Çanakkale'de ulaşıma üç ayda ikinci zam: Krizin yükünü öğrenciler çekmemeli

Çanakkale’de Belediye Meclisi, ocaktaki zammın ardından ulaşıma ikince kez zam yaptı. Aralıkta 2 lira 20 kuruş olan öğrenci ücreti, yeni yapılan zammın ardından 4 lira 50 kuruşa yükseldi.

Fotoğraf: Seçkin Sağlam
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz, birçok sektörde olduğu gibi ulaşım sektöründe de zamlarla kendini göstermeye devam ediyor. 2022 yılına şehir içi ulaşımda zam ile girilen Çanakkale’de, Belediye Meclisi’nin nisan ayında olağan toplantısında ikinci zam talebi değerlendirildi. Ulaşım Komisyonu’nda kabul edilen talep Meclis onayından da geçerek yürürlüğü girdi.

Aralık ayında 2,20 olan öğrenci ücreti, ocaktaki zamla 3,00, yeni zamla da 4,50 TL’ye çıktı. 3,60 TL olan yetişkin otobüs bedeli ise ocak ayında 4,90, ikinci zamla 8,00 lira olarak ücretlendirildi.

ÖĞRENCİ SENDİKASI’NDAN TEPKİ

Öğrenci Sendikası Çanakkale İl Temsilciliği tarafından İskele Meydanı’nda düzenlenen eylemde, ulaşım zammına tepki gösterildi. Seyahat etme hakkının en doğal insan hakkı olduğunu vurgulayan Öğrenci Sendikası Çanakkale İl Temsilcisi Doruk Ulaş Özdemir, yapılan zamları bu hakka yönelik bir saldırı olarak değerlendirerek kabul etmediklerini söyledi. Özdemir, "Türkiye'nin dört bir yanından iyi bir gelecek hayali ile geldiğimiz üniversitede, ulaşım giderimiz 9 liraya yükseltilerek okuma özgürlüğümüz de elimizden alınmak isteniyor" dedi.

'ÖĞRENİM HAYATLARIMIZI SÜRDÜRMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR'

Zamdan önce günlük 6 lira ulaşım ücreti verdiklerini, zamla birlikte bu fiyatın 9 liraya çıktığını dile getiren Özdemir, öğrenim hayatlarından endişe duyduklarını söyledi. Özdemir, "Türkiye genelinde hâlihazırda yaşanan geçim sıkıntısından en ağır biçimde etkilenen öğrenciler adına bu zam kararı, bir yandan okuyup bir yandan çalışarak geçimini sağlamaya çalışan binlerce öğrenciyi ve ailelerini derin bir endişeye sürüklemiştir. Bizlerin okuyabilmesi için her türlü ekonomik zorluk yaşayan ailelerimize ulaşım maliyeti ile daha fazla yük yüklemek istemiyoruz. Bu koşullar altında refahımız gözetilmeden öğrenim hayatlarımızı sürdürmemiz mümkün değildir" diye konuştu.

ÇANAKKALE BELEDİYESİ’NE ÇAĞRI

Hayat pahalılığının öğrencileri çıkmaza sürüklediğini dile getiren Öğrenci Sendikası Çanakkale İl Temsilcisi Doruk Ulaş Özdemir, bu durumun acilen tersine dönmesi gerektiğini ifade ederek, "Çanakkale Belediyesi'ne sesleniyoruz: Krizin faturası öğrencilere kesilemez, krizin yükü öğrencilerin sırtına bindirilemez! Ulaşım zamları geri alınsın" ifadelerini kullandı.