Canlı blog | Kremlin: Antalya'daki görüşme çok önemli

Rusya'nın Ukrayna harekâtı 14'üncü gününe girerken, insani ateşkes ilanıyla beş kentten tahliyeler sürüyor. Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlıkları, yarın Antalya'da yapılacak görüşmeyi teyit etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna operasyonunda 14'üncü güne girildi. Moskova'nın 'sessizlik rejimi' ilan etmesiyle beş kentten tahliyeler sürerken gözler, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba arasında yarın Antalya'da yapılması planlanan görüşmeye çevrildi. 

Dakika dakika son gelişmeler şöyle:

BEYAZ SARAY: RUSYA UKRAYNA'DA KİMYASAL YA DA BİYOLOJİK SİLAH KULLANABİLİR

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın, Ukrayna'da ABD'nin kimyasal ve biyolojik silah ürettiği iddialarını reddetti.

Psaki, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Ukrayna'da ABD'nin biyolojik silah laboratuvarları olduğu ve kimyasal silah geliştirdiği şeklindeki yanlış iddialarını not aldık. Bunun akla hayale sığacak bir tarafı yok" dedi.

Bu iddiaların da Rusya'nın uzun dönemli dezenformasyon kampanyalarından biri olduğunu belirten Psaki, şöyle devam etti: “ABD, Kimyasal Silahlar Anlaşması ve Biyolojik Silahlar Anlaşması'ndaki yükümlülüklerini yerine getiriyor ve bu tür silahları geliştirmiyor.

Suriye'de sürekli kimyasal silah kullanan Esed rejimini desteklemeye devam eden de Rusya, uluslararası hukuk yok sayarak uzun süredir biyolojik silah geliştiren de Rusya.

Rusya şu anda da yanlış iddialarda bulunuyor ve görünen o ki Çin de bu propagandayı destekliyor. Şimdi Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal ya biyolojik silah kullanma ya da bu silahları kullanmak için yanıltma operasyonu düzenleme ihtimaline karşı hepimiz gözümüzü açık tutmalıyız.”

ZELENSKİY: SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN 6 İNSANİ YARDM KORİDORU OLUŞTURACAĞIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Kiev, Sumi, Enerhodar, Mariupol, İzyum ve Volnovaha kentlerinden sivillerin tahliyesi için 6 insani yardım koridoru oluşturacaklarını açıkladı.

MOSKOVA BORSASI YARIN DA AÇILMAYACAK

Moskova Borsası'ndan yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere "mevcut durum" nedeniyle yarın da devam edilmeyeceği belirtildi.

Rus Rublesi'nin Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından dolar karşısında değer kaybı 28 Şubat'ta yüzde 20'yi aşmıştı. Moskova Borsası da 28 Şubat'tan bu yana işlemlere kapanmıştı.

RUSYA: AŞIRI MİLLİYETÇİLER ÇERNOBİL'E GÜÇ SAĞLAYAN TESİSLERE SALDIRDI

Rusya Savunma Bakanlığı, “Ukraynalı aşırı milliyetçilerin son derece tehlikeli bir provokasyonda bulunduklarını” ve Çernobil Nükleer Santrali'ne güç sağlayan tesislere saldırı düzenlediklerini iddia etti.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, Rus uzmanların yedek güç kaynaklarına geçmek için hızlı önlemler aldıklarını söyledi.

Pankov, “Ukraynalı aşırı milliyetçilerin son derece tehlikeli provokasyona girişmiş olduklarını büyük bir üzüntüyle belirtmeliyim. Çernobil Nükleer Santrali'ni besleyen trafoyu ve elektrik hatlarını vurdular. Rus uzmanlar, yedek dizel jeneratör güç kaynaklarına geçmek için hızlı önlemler aldı” dedi.

PUTİN VE SCHOLZ TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefon görüşmesi gerçekeştirdiğini, görüşmede Ukrayna’daki durumun ele alındığını açıkladı.

Açıklamada, “Görüşmede özellikle Ukrayna ve Donbas cumhuriyetlerindeki durumun insani yönlerinin üzerinde duruldu” ifadelerine yer verildi.

Görüşmede Kiev ile üçüncü tur müzakerelerin sonuçları da dahil olmak üzere, sorunu çözmeyi amaçlayan siyasi ve diplomatik çabalara ilişkin seçeneklerin de değerlendirildiği aktarıldı.

