Çanakkale’de Covid artışı: Günde 200 test yapılıyor, hastaneye yatışlar başladı

Korona virüsü salgınındaki yayılmaya bağlı olarak Çanakkale'de hastaneye başvuru ve test sayıları hızla artmaya başladı. Çanakkale Devlet Hastanesi’nde hasta kabulleri de yapılmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam
ÇANAKKALE - Çanakkale’de neredeyse sıfırlanan korona virüsü test sayısı, haziran ayından itibaren yükselişe geçerek, günlük 200'lü sayılara ulaştı. Covid servisi ve yoğun bakım hasta kabulüne yeniden başlarken, artan vakaları Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş ile konuştuk.

'VAKA ARTIŞI DİKKAT ÇEKİCİ DÜZEYDE'

Salgın yayılımının dikkat çekici düzeyde olduğunu belirten doktor Ayşe Güneş, vaka sayısına bağlı olarak hastaneye başvuran ve yapılan test sayısında artış olduğunu, ancak servise veya yoğun bakıma yatışların aynı oranda olmamasının önemli olduğunu söyledi. Artışın en dikkat çekici yanının, hazirandan önce hemen hemen test için başvuran kimse yokken, şu anda günde 200 civarında test yapılmaya başlanması olduğunu anlatan Güneş, “Yapılan testlerde pozitiflik oranlarında da ciddi bir artış var. Net rakamlarla söylemek mümkün değil ancak bunlar gözlemlerimiz bu yönde. Şu an covid servisinde 6-7 hastamız söz konusu, 3-4 hastamız da yoğun bakımda yatıyor” dedi.

Doktor Güneş: Hatırlatma aşılarının tamamlanması öncelikli olmalı.

EN BELİRGİN SEMPTOMLAR BOĞAZ AĞRISI VE HAFİF ATEŞ

Testi pozitif çıkan ve servis ile yoğun bakımda yatışı yapılan hastaların çoğunluğunun koah, şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları bulunduğunu veya yaşlılık gibi ek sağlık riskleri bulunan hastalar olduğunu söyleyen Güneş, vaka belirtisi konusunda ise “Başvuran vakalarda görülen semptomlar genelde boğaz ağrısı ve hafif ateş olarak görülüyor” dedi.

ÇANAKKALE AŞI ORANI EN YÜKSEK 6’NCI İL

Çanakkale’de 18 yaş üzeri en az iki doz aşı olma oranı yüzde 86. Türkiye' de aşılama oranının en yüksek olduğu 6’ncı il konumunda. Vakalarda, eskisi gibi akciğer tutulumuyla başvuru olmadığının gözlendiğini ifade eden Güneş, rehavete kapılmamak gerektiğini belirterek, “Vaka sayıları daha çok arttığında, hastalık yaygınlaştığında ortaya çıkabilecek belirtileri kestirmek mümkün değil. Hafif belirtilerle seyredeceğini varsayarak rehavete kapılmak sakıncalı olabilir” uyarısında bulundu.

'HES KODU VE MASKE KULLANIMI GÜNDEME GELMELİ'

Vaka sayılarındaki artışın önüne geçmek, hastaneye yatış gerektiren ağır hastalık ve ölümlerden kaçınmak için risk gruplarının aşılanmasının önemine değinen Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, hatırlatma dozlarının tamamlanmasının da öncelikli olduğunu söyledi. Doktor Güneş, tedbirler konusunda ise şu önerilerde bulundu:

"Toplumda hastalığın yayılımını engellemek için kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında maske kullanım zorunluluğu yeniden getirilebilir. Ayrıca kapalı mekanların havalandırılmasını sağlayacak önlem ve düzenlemelerin hayata geçirilmesinin yanısıra pozitiflik saptananların veya temaslıların etkili izolasyonu için HES kodu uygulamasının tekrar gündeme getirilmesi önerilmektedir."