Çadırlarda 8. gün: Sabah çorba veriyorlar, bazen bize kalmıyor

Diyarbakır’da çadırlarda kalan depremzedeler depremin 8. gününde hala soğukla mücadele ediyor. Geçici barınma alanında bulunan çocuklar ise çadır numaralarını söyleyip ayakkabı istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık

DİYARBAKIR - Merkez üssü Maraş olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremin neden olduğu on ilden biri olan Diyarbakır’da depremzedelerin bir kısmı AFAD’ın kurduğu toplanma alanlarındaki çadırlarda kalıyor. Diyarbakır'da çadırlar, Kent Meydanı, Park 75, Nevroz Parkı, Sümerpark ve Koşuyolu Parkı’nda kuruldu.

AİLELER DEPREMDEN ETKİLENEN ÇOCUKLAR İÇİN ENDİŞELİ

Çadırlarda yaşayan depremzedeler evlerine girmeye korktuklarını ama çadırda yaşamanın kendilerini çok zorladığını anlattı. Hayati ihtiyaçları temin etmeye çalışan depremzedeler yeni sorunlarla karşılaştıklarını da belirtti.
Depremzedelerin bir diğer endişesi de çocukları. Aileler, deprem ve deprem koşularının çocuklar üzerindeki etkisinin endişe verici olduğunu söyledi.

AYAKKABI, ÇORAP, KIYAFET EKSİK

Sümerpark’ta kurulan çadırlarda kalan çocuklar, günlerini çadır alanında geçiriyor. Sosyalleşme alanları azalan çocuklar her şey rağmen gülümsüyor. Çadırlarda bizi gören çocuklar ayakkabı eksiklerini belirtip ayakkabı istiyor. Onlarca çocuk yırtılmış ayakkabılarını gösteriyor. Bazı çocukların ayaklarında ise sadece terlik bulunuyor. 


Çadırda yaşayan 4 çocuk annesi Zilan Kaya, çocuklarını göstererek, "Çorap, ayakkabı, elbise ve bebek maması lazım. Burada yemek de sıkıntı, sabah çorba veriyorlar, bazen bize kalmıyor. Sıraya giriyoruz, yoğunluk oluyor, alamıyoruz. Dün yemeksiz kaldık. Biz çadırda altı kişi kalıyoruz. Yan çadırımızda 10 kişi kalıyor. Üç aile birlikte yaşayanlar var. Burada perişan olduk" dedi. Evlerine girmeye korktuklarını ve evin hasarlı olduğunu söyleyen Kaya, “Kızımın bacağına sıcak su döküldü ve yandı, pansuman için ekiplere götürüyorum, ama kızıma giydirecek bir pijama bulamıyorum" dedi.

PARKLARDA OYUN ALANLARI

MEB bünyesinde Koşuyolu ve Park 75’te bulunan çocukların oynama ve destek görmeleri için hazırlanmış AFAD çadırları bulunuyor. Okul öncesi öğretmenler ve psikolojik danışmanlar çadırlarda kalan ailelerin çocuklarına destek olmaya çalışıyor. STK ve dernekler de kentin bütün çocukları için bir kriz masası kurdu.