PENTAGON: PATRIOT BATARYALARI POLONYA'DA 

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, ABD Avrupa Kuvvetlerinin (EUCOM) Polonya'ya sevk ettiği iki Patriot hava savunma sistemi bataryasının gün içinde bu ülkede konuşlandırıldığını açıkladı. Bir grup gazeteciye Rusya-Ukrayna savaşının gidişatına ilişkin bilgi veren üst düzey Pentagon yetkilisi, Polonya'ya sevk edilen Patriot'lara ilişkin "Patriot bataryaları Polonya'ya konuşlandırıldı. Nerede oldukları ve operasyon durumlarına ilişkin detaya girmeyeceğim ama Polonya'dalar ve bunlar için personel görevlendirildi" dedi.

UKRAYNA'DAN TÜRKİYE'YE MİR ÇAĞRISI

Ukrayna Merkez Bankası, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir dizi ülkeye Rusya Merkez Bankası tarafından Mayıs 2017'de kurulan Mir ödeme sistemi üzerinden yapılan işlemleri askıya alma çağrısı yaptı. Mir'i kullanmaması talep edilen ülkeler şöyle sıralandı: Ermenistan, Kazakistan, Tacikistan, Vietnam, Türkiye ve Kırgızistan.

RUSYA'DA YENİ TASARI: FAALİYETLERİNİ DURDURAN ŞİRKETLERE KAYYIM ATANSIN

Rusya'da iktidardaki Birleşik Rusya Partisi, hükümetin Yasa Tasarıları Komisyonu'nun yabancı şirketlerin varlıklarının kamulaştırılmasını ve şirketlere kayyım atanmasını öngören ikinci ekonomik destek paketini onayladığını açıkladı.

Sputnik'in aktardığı açıklamaya göre, Ukrayna'ya yönelik askeri harekat nedeniyle Batı ülkelerinin Rusya'ya yaptırımlarına cevaben hazırlanan, henüz yasa tasarısı halindeki ikinci ekonomik destek paketi, yabancı şirketlerin varlıklarının kamusallaştırma mekanizmalarından birinin uygulamaya koyulmasını öngörüyor.

Tasarıda, yüzde 25'ten fazlası “hasmane ülkelerin yabancı vatandaşlarına ait olan şirketlerin” faaliyetlerinin sonlandırılması halinde, bu şirketlere mahkeme kararıyla dışarıdan yönetim (kayyım) atanmasına izin verilmesinin önü açılıyor.

Bunun şirketlerin iflasını önleme ve çalışanların şirketlerdeki istihdamını devam ettirme imkanı sunacağı belirtiliyor.

Bununla birlikte şirket sahibi, faaliyetlerine yeniden başlaması veya işletmeyi ve çalışanları aynı şekilde sürdürme koşuluyla hisselerini satması durumunda kayyımdan feragat edebilecek. Bunun gerçekleşmemesi halinde mahkeme, 3 aylığına geçici yönetim atayacak, eski şirket lağvedilecek ve yeni şirketin hisseleri ihale usulü satışa çıkarılacak. Yeni şirketi almak isteyen kişi, personelin en az 3'te 2'sini tutmayı ve eski şirketin faaliyetlerini en az 1 yıl sürdürmeyi taahhüt edecek.

KFC, RUSYA'DAKİ FAALİYETLERİNİ DURDURACAK

ABD'li tavuk restoran zinciri KFC'nin ana şirketi Yum! Brands, Rusya'daki tüm operasyonlarını geçici olarak durduracağını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, Rusya'daki faaliyetlerin durdurularak, bölgedeki işletmelerden elde edilen kazancın da Kızıl Haç araclığıyla Ukrayna'da savaştan etkilenenlere insani yardım olarak dağıtılacağı belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatının ardından McDonald's, Starbucks, Coca-Cola, Pepsi, Airbnb, Netflix, Visa, Mastercard, ve American Express gibi ABD merkezli uluslararası şirketler Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını açıklamıştı.

ALMANYA BAŞBAKANI, UKRAYNA'YA SAVAŞ UÇAĞI GÖNDERMEYİ REDDETTİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkesinin Ukrayna'nın ekonomisinin dirençli olması için yıllardır mali yardım yaptığını söyledi.

Ukrayna'ya insani yardımların yanında silah da verdiklerini anımsatan Scholz, "Somut olarak başka ne yapabileceğimizi iyi düşünmemiz lazım. Buna kesinlikle savaş uçakları dahil değil" ifadesini kullandı.

