ByLock'un lisans sahibi Keynes, ilk ifade tutanağı için 'Yanlış anlaşılarak yazılmış' dedi

ByLock’un lisans sahibi David Keynes’in, 26 Ekim 2016'de savcıya verdiği ifadeye ilişkin tutanakta DDK'dan Talip isimli kişi ile görüştüğü bilgisi var. Keynes, yeni ifadesinde ise bunu reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’ye gelerek teslim olan ve hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan ByLock’un lisans sahibi David Keynes’in, 26 Ekim 2016 tarihinde dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar’ın makamını telefonla arayarak, Kars Üniversitesi’nden bir öğretim üyesinin kendisini Devlet Denetleme Kurulu’nda (DDK) çalışan Talip isimli kişi ile görüştürdüğünü söylediği ortaya çıktı. Keynes, Türkiye’ye geldikten sonra savcılıkta verdiği ifadesinde ise yanlış anlaşıldığını öne sürerek bu bilgiyi düzeltti.

David Keynes, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturmalarda 'FETÖ’nün haberleşme ağı' olduğu belirtilen ByLock programının lisans sahibi. Keynes'in Alpaslan Demir olan adını ABD vatandaşı olduktan sonra David Keynes olarak değiştirdiği ortaya çıkmıştı. Keynes, 9 Haziran’da Türkiye’ye gelerek polise teslim olduğu ve 14 Haziran’da tutuklandı. Keynes hakkında, “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İddianameye göre; Keynes henüz ABD’de iken 26 Ekim 2016 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar’ın makamını telefonla aradı. Uçar ile Keynes arasındaki telefon konuşması, tutanak altına alındı. Tutanak, iddianameye de konuldu. Tutanağa göre Keynes, şunları söyledi:

'DDK'DA GÖREV YAPAN TALİP'LE GÖRÜŞTÜRDÜ'

“ByLock denilen programı, Atalay Candelen isimli arkadaşım yazdı. Kendisi Porlant State Üniversitesi Bilgisayar Bölümü’nden mezun, bilgisayar mühendisidir ve Faruk Bayındır'ın ortağıdır. Bana, gazeteci İsmail Saymaz'a da açıkladığım şekilde gelerek, ‘ByLock isimli programı Apple Store yükleyelim’ dedi ve benim kredi kartı bilgilerimi aldı. Benim bilgilerimle bu program Apple Store yüklendi. Ayrıca başka kredi kartı bilgileriyle Google Play’e de yüklediğini söyledi.

Ben bu konuyla ilgili birkaç kez Türk yetkili makamlarına bilgi vermek istedim, ancak muhatap bulamadım. En son Kars Üniversitesi öğretim üyelerinden Mehmet Karabayır'a durumu söyledim. O da beni, Devlet Denetleme Kurulu’nda görev yapan Talip'le görüştürdü. Ona bu olaylardan, 2016 yılı mayıs ayında bahsettim. Ancak yine bir şey çıkmadı.”

Tutanağa göre Keynes, “Bana güvence verirseniz gelip ifade vermek istiyorum” dedi. Savcılık ise Keynes’e, adliyelerin halka açık olduğu, gelip istediği konuda belge ve bilgi verebileceği söylendi. Keynes’e ayrıca New York'ta ve Washington'da bulunan yetkili ataşelerle görüşebileceği bilgisi verildi. Keynes, ayrıca şunları söyledi:

“Devletle ters düşmek istemiyorum. Bu programı FETÖ’cü terör örgütü mensuplarının kullanması benim bilgim haricidir. Alt tabakadan tanıdığım birkaç cemaatçi arkadaşım vardır. Programın medyada çok konuşuluyor olması ve kullananların örgüt üyeliğinden tutuklanması beni tedirgin etti. Türk yetkili makamlarına da bilgi ve belge vermek istiyorum.”

'MUHTEMELEN YANLIŞ ANLAŞILARAK...'

