Yumaklı: Eceabat'taki yangın kontrol altına alındı, merkezde müdahale sürüyor

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde bugün başlayan orman yangınının kontrol altına alındığı duyuruldu. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Çanakkale merkezdeki yangına müdahalenin sürdüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çanakkale'de dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangın ikinci gününde devam ederken, 9 köy ile Sarıcaeli köyündeki yaşlı bakım evinde kalanlar tahliye edildi.

Ancak bugün öğleden sonra alevlerin yeniden yükselmesi nedeniyle Aşağıokçular, Elmacık, Çiftlikdere köylerinin ve Salavat, Andıktaşı, Değirmendere mahallelerinin tedbir amaçlı boşaltılmasına karar verildi. 

YER YER ALEVLER YENİDEN YÜKSELİYOR

Yağcılar, Ulupınar ve Okçular köylerinin bulunduğu bölgede alevler, öğle saatlerinde yeniden yükseldi. Bu bölgelere havadan uçak ve helikopterler ile karadan iş makineleri ile müdahale başlatıldı. Ayrıca görevliler, yangında zarar gören elektrik direklerinin kaldırılması için çalışma yürütüyor.

MEZARLAR ZARAR GÖRDÜ

Yangının en fazla etkilediği yerlerden Yağcılar köyündeki mezarlıkta da tahribat oluştu. Eski ve yeni definlerin bulunduğu mezarlıkta özellikle eski mezarlar yangında zarar gördü.

9 KÖY VE 1 YAŞLI BAKIM EVİ TAHLİYE EDİLDİ

DHA'da yer alan habere göre, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş'in çalışmaları yerinde koordine ettiği yangında gece boyu devam eden çalışmalar sırasında yerleşim alanlarını tehdit eden yangın nedeniyle bölgedeki 9 köy tahliye edildi. 9 köydeki 337 hanenin boşaltılması ile buralarda yaşayan 1251 kişi de kentteki çeşitli kamu kurumlarının misafirhaneleri ile KYK yurtlarına yerleştirildi. Yangının tehdit ettiği bir başka nokta olan Sarıcaeli köyündeki yaşlı bakım evi de ekipler tarafından boşaltıldı. Merkezde kalan 72 yaşlı da tahliye edilerek Terzioğlu Kredi Yurtlar Kurumu Misafirhanesi'ne yerleştirildi. Boşaltılan 9 köydeki bazı evlerin de yandığı bildirildi. 

HASTANEYE SIÇRAMASI ENGELLENDİ

Çanakkale'de büyük tedirginliğe yol açan yangının söndürülmesi için ekipler gece boyu çalıştı. 4 helikopterin havadan destek verdiği ekipler iş makineleriyle sabahın ilk ışıklarına kadar yangının etkili olduğu noktalarda alevleri söndürebilmek için çaba gösterdi. Ekiplerin müdahalesinin ardından Mehmet Akif Devlet Hastanesi yakınlarındaki ormanda alevler söndürülerek, yangının hastane ve yerleşim alanlarına sıçraması engellendi.

Yangın bölgesinde 2 bin 659 personel; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile belediyeler ve özel idarelere ait 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 iş makinesi çalışmalara katılıyor.

ÇANAKKALE BOĞAZI KAPATILDI

Yangına müdahalenin devam ettiği kentte tedbirler de alınmaya devam ediyor. Denizden su alabilmek için Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak deniz ulaşımına kapatıldı. Ekiplerin rahat hareket edebilmesi için Çanakkale-Çan karayolunda da sivil araç geçişine izin verilmediği bildirildi.

72 KİŞİ TEDAVİ GÖRÜYOR

Dünden bu yana devam eden yangın sırasında evlerinde veya müdahale sırasında 81 kişi dumandan etkilendi. Hastanelere kaldırılan ve oksijen takviyesi yapılan 9 kişi taburcu edilirken, tedavisi devam eden 72 kişinin sağlık durumlarının ise iyi olduğu bildirildi.

AĞAÇLAR KÜLE DÖNDÜ

Söndürme çalışmalarının tamamlandığı bazı noktalardaki ağaçlar küle döndü. Yangının ardından yüzlerce ağacın yanmasıyla bölgenin yeşil renginin griye döndüğü görüldü. Bu bölgelerde ise helikopter ve uçaklarla soğutma çalışmaları sürüyor.