'İHTİYACIMIZ OLAN DİPLOMATİK ÇÖZÜM'

Scholz, "Savaş bölgesinde Ukrayna halkının acısı bizi sarsıyor. Şimdi ihtiyacımız olan çatışmaların durmasıdır. Rusya Devlet Başkanı'na çağrım 'kanın akmasını durdurun, Rus askerlerini geri çekin'. Bu Ukrayna halkı için bir felakettir. Rus halkı da bu savaştan acı çekiyor" dedi.

Almanya Başbakanı, krizin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu ihtilafa askeri çözüm aramanın anlamı yok. İhtiyacımız olan şey diplomatik çözüm. Bu nedenle uluslararası ortaklarımızla eşgüdümlü çalışıyoruz. Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerde çözüm bulunmasını ve bu durumdan bir çıkış yolu bulunmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

TRUDEAU: UKRAYNA'YA SİLAH VE MALZEME VERMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da ülkesinin Ukrayna'ya silah ve malzeme vermeyi sürdüreceğini belirterek, Kanada'nın gelecek günlerde Ukrayna'ya insansız hava araçları ve kameralar sağlayacağını ifade etti.

Ukrayna'nın her şekilde desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Trudeau, "Ortaklarımızla birlikte çalışmalıyız ve gerilimin yükselmesine katkıda bulunmamaya özen göstermeliyiz" şeklinde konuştu.

AB LİDERLERİ UKRAYNA GÜNDEMİYLE PARİS'TE TOPLANACAK

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatı, mevcut yaptırımların etkileri, yeni yaptırımlar, enerji piyasası, Ukrayna'nın üyelik başvurusu, mülteciler, savunma ve gıda gibi çeşitli konuları görüşecek.

AB üyesi 27 ülke lideri, yarın AB Dönem Başkanı Fransa'nın ev sahipliğinde Paris yakınlarındaki Versay Sarayı'nda buluşacak.

İki gün sürecek AB Liderler Zirvesi'nde Rusya-Ukrayna savaşı, farklı boyutlarıyla tartışılacak ana başlık olacak.

PUTİN SİSİ'YLE GÖRÜŞTÜ: BİRÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİ SÜRECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi'yle telefonda görüştü. Kremlin'in Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Mısır'ın talebi üzerine yapılan görüşmede Ukrayna krizi ele alındı. Açıklamada, iki liderin "nükleer enerji ve sanayi sektörlerinde yürütülen ortak projelerin yanı sıra birçok alanda stratejik ortaklığı sürdürme, turizm ve tarım sektörlerinde de yakın işbirliğini sürdürme konularını görüştüğü ve ortak bir tutum içinde olduğu" aktarıldı.

HOLLANDA BAŞBAKANI: RUSYA'DAN PETROL VE GAZ ALIMININ KESİLMESİNİ TALEP ETMEM MÜMKÜN DEĞİL

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya'dan petrol ve doğalgaz tedarikinin kesilmesine karşı olduğunu belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris'te düzenlediği ortak basın toplantısında Rutte, "Kırılganlıklarımızı Rus petrolüne ve gazına olan bağımlılığımız açısından tartışmamız gerek. Bugün Rusya'dan petrol ve gaz alımının kesilmesini talep etmem, bu mümkün değil zira ihtiyacımız var. Rahatsız edici olsa da gerçek bu" ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY: UKRAYNA'YA SAVAŞ UÇAĞI GÖNDERİLMESİ KRİZİ TEKNİK BİR KONU

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Polonya'nın NATO üssü üzerinden Ukrayna'ya savaş uçakları gönderilmesi önerisine ABD'nin onay vermemesiyle ilgili konuştu. Zelenskiy, "Polonya'ya, Ukrayna'ya savaş uçakları sağlamaya istekli olduğu için teşekkür ediyoruz. Sorun lojistikle ilgili. Aslında bu teknik bir sorun. Ancak ABD'nin Polonya'nın önerisini yeterince kabul edilebilir görmediğini duyduk. Bu, Washington'dan söylendi. Peki, ne zaman karar verilecek? Acilen çözülmesi gerekiyor" açıklaması yaptı. 

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Polonya'nın Ukrayna'ya savaş uçakları nakletmek için Almanya'da bir NATO üssünün kullanılma önerisinin "makul olmadığını" açıklamıştı.