Keynes’e, 13 Haziran 2021 tarihli sorgusunda, savcılıkla yaptığı telefon görüşmesine ilişkin bu tutanak da soruldu. Keynes, şu yanıtı verdi:

“Tutanak içeriğini, bazı bölümler hariç kabul ediyorum. Ben en son 10 Ağustos 2016’da Atalay Candelen ile görüştükten sonra, olanları anlatabilmek ve kendimi temize çıkartmak için Türkiye'de birilerine ulaşmaya çalışıyordum. Amerika'da tanıştığım, 2012 yılına kadar irtibatım olan Kars Üniversitesi öğretim üyelerinden Mehmet Karabayır’a ulaşarak durumu anlattım. Kendisi de Devlet Denetleme Kurumu’nda görev yaptığını söylediği eniştesi Talip'e bu durumu bayramda anlatacağını söyledi. Bayramdan sonra Mehmet Karabayır’ı aradığımda, kendisine hatırlatmadığım için görüşmeyi unuttuğunu söylemişti. Ben de kendisine tepki göstermiştim. Her ne kadar tutanakta benim Talip Aydın ile görüştüğüm şekilde yazılmışsa da muhtemelen telefonda yanlış anlaşılarak bu şekilde yazılmıştır.”

İSMAİL SAYMAZ'LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

David Keynes'in Bylock programını yapan kişi olduğu ortaya çıkınca İsmail Saymaz, 2016 yılında ABD'ye gidip onunla röportaj yapmıştı. Saymaz, görüşmeyi şöyle aktarmıştı: 

ByLock’un patenti Keynes’te. Peki, programı kendisi mi yazmış? David Keynes, ByLock’un üniversite yıllarından tanıdığı ‘Tilki’ lakaplı eski ev arkadaşı tarafından tasarlandığını belirtiyor. ‘Tilki’nin cemaatle bağlantısının bulunduğunu, babasının da grubun üyesi olduğunu vurguluyor. Keynes, ByLock’tan 3 Aralık 2013 günü ‘Breaking Bad’ adlı TV dizisini izlemek için Tilki’nin evinde buluştuklarında haberdar olduğunu savunuyor. Tilki’nin “Kredi kartını kullanabilir miyim” diye sorması üzerine ByLock’u öğrendiğini kaydeden Keynes, şöyle devam ediyor:

“Ne için kullanacaksın?’ dedim. ‘Böyle bir program yazacağım’ dedi. Ben de ‘Tamam’ dedim. Apple Store’a bir program koyabilmek için bu işlem gerekiyordu. Başlangıç böyle oldu. Tilki’nin amacı, ByLock’u San Francisco’daki Silikon Vadisi’ndeki teknoloji şirketlerine sunmaktı. Beğenilirse sermaye yatırılarak şirket büyütülecekti.”

Keynes, ByLock’un 600 bin kişi tarafından indirildiğini, kullanıcıların çoğunluğunun Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’da yaşadığını söylüyor. Türkiye’dekilerin yüzde 90’ının cemaatçi olduğunu ve ByLock’un cemaatin haberleşme aracına dönüştüğünü kabul ediyor. 

David Keynes, şöyle devam ediyor:
-“15 Temmuz sonrası haberlerde ByLock’tan söz edilince Tilki’ye ‘Bu ne demek’ diye sordum. İzah edemedi. Cemaatçi olan ortağını ve cemaati kastederek, ‘Birkaç arkadaşa vermiştim, onlar başkalarına vermiş’ dedi.

Keynes, ByLock’un şifrelerinin MİT tarafından kırılarak, kullanıcı bilgilerine ulaşılması nedeniyle GoDaddy’ye dava açacağını anlatıyor. Keynes, hakkında soruşturma açılması ve ifadesine başvurulması halinde, Tilki’nin kimlik bilgilerini verebileceğini söylüyor. Tilki’nin web tasarımı işleri yaptığını, Türkiye’de yaşadığını, 15 Temmuz’dan sonra Almanya’ya, oradan da ABD’ye kaçtığını ancak hakkında soruşturma bulunmadığı için döndüğünü ve halen Türkiye’de olduğunu ekliyor. (ANKA-HABER MERKEZİ)