Çanakkale’de feribot geçişine ‘köprü zammı’ tepkisi

Çanakkale'de feribot geçişleri zamlanarak araç geçişi 135 liraya yükseldi. Tüketiciyi Koruma Derneği Şube Başkanı Berkit “Fiyat skalasını köprü fiyatlarına yaklaştırmak mı istiyorlar?” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Çanakkale'de boğaz ve adalar hattında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş., ocak ayında yaptığı yüzde 30’luk zammın ardından nisan ayında ikinci zammı yaptı. Böylece 95 lira olan araç geçişi, 135 liraya, 6,50 olan yaya geçişi ise 10 liraya yükseldi. Bunların dışında 136 lira olan kamyon geçiş ücreti 295 lira, 265 lira olan TIR geçiş ücreti 400 lira oldu.

Tüketiciyi Koruma Derneği Şube Başkanı Ali Rıza Berkit “Bu zamlarla ne yapılmak isteniyor? Fiyat skalasını köprü fiyatlarına yaklaştırmak mı istiyorlar?” diyerek tepki gösterdi.

ÜÇ YILDA YÜZDE 300’E YAKIN ZAM

18 Mart’ta açılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı sonrası garanti edilen araç geçiş rakamı tartışmaya neden olmuştu. Köprüden geçişlerin garanti edilenin altında kalması feribot geçişlerinin zamlanarak feribota olan talebin azaltılmak isteneceği yönünden iddiaları beraberinde getirmişti. GESTAŞ’ın ocak ayından sonra nisan ayında yaptığı ikinci zam, söz konusu iddiaları yeniden gündeme taşıdı.

2019 yılında otomobil geçiş ücretinin 47.50 lira olduğu GESTAŞ’ta, bir otomobil için artık 135 lira ödenecek. Günübirlik geçişler için ise 202 lira ücret ödemesi yapılacak. Tüketiciyi Koruma Derneği Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, GESTAŞ’ın zam yapacağının kent kamuoyunda zaten beklenen bir şey olduğunu ifade ederek, “Artık gerçekten yeter. Bu zamları durdurun. GESTAŞ tam bir kamu kurumu olmasa da yarı kamu kurumu bir şirkettir. Sadece KDV’nin yüzde 1’e düşmesiyle bu iş olmuyor, bunu gördük. Bu zamlarla ne yapılmak isteniyor? Fiyat skalasını köprü fiyatlarına yaklaştırmak mı istiyorlar? Bu doğru değil, ekonomik durumuna bakılmaksızın, feribot zamları, herkesi etkiliyor. Çanakkalelileri, Eceabat ve köylerinde yaşayan, üretim yapan, çalışan insanları etkiliyor. Bu zamların durdurulmasını, tekrar gözden geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

ECEABATLILAR TEPKİLİ

Eceabat Belediye Meclis üyesi Timur Koşal, Eceabat’ta yaşayan vatandaşların, Çanakkale merkeze çok sık gidip gelmek zorunda olduklarını ifade ederek, ilçede hastane ve adliyenin olmadığını, bu işler için vatandaşların feribot geçişini kullanmak zorunda olduklarını söyledi. Buralarda çalışan insanlar olduğunu da hatırlatan Koşal, “Bu zamların durmayacağını düşünüyorum. Birkaç ay sonra köprü fiyatıyla eşitlenecektir boğaz geçiş ücretleri. Eceabatlılar olarak bu zamlar nedeni ile gerçekten çok mağdur durumdayız. Bir Eceabatlı, günübirlik Çanakkale’de hastaneye ve adliyeye gitse, 202 lira ödeyecek. Bunların dışında kamu çalışanlarımız var. Kaymakamlıkta, maliyede, milli eğitimde görevli olanlar, öğretmenlerimiz hepsi Çanakkale’den gidip geliyor. Eceabat merkezde veya köylerinde yaşayan insanların Çanakkale’de işleri oluyor veya Çanakkale’den Eceabat’a iş için gidip gelenler oluyor. Çoğu zaman da bu insanların araçla geçiş yapmaları gerekiyor” diye konuştu.