KREMLİN: UKRAYNA'DAKİ BİYOLOJİK TESİSLER TÜM DÜNYAYI İLGİLENDİRİYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD'nin Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarlarla ilgili daha fazla bilgi açıklaması gerektiğini savundu. Peskov, söz konusu laboratuvarların ABD'li uzmanlar tarafından işletildiğini iddia ederek "Bu konu çok önemli ve belki de tüm dünya için önemlidir. Umalım ki Ukrayna topraklarında faaliyet gösteren ve aslında Amerikalı uzmanlar tarafından işletilen bu tesisleri inceleyebiliriz. Tüm dünya bu tesislerin ne konusunda uzmanlaştığını öğrenmek ve anlamakla ilgilenebilir" açıklaması yaptı.

UKRAYNA ÇERNOBİL İÇİN GEÇİCİ ATEŞKES TALEP ETTİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Çernobil Nükleer Santrali'ne elektrik verilmesi için onarım çalışması yapılması gerektiğini belirterek ateşkes çağrısı yaptı. Kuleba, Çernobil Nükleer Santrali’ni besleyen elektrik şebekesinin hasar gördüğünü belirterek, 48 saat sonra soğutma işlemlerinin duracağını ve radrasyon sızıntısı olacağını söyledi.

Bakan Kubela açıklamasına şöyle devam etti: “Rus ordusunun işgal ettiği Çernobil Nükleer Santrali’ni besleyen tek elektrik şebekesi ve santralin tüm nükleer tesisleri hasar gördü. Santral, tüm elektrik kaynağını kaybetti. Uluslararası toplumu, Rusya'dan acilen ateşi kesmesini ve onarım birimlerinin güç kaynağını eski haline getirmesine izin vermesini talep etmeye çağırıyorum. Yedek dizel jeneratörler, Çernobil Nükleer Santrali’ne güç sağlamak için 48 saatlik bir kapasiteye sahiptir. Bu süreden sonra, kullanılmış nükleer yakıt için depolama tesisinin soğutma sistemleri duracak ve bu da radyasyon sızıntılarına neden olacak.”

ÇİN'DEN, ANTALYA'DA YAPILACAK GÖRÜŞMEYE DESTEK

Çin, Rusya-Ukrayna savaşının sonlanması için diyaloğu kolaylaştıracak tüm çabaları desteklediğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, düzenlediği basın toplantısında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Antalya Diplomasi Forumu marjında yarın Türkiye'de yapacakları görüşmeye ilişkin soruyu yanıtladı. Çin'in barış için diyaloğu ve müzakereleri kolaylaştıracak tüm çabaları desteklediğini ifade eden Sözcü Cao, "Umarız taraflar, gerilimin düşürülmesi ve Ukrayna sorununun barışçıl çözümüne yönelik çabalara hız verir" dedi.

KULEBA, ANTALYA'YA GELECEĞİNİ TEYİT ETTİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, yarın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Antalya'da yapacağı görüşme hakkında "Sınırlı beklentilerim var" dedi. Görüşmeye katılacağını teyit eden Kuleba, Lavrov'a 'iyi niyetle ve propaganda perspektifinden olmayan bir şekilde' yaklaşma çağrısı yaptı; "Fakat şunu dürüstçe söyleyeceğim ki, görüşmelerden beklentilerim sınırlı. Bir ateşkesle ve topraklarımızı özgürleştirmekle ilgileniyoruz ve üçüncü nokta da, insani meselelerin hepsinin çözülmesi" dedi.

PESKOV: ANTALYA'DAKİ GÖRÜŞME ÇOK ÖNEMLİ

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba arasında yarın Antalya'da yapılacak görüşmenin çok önemli olduğunu vurguladı. Günlük basın toplantısında gazetecilerin Kremlin'in Lavrov-Kuleba görüşmesinden beklentilerini sorması üzerine Peskov, "Dışişleri bakanlarının yapacağı görüşmeye gelirsek bu, müzakere sürecinin devamıdır, çok önemlidir. Olayların önünden gitmeyelim. Görüşmeyi bekleyelim" yanıtını verdi.

'ÇERNOBİL'DE NÜKLEER SIZINTI RİSKİ VAR'

Ukrayna devlet nükleer şirketi Energoatom, Rus güçlerinin Çernobil Nükleer Santrali’ni elektrik şebekesinden kopardığını açıkladı. Çernobil'de elektrik olmamasının, nükleer yakıtın soğutulmaması nedeniyle radyasyon sızıntısına yol açabileceği uyarısı yapıldı. Açıklamaya göre, elektrik bağlantısının yeniden tesis edilmesi için çalışmalar sürüyor. 

