALDIRDIĞINDA YAŞADI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, yaptığı sosyal medya paylaşımında, 'Kiev'e korkunç roket saldırıları' yapıldığını söyledi. Kuleba, "Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941'de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya'yı her yerden atın" ifadelerini kullandı.

'KİEV'DE KONUTLARA ROKET DÜŞTÜ'

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, Kiev'de bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığını belirtirken, 3 sivilin yaralandığı açıklandı.