Çakırözer: AKP iktidarı 9 milyar Euro AB fonu kullanmış

CHP’li Çakırözer, AK Parti iktidarının, 2002’den bu yana 9 milyar Euro tutarında Avrupa Birliği fonu kullandığını belirterek, “Böyle bir ortamda hangi fonu alırsanız alın AB’ye üyelik gelmez” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Avrupa Birliği’ne aday ülkeler için 2021-2027 yılları için öngörülen 14 milyar Euroluk Katılım Öncesi Yardım Fonları'ndan (IPA) Türkiye’nin yararlanmasına ilişkin uluslararası anlaşma TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

TBMM’deki görüşmeler sırasında, AK Parti iktidarının yurt dışından destek alan sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşlarına yönelik ‘foncu’ suçlamasını hatırlatan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Kaderin cilvesi işte. Bugün bu iktidar milyarlarca Euroluk yeni AB fonu kullanmak için Meclis’e uluslararası anlaşma getirdi” dedi.

‘BÖYLE BİR ORTAMDA HANGİ FONU ALIRSANIZ ALIN AB’YE ÜYELİK GELMEZ’

Kanunun Komisyon ve Genel Kurul aşamasındaki görüşmeleri sırasında Türkiye’nin 2002’den bu yana 9,2 milyar Euroluk AB fonu kullandığı açıklanırken, 2021-2027 döneminde de toplam 14 milyar avroluk fondan yararlanmak için yüzlerce proje hazırlandığı belirtildi.

2022’den bu yana alınan 9,2 milyar Euroluk AB fonlarının amacına yönelik kullanılmamasını eleştiren Çakırözer, “Milyarlarca Euro, trilyonlarca lira fon kullanıyorsunuz ama Türkiye AB üyeliğinde ileriye değil geriyi gidiyor. Çünkü siyasi irade AKP, yani saray rejimi gerçek anlamda bu projelerin arkasında durmuyor. Demokrasisi güçlü, yaşam standardı güçlü bir Türkiye istemiyor. Gazeteciler tutuklu, protestolar yasaklı, dernekler kapatılıyor, AİHM kararlarına uyulmuyor. Böyle bir ortamda hangi fonu alırsanız alın AB’ye üyelik gelmez” diye konuştu.

‘NEDEN İLERİ DEĞİL, GERİ GİDİYORUZ’

2002'den bu yana milyarlarca Euroluk fonla birçok projenin tamamlandığına dikkat çeken Çakırözer, bu fonlara rağmen AB’ye üyelik sürecinde Türkiye’nin gerilemesine dikkat çekti. Çakırözer şöyle konuştu:

“Sormak hakkımız değil mi, neden ülkemiz ileriye değil de geriye gidiyor? Çünkü siyasi irade, yani AKP, yani saray rejimi gerçek anlamda bu projelerin arkasında durmuyor. Demokrasisi güçlü, yaşam standardı güçlü bir Türkiye istemiyor. Nereden biliyoruz? Çünkü bu fonların kullanımında, her bir projenin vatandaşın, sivil toplumun katılımıyla tasarlanması koordinasyonu gerekir ama bu iktidar, demokrasiden korktuğu için gerekli olan o alanda çalışan dernekleri, sivil toplumu toplantılarına dahi çağırmıyor, o zaman da istenen sonuca ulaşılamıyor. Projelerin en büyük eksikliği şeffaflık, hesap verebilirlik. Sivil toplum dışlandığı için bu alanda da yeterli denetim yapılamıyor.”

‘PROTESTO HAKKI KULLANILMIYOR, ALANLAR YASAKLI’

“İç güvenlik sektörünün sivil gözetiminin güçlendirilmesi için 5,4 milyon Euro alınmış, alınmış da ne olmuş?” ifadelerini kullanan CHP’li Çakırözer, “Bakın, Türkiye'nin dört bir yanında yurttaşlarımız en demokratik hakkı olan protesto hakkını kullanamıyor. 1 Mayıs, Gezi direnişi, 25 Kasım protestolarında polisimize vatandaşları yaka paça susturma talimatı veriliyor. Sadece onlar da değil, haber takibine giden basın emekçisi arkadaşlarımız da darp ediliyor, cop yiyor, tehdit ediliyor” ifadelerini kaydetti. (DUVAR)