'ABD, Rusya'ya ekonomik savaş ilan etti'

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ın 'ABD için Ukrayna'daki krizin çözümü, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in stratejik yenilgi almasıdır' şeklindeki açıklamasını değerlendiren Peskov, "ABD, Rusya'ya kesinlikle ekonomik savaş ilan etti ve bu savaşı yürütüyor. Evet, de-facto olarak durum bu" ifadelerini kullandı.

RUSYA, ARALARINDA TÜRKLERİN DE OLDUĞU 248 KİŞİYİ KIRIM’A TAHLİYE ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Ukrayna’nın Herson bölgesinden Kırım’a zırhlı trenle 248 yabancı vatandaşı tahliye edildi. Bunlar arasında Türkiye, Mısır, Azerbaycan, Pakistan, İsveç, İtalya, Brezilya, Hindistan ve Fas vatandaşları yer aldı. Ayrıca trende güvenli bölgeye tahliye edilmek isteyen 40 Ukraynalı ve 38 çocuk da vardı. Trendekiler Kırım’ın kuzeyindeki Armyansk kentine götürüldü. Yabancıların ülkelerine en kısa zamanda dönebilmesi için çalışmalar gerçekleştiriliyor.

RUSYA DIŞİŞLERİ: UKRAYNA'DA HÜKÜMETİ DEVRİMEYİ AMAÇLAMIYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yeni açıklama geldi. Açıklamada harekâtın planlandığı gibi gittiği belirtilirken, "Operasyonun amaçları arasında Ukrayna hükümetini devirmek yok" denildi. Bakanlık, "Ukrayna'daki hedeflerimize müzakereler yoluyla ulaşılması daha iyi olacaktır" ifadelerini kullanırken, "ABD Ukrayna'daki biyolojik programlarını da açıklamak zorunda" çağrısında bulundu.

POLONYA: NATO ÇERÇEVESİNDE MİG-29 TEDARİK ETMEYE HAZIRIZ

Polonya Devlet Başkanı Danışmanı Jakub Kumoch, Varşova'nın Ukrayna'ya MiG-29 savaş uçakları tedarik etmeye hazır olduğunu ancak bu sürecin yalnızca NATO kararları çerçevesinde yürütüleceğini belirtti. TVP Info'ya konuşan Kumoch, "ABD, bu uçakların Amerikan üslerinden Ukrayna'ya geçmesini istemiyor" ifadelerini kullandı. Yetkili, "Polonya harekete geçmeye hazır, ancak sadece ittifak çerçevesinde, NATO çerçevesinde" diye konuştu.

UKRAYNA'DA SAVAŞANLARA VATANDAŞLIK VAADİ

Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin, Ukrayna'da Rusya'ya karşı savaşmak isteyen yabancılara vatandaşlık vaadinde bulundu. Ukrinform haber sitesi, Ukraynalı yetkilinin ülkede savaşa katılacak yabancı vatandaşlar için "Ukrayna vatandaşlığı almakla ilgileniyorlarsa mevzuatımız böyle bir fırsat sağlıyor" dediğini aktardı.

UKRAYNA: SUMİ KENTİNDE ÜÇÜ ÇOCUK 22 KİŞİ ÖLDÜ

Ukraynalı yetkililer, pazartesi gecesi Rus birliklerinin Sumi şehrine düzenlediği hava saldırısında üçü çocuk 22 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sumi Valisi Dimitro Zhivitski, Rus birliklerin Sumi şehrinin kuzey doğusunda tek bir gecede üç saldırı düzenlediğini söyleyerek olayı "toplu cinayet" olarak tanımladı. Buna göre, saldırı sırasında tek bir evde dokuz kişi öldü, kentte toplam altı ev tamamen, 20 ev kısmen yıkıldı. Öte yandan, Rusya'nın insani geçiş koridorları için ateşkes ilan etmesinden bu yana Sumi'den 5 bin kişi tahliye edildi.

AB: FAZLACA LNG İTHAL ETTİK, BU KIŞIN SONUNA KADAR RUS GAZINA BAĞIMLI DEĞİLİZ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'dan ithal edilen doğalgaza bu kışın sonuna kadar ihtiyaçlarının olmadığını, fazlaca sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı yaptıklarını belirtti.

