ByLock'un sahibi: Beni çaycı Mehmet gibi düşünebilirsiniz

Şifreli haberleşme programının lisans sahibi David Keynes, hakim karşısına çıktı. Keynes, "Programın sahibiyim ama beni şirketteki çaycı Mehmet gibi düşünebilirsiniz. Hiçbir şeyden haberim yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'FETÖ' davalarının en önemli delillerinden olarak kabul edilen şifreli haberleşme programının lisans sahibi olan ve 9 Haziran'da ABD'den gelerek teslim olan David Keynes hakim karşısına çıktı. 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapsi istenen David Keynes, "Ben programın lisans sahibi olarak görünüyorum ama beni şirketteki 'Çaycı Mehmet' gibi düşünebilirsiniz. Hiçbir şeyden haberim yok. Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum" dedi. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Çifte vatandaş olan David Keynes'in, mahkemede Alpaslan Demir adı kullanıldı. İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen ilk duruşmaya, tutuklu sanık Alpaslan Demir ve avukatı katıldı. Sanık Alpaslan Demir kimlik sorgusunda, bekar olduğunu, mali müşavir olduğunu ve aylık 3 bin dolar geliri olduğunu belirtti.

Demir'in avukatı Abdurrahman Bayramoğlu, duruşmanın gizli yapılmasını, müvekkilinin tanık koruma programına alınmasını, bazı isimler hakkında sorulursa bilgi verebileceğini ifade etti. Kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti, "Sanığın yeniden bildiklerini hususunda beyanlarının tespiti için savcılığa yazı yazılmasına karar verdi.

Demir'in avukatı ise "Tüm bildiklerini anlattı zaten" deyince Mahkeme Başkanı, "Bizde söylemediği şeyler olduğu kanaati oluştuğundan savcılığa sevk ettik" dedi. Davanın tanığı Gazeteci İsmail Saymaz'ın zorla getirilmesine karar veren heyet, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, 29 Aralık tarihine ertelendi.

AVUKATI TEPKİ GÖSTERDİ  

Demir'in avukatı Abdurrahman Bayramoğlu duruşma çıkışında basın mensuplarına açıklama yaparak, "Türkiye'de artık görüldü ki etkin pişmanlık hükümleri hiçbir işe yaramıyor. İstediklerine uyguluyorlar istemediklerine uygulamıyorlar" diyerek tepki gösterdi.

NE OLMUŞTU?

ABD'de vatandaşlık alarak Alpaslan Demir olan ismini David Keynes olarak değiştiren ve şifreli haberleşme programı ByLock'un patentinin kendisine ait olduğunu beyan eden Keynes hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 17 Aralık 2020'de yakalama emri çıkartılmıştı. FETÖ ile iltisakı nedeniyle kapatılan Bank Asya'da hesabı bulunan Keynes'in avukatınca 4 Mart 2021'de verilen dilekçede, Keynes'in Türkiye'ye gelerek etkin pişmanlık hükümleri kapsamında beyanda bulunmak istediğini bildirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığıyla avukatı aracılığıyla yapılan ikna görüşmeleri sonunda 9 Haziran saat 10.20 sıralarında İstanbul Havalimanı'na gelerek kendiliğinden teslim olan Keynes, burada gözaltına alındı. David Keynes hakkında, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İDDİANAMEDE NELER VAR?

David Keynes'le ilgili hazırlanan iddianamede "örgüt üyelerinin telefonla iletişim kurmamalarını, örgüt üyelerinin aralarında iletişim sağlayabileceği bir uygulama geliştirilmesi talimatının' Fetullah Gülen tarafından verildiği ileri sürüldü. İddianamede David Keynes'in TSK Mahrem Yapılanmasında öğretmen (grup abisi) konumuna kadar yükseldiği, Türkiye'de kalmasının sakıncalı olduğu değerlendirilmesi üzerine sağlanan uygun imkanlarla Amerika'ya gönderildiği anlatıldı.

Etkin pişmanlık talebinde bulunan Keynes'in, Bylock programı ile ilgili beyanlarda bulunduğu, bu programla ilgili kişileri teşhis ettiği ve mailine gelen bir kısım Apple Marketten gelen mailleri kendi rızasıyla sunduğu kaydedilen iddianamede, TCK'nın 221. maddesi kapsamında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanması hususunda kovuşturma sonucunda mahkemece değerlendirilmesinin gerektiği vurgulandı.

İddianamede Keynes'in ilk olarak 1986-1987 yıllarında 8. sınıfta eğitim görürken Vatandaşlık Bilgisi dersi öğretmeninin yönlendirmesiyle Gülencilerle tanıştığı ve tüm eğitim hayatı boyunca da ilişkisinin devam ettiği belirtildi. Örgütün en önemli yapılanma alanı olan TSK Mahrem Yapılanmasında öğretmen (grup abisi) konumuna kadar yükseldiği, yaşamış olduğu bazı olumsuzluklardan örgütü sorumlu tutması üzerine örgütle ilgili bilgileri bir köşe yazarına verdiği anlatıldı. 

İddianameye göre Fetullah Gülen ile görüşen David Keynes, sahip olduğu 'mahrem' bilgilerden dolayı uygun olanaklar sağlanarak Amerika'ya gönderildi. Örgüt içi gizli yazışmalarda kullanılacak kriptolu yazışma programının alan adının kiralanması, Google ve Apple Markete yüklenmesinde de David Keynes'in kimlik ve kredi kartı bilgileri kullanıldı. (AA-DHA)