YER YER YANGINLAR SÜRÜYOR

15 kilometrelik bir hatta etkili olan yangına dünden bu yana devam eden müdahaleler olumlu sonuç verdi. Birçok noktada yangının söndürüldüğü ve soğutma çalışmaları yapıldığı görülürken, bazı alanlarda ise ekipler halen alevlerin önüne geçebilmek için müdahalesini devam ettiriyor.

Ekipler, yangının kontrol altına alındığı bölgelerde soğutma çalışmaları yapıyor. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sabah erken saatlerde helikopter ile ekiplerin çalışmalarını havadan kontrol etti. Çalışmaları koordine eden Bakan Yumaklı, havadan yaptığı incelemenin ardından alevlerin etkili olduğu alanlara takviye ekipleri yönlendirdiği bildirildi.

BAKAN YUMAKLI: YANGININ İLERLEMESİ DURDURULDU

Bakan İbrahim Yumaklı, Dardanos mevkisinde bulunan Yangın Koordinasyon Merkezi'nde gazetecilere açıklama yaptı.  Yumaklı, dün başlayan yangının 23'üncü saatine girildiğini ifade ederek şu bilgileri paylaştı:

"Yangın nedeniyle 9 köyde 337 hanedeki 1251 vatandaşımız tahliye edildi. Gece boyunca köylerdeydik tek tek hepsine gittik. Bu köylerden Ulupınar köyünde 5, Yağcılar köyünde 3'ü kullanılmayan 4 ev hasar görmüş durumda. Yangında ayrıca 85 küçükbaş ve 3 büyükbaş hayvan zayiatı var. Ayrıca 10 ahır ve ağıl hasarı söz konusu. Köylerden ilk etapta kronik hastalığı olan yaşlı 83 vatandaşımız hastanelere sevk edildi. Bunlardan sadece 8'i müşahede altında. Onlar da kronik hastalığı olan belli yaşın üstünde olan kişiler. Hayati tehlikesi olan kimse yok. Çanakkale Boğazı tek taraflı kapalıydı, halihazırda çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmış vaziyette. Hava araçları yoğun şekilde su alma faaliyetlerine devam ediyor tehlike oluşturmaması için böyle bir karar aldık. Çanakkale-Çan yolu tedbiren kapalı" dedi.

'DÜNE GÖRE DAHA AVANTAJLIYIZ'

Dün nemin yüzde 19, rüzgarın saatteki hızının 70 kilometre olduğunu hatırlatan Bakan Yumaklı, "Halihazırda rüzgar 40 kilometre hızla esmekte ve öğleden sonra 60 kilometreye çıkacak. Rüzgar ve nem önemli. Nem, özellikle yangın söndürme faaliyetlerinde yangının ilerlemesinde önemli parametre. Rüzgar hızı da yangın söndürme faaliyetlerinizde yanan alandan yanmayan alana rüzgarın bazı parçacıkları taşıması demek. Kimi zaman 3 kilometrelere varan uzaklıklarda yanan parçacıkları taşıması söz konusu. Şu anda parça parça onlarla mücadele etmeye devam ediliyor ve düne göre daha avantajlıyız. Parametreler daha iyi, öğleden sonra net şekilde görebileceğiz. Öğleden sonra saat 16.00-17.00 gibi olağanüstü durum meydana gelmezse genel resim ortaya çıkar" açıklamasında bulundu.

'YANGININ ETRAFI ÇEVRELENMİŞ VAZİYETTE'

Çanakkale'de devam eden yangının henüz kontrol altına alınmadığını vurgulayan Bakan Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü:

"1500 hektarlık geniş alanda parça parça çıkan her dumana müdahale ediliyor. Amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı tamamen çevrelenmiş vaziyette. Herhangi vaziyette ilerleme alanının önü kesilmiş durumda. Yangının ilerlemesini gösterecek, tehlike arz edecek durum yok. Farklı köylerin tahliyesi durumu söz konusu değil. Yine hastane ve üniversite ile ilgili herhangi bir risk yok. Yangının etkili olduğu 1500 hektarın tamamı çevrilmiş vaziyette. Bugün itibarıyla yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyetteler. Rüzgar şartları böyle devam ederse öğleden sonra akşam üstüne doğru genel resmi net şekilde görebileceğiz. Hava araçları ve kara ekiplerinin mücadelesi devam ediyor. Soğutma çalışmalarından sonra hasar tespiti yapılacaktır."

Yağcılar köyü mezarlığının bulunduğu alanda alevler sönmüş olsa da bazı ağaçlar içten yanmaya devam ediyor. 
KOCA: 83 KİŞİ YANGINDAN ETKİLENDİ 

Sağlık Bakanlı Fahrettin Koca da bölgedeki duruma ilişkin son bilgileri sosyal medya hesabından açıkladı.