RUSYA: ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ’NDE 500’DEN FAZLA SİLAH BULUNDU

Rusya Ulusal Muhafızları (Rosgvardiya), Rusya’nın kontrolüne geçen Zaporojya Nükleer Santrali’nde 500’den fazla silah bulunduğunu duyurdu. Santralin enerji ünitelerinde 'yalnızca ateşli silahların değil, yüklü miktarda mühimmat bulunduğu' belirtildi. Sputnik'in aktardığına göre bir albay, “Santral kontrol altına alınırken, arama çalışmaları sırasında ağır silahların da aralarında olduğu yüklü miktarda mühimmat bulundu. Bu mühimmatlar istasyonun güç ünitelerindeydi. Yani çok ciddi bir savunma savaşına hazırlanılıyordu” dedi.

GÖRÜŞMEYE UKRAYNA'DAN DA TEYİT GELDİ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "10 Mart'ta yapılması planlanan görüşme öncelikle Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşecek" dedi.

NYT RUSYA'DAN ÇEKİLİYOR

Rusya'dan çekilen ABD'li kuruluşlara New York Times (NYT) gazetesi de eklendi. Gazete, Rusya'daki muhabirlerini çekeceğini açıkladı. Buna göre, NYT 100 yıldır ilk kez Rusya'da temsilci bulundurmayacak. Gazetenin eski Moskova büro şefi Neil MacFarquhar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 'Rusya'yı her zaman için önemli bir ülke olarak gördüklerini ama bu geleneğin son bulduğunu belirterek, "1921'den bu yana orada, bir-iki kısa süreli vize aksaklığı dışında sürekli olarak muhabirlerimiz bulundu. Bizi Stalin de, Soğuk Savaş da, hiçbir şey oradan çıkarmamıştı" dedi.

UKRAYNA'DA BELİRLİ ÜRÜNLERE İHRACAT YASAĞI

Ukrayna hükümeti, çavdar, arpa, karabuğday, darı, şeker, tuz ve et ihracatını yasakladı.

RUSYA DIŞİŞLERİ: LAVROV TÜRKİYE'YE GİDİYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov'un yarın gerçekleşecek Antalya Forumu için Türkiye'ye geleceğini ve burada Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile temasa geçmeyi planladığını açıkladı.

 

VENEZUELA, İKİ AMERİKALIYI SERBEST BIRAKTI

ABD’nin Rusya petrolüne ambargo uygulamaya başlaması ile eş zamanlı olarak, uzun süredir problemli olduğu Venezuela hükümeti ile yakınlaşma başladı. Sosyalist Nicolás Maduro hükümeti, Biden hükümeti yetkililerinin ülkeye ziyaretinden günler sonra iki Amerikalıyı serbest bıraktı.

Venezuela, Rusya’nın, dünyanın bu bölümündeki en yakın müttefiki konumundaydı. Rusya petrolünün ithalini yasaklayan ABD’nin, talebi karşılamak için farklı seçenekler için temaslar yürütüyor. Körfez ülkelerinin, ABD’nin isteğine karşın, petrol ihracatını artırmaya yanaşmadığı bildiriliyor. Buna karşın bazı Amerikalı siyasetçiler, Venezuela ile işbirliği yapılması fikrine karşı çıkıyor.

ABD POLONYA'YA İKİ PATRIOT KONUŞLANDIRACAK

ABD Avrupa Komutanlığı, 2 adet Patriot bataryasının 'savunma amaçlı olarak' Polonya'ya gönderileceğini açıkladı. Yazılı açıklamaya göre, Avrupa Komutanı General Tod Wolters, iki adet Patriot hava savunma bataryasının Polonya'ya gönderilmesi talimatını verdi. Açıklamada, Polonya'nın daveti ve General Wolters'ın talimatıyla ABD Avrupa Komutanlığı ile Afrika Komutanlığının uhdesindeki iki Patriot bataryasının Polonya'ya konuşlandırılacağı bildirildi. Söz konusu bataryaların "tamamen savunma amaçlı" olduğu kaydedilen açıklamada füzelerin hiçbir şekilde saldırı maksatlı olmadığına işaret edildi.

ABD ile Polonya arasında "Ukrayna'ya uçak gönderme" konusunda bazı yaklaşım farkları olduğu ortaya çıkmış, Polonya söz konusu uçakları Ukrayna'ya doğrudan değil, ABD'nin Almanya'daki askeri üssüne teslim edebileceğini açıklamıştı. Pentagon ise söz konusu uçakların doğrudan ABD eliyle Ukrayna'ya teslim edilmesi olasılığını, sahada uygulanması pek mümkün olmayan bir durum olarak tanımlamıştı. ABD, Polonya'nın Kiev'e savaş uçağı tedarik etme teklifini reddetmişti.

 

Etiketler Ukrayna Rusya