Çanakkale Barosu dava açtı: Erteleme kanunsuz

Çanakkale Barosu, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile ertelenen Genel Kurul’a dair YSK'ya başvuruda bulundu. Dilekçede, “Kanunla düzenlenmiş bir konuda sayın kurulunuzun veya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun seçimleri erteleme hakkı bulunmamaktadır” denildi.

Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - İçişleri Bakanlığı’nın 2 Ekim tarihli genelgesi ve aynı gün alınan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararları ile tüm ülkede yapılacak baroların genel kurulları pandemi gerekçesiyle iki ay süreyle ertelenmişti.

Söz konusu İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı üzerine Çanakkale Barosu, Çanakkale İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açtı ve Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulundu. 

‘BAROLARA YASAK, SİYASİ PARTİLERE DEĞİL’

Çanakkale’de Genel Kurul Seçimleri’nin ertelemesini gerektirecek yoğunlukta korona virüsü hastası bulunmadığı ifade edilen başvuruda, “Baromuz Genel Kurulu için her türlü hijyen, maske ve sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde gerekli tüm önlemler alınmıştır. Çanakkale Barosu Genel Kurulu yaptırılmaz iken 4 Ekim tarihinde bir siyasi partinin Merkez İlçe Kongresi gerçekleştirilmiş, 6 Ekim tarihinde ise, yani bugün, başka bir siyasi partinin İl Kongresi gerçekleşmektedir. Ayrıca başka bir siyasi parti de 18 Ekim’de İl Kongresini yapacağını açıklamıştır. 25 Ekim tarihinde ise Eğitim-İş Sendikası Çanakkale şubesinin Genel Kurul’unun yapılmasına izin verilmiştir." denildi.

‘ALINAN KARALARLAR, ANAYASAYA AYKIRI’

Verilen kararların, Anayasa’nın 10. Maddesi’nde düzenlenen kanun önünde eşitlik, 13. Maddesi’nde düzenlenen temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması, 67. Maddesi’nde düzenlenen seçme ve seçilme hakkı, 135. Maddesi’nde düzenlenen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının kuruluşuna dair hak ve düzenlemelere aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, “Siyasi partiler ile sendikaların kongrelerini yapmalarına izin verilirken Çanakkale Barosu üyesi meslektaşlarımızın iradesinin oluşacağı genel kurulun yapılmasına izin verilmeyerek Anayasa maddesinde düzenlenen ‘Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.’ ilkesi açıkça ihlal edilmiştir. Avukatlık Kanunu’nun yukarıda belirtilen amir hükümleri hiçe sayılarak, normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde, bir genelgeden yola çıkılarak kanuni hakların kullanılması engellenmiştir” ifadeleri kullanıldı.

‘KARAR ‘TAM KANUNSUZLUK’ OLUŞTURMAKTADIR’

Baroların genel kurul ve organ seçimlerinin, Avukatlık Kanunu ile düzenlendiğine, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olduğuna vurgu yapılan başvuruda, “Bakanlık Genelgesi ve Hıfzıssıhha Kurulu kararları idari kararlar olup, bu kararların seçim kurulu tarafından benimsenerek aynı yönde kararlar verilmesi oldukça hatalı ve bütünüyle hukuka aykırıdır. Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun idari kararın yeterli olmadığını belirterek genel kurul takvimini işletmesi gerekirken ‘Genel Kurul ve Organ Seçimlerinin Ertelenmesi’ başlıklı bir karar ile genel kurulu ertelemesi hukuka açıkça aykırıdır. Açıklamaya çalıştığımız sebeplerden Genel Kurulumuzu yapamamamız yönünde verilen Merkez İlçe Seçim Kurulu kararları tam kanunsuzluk durumu yaratmakta olup, bu durumun sayın Kurulunuzca düzeltilmesi gerekmektedir” denildi.

BARO BAŞKANI ŞARLAN’DAN AVUKATLARA ÇAĞRI

Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, ayrıca 3 Ekim tarihinde Çanakkale İdare Mahkemesi’ne açılan yürütmeyi durdurma kararına baro üyesi avukatların da müdahil olmaları çağrısında bulundu. Şarlan, “Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararına karşı Çanakkale Baro Başkanlığı’nca açılan Çanakkale İdare Mahkemesi’nin 2020/1698 esas sayılı yürütmenin durdurulması ve kararın iptaline ilişkin davaya fer’i müdahalede bulunmak isteyen meslektaşlarımızın dilekçeyle başvurması önem arz etmektedir. Desteklerinizi bekler saygılar sunarız” dedi.