Bakan Koca'nın açıklaması şöyle: "Çanakkale’de meydana gelen orman yangında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı. Ayrıca tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır. Olay yerine 74 adet ambulans ve 4 UMKE aracı görevlendirilmiştir. Çanakkale ilinde 32 hizmet aracı şoförleriyle beraber görevlendirilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları devam etmektedir."

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NDE ÜCRETSİZ GEÇİŞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale'nin merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda başlayan yangının görüş mesafesini etkilemesi nedeniyle Çanakkale-Çan yolu trafiğe kapalı durumda olduğunu hatırlatarak yangına müdahale amacıyla Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nü kullanan araçların ücretsiz geçişinin sağlandığını duyurdu.

NENE HATUN GEMİSİ KENTE ULAŞTI

Çanakkale'deki orman yangınına müdahale için İstanbul'dan yola çıkan Nene Hatun Gemisi kente ulaştı, Merkez İskelesi'nde konuşlandırıldı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çanakkale'deki orman yangınına müdahale için atılan adımlara ilişkin bilgi verdi.

Açıklamada, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan Nene Hatun Gemi'miz, denizden müdahaleye ihtiyaç olduğu durumda görev yapmak üzere emre hazır olarak Çanakkale Merkez İskelesi'nde konuşlandırıldı" denildi.

Ayrıca, orman yangını nedeniyle havadan müdahale araçlarının denizden su alabilmesini teminen Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, saat 03.15'ten itibaren geçici olarak çift yönlü askıya alındığı kaydedildi.

'YANGIN BÜYÜME EĞİLİMİ GÖSTERDİ'

23 Ağustos günü öğleden sonra son durumla ilgili bilgi veren valilik, 6 yerleşim yerinin daha tedbir amaçlı boşaltılacağını bildirdi. Vaililikten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "İlimiz merkez Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen yangın rüzgarında etkisi ile büyüme eğilimi göstermiştir. Aşağıokçular, Elmacık, Çiftlikdere köylerinin ve Salavat, Andıktaşı, Değirmendere mahalleleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu kız öğrenci yurdunda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

YUMAKLI: YANGIN KONTROL ALTINDA

Bakan İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından akşam saatlerinde yaptığı paylaşımda yangının kontrol altına aylındığını duyurdu. Yumaklı şunları kaydetti: "Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bugün başlayan orman yangını KONTROL ALTINA ALINDI. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Çanakkale’nin Merkez ilçesinde dün başlayan yangını kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan müdahalemiz gece boyunca da aralıksız devam edecek."


YERLİKAYA: 37 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çanakkale'deki orman yangınında 97 kişinin dumandan etkilendiğini, 37 vatandaşın tedavisinin sürdüğünü bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çanakkale'deki orman yangınına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti.

Bölgeye AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Türk Kızılay, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve özel idarelerden 3 bin 84 personel, 8 uçak, 30 helikopter, 240 arazöz, 81 su tankeri, 375 diğer araç ve iş makinesi sevk edildiğini kaydeden Yerlikaya, merkeze bağlı Kayadere, Fevzi Çakmak (Damyeri Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular (Salavat Mahallesi, Andıktaşı Mahallesi), Sarıcaeli, Elmacık (Değirmendere Mahallesi) ve Çiftlikdere köylerinden ve 18 Mart Üniversitesi kampüsünden 394 haneden 1428 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini açıkladı.

Yerlikaya, şu bilgileri verdi:

"Taşlıtarla ile Kızılcaören köyünün risk altında olduğu değerlendirilmekte ve takip edilmektedir. Orman yangınında 97 kişi dumandan etkilenmiş olup, 37 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Tahliye edilen Yağcılar köyünde 4 ev, Ulupınar köyünde 5 ev hasar görmüştür. Sarıcaeli köyü yaşlı bakımevinden 54 vatandaşımız tahliye edilmiş olup toplamda 74 vatandaşımız Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan kara yolu sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale Boğazı çift taraflı deniz ulaşımına kapanmıştır. Afet psiko-sosyal destek grubu 11 personel ile görev yapmaktadır." 

BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİ, KUZEY- GÜNEY TEK YÖN OLARAK AÇILACAK

Çanakkale'de çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürerken, Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, saat 22.00'den itibaren kuzey- güney tek yön olarak açılmasının planlandığı bildirildi. (HABER MERKEZİ)