Çalışma Bakanı Bilgin: Yıl sonunda asgari ücrette enflasyonu göz önüne alarak düzenleme yapacağız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, TÜRK-İŞ'in 70'inci kuruluş yıl dönümünde konuştu: Asgari ücret zammının enflasyon karşısındaki dayanıksızlığını göz önüne alarak yeni düzenleme yapacağız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜRK-İŞ, 70'inci kuruluş yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Ankara'da bir otelde düzenlenen "70. Yıl Belgeseli" programına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de katıldı.

Bakan Bilgin, burada yaptığı konuşmada yıl sonunda asgari ücretle ilgili yapılacak düzenlemeyi anlattı: "Yılbaşında asgari ücrete zam yapmıştık. Kümülatif olarak yüzde 90'ın üzerindeki bu zammın enflasyon karşısındaki dayanıksızlığını bilerek konuşuyoruz; Yılsonunda bunu dikkate alarak yeni bir düzenleme yapacağız. Emekçilerimizi ne enflasyona, ne de sermayenin baskısına karşı ezdireceğiz." 

"Biz, örgütlenme hakkının sonuna kadar savunulmasından yanayız, sonuna kadar savunucusuyuz ve örgütlenme hakkına karşı çıkan kim olursa olsun onun karşısındayız. Burada hiç kimsenin tereddüdünün olmaması gerekir" diyen Bİlgin özetle şunları söyledi: 

- Türkiye'nin enflasyonla mücadelesi ve enerji ihtiyacını karşılamak üzere talep ettiği döviz miktarı en önemli sorunlar. Her malın talebi arttıkça fiyatı artar, dövize talep arttıkça da fiyatı artmaktadır. Bu yılın sonuna kadar yaklaşık 50 milyar dolarlık bir yük Türkiye ekonomisinin üzerine gelmiştir. Türkiye bugün bütünü ile bu sıkıntılarla karşı karşıyadır. Evet dışarıda enflasyon var ama içerideki enflasyonun bu iki sebebe bağlı olarak daha fazla arttığının altını çizmek istiyorum. Ama bunun karşısında Türkiye'nin imkanları var.

- Biraz önce çok haklı olarak vurgulandı, Türkiye daha önce karşılaştığı ekonomik sorunları bedelini emekçilere ödettiriyordu, grev yasakları geliyordu, toplu sözleşmeler askıya alınıyordu, işçi örgütlenmelerinin önüne geçiliyordu, reel ücretler düşürülüyordu. Bugün Türkiye çok şükür bütün bu ekonomik baskılara rağmen, enflasyonun tahribatına rağmen asgari ücretini yıllık bazda yüzde 94 artırarak yoluna devam ediyor. Kamu çalışanlarının ücretlerini benzeri bir şekilde artırarak yoluna devam ediyor ve emeklilerini belirli ölçülerde devletin imkanlarını sonuna kadar kullanarak korumaya devam ediyor. Sebebi ne? Sebebi, Türkiye üretim gücüyle bu sorunları...

- IMF'nin programları doğrultusunda değil, o emekçilere baskı yapan, işçi ücretlerini kısan, reel ücretleri düşüren ve emekçileri baskı altına alan IMF programları artık söz konusu değil. Türkiye onların defterini dürüp tarihin çöp sepetine atmıştır. Bugün Türkiye kendi imkanlarıyla bir ekonomik politika uygulamaktadır ve bu politikanın arkasında Türkiye'nin üretim gücü vardır.

 

- Ortaya çıkan olumsuz şartlara karşı emekçileri korumaya devam edeceğiz. Yıl sonunda da bunu dikkate alarak yeni bir düzenleme yapacağız ve emekçilerimizi ne enflasyona ne de sermayenin baskısına karşı ezdireceğiz. (HABER MERKEZİ)