'Büyük Özgürlük Yürüyüşü' Diyarbakır'da

'Büyük Özgürlük Yürüyüşü'nde yer alan siyasetçi ve demokratik kitle örgütleri, yürüyüşlerinin 13 gününde Diyarbakır'a ulaştı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - "PKK lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü" için siyasetçiler ve demokratik kitle örgütlerinin 1 Şubat'ta başlattığı 'Büyük Özgürlük Yürüyüşü', 13’üncü gününde Diyarbakır'da devam etti. 75 kişiden oluşan grup, polis kordonu altında yürüdü. Yürüyüşçülere Diyarbakırlılar zafer işareti ve alkışlarla destek verdi.

Yürüyüşün iki kolunda yer alanlar, Çarıklı Mahallesi'nde bir araya gelerek Diyarbakır'a ulaştı.

Diyarbakır'da AVM önünde buluşan yürüyüşçüler, DEM Parti milletvekilleri, il ve ilçe eş başkanları, belediye eş başkan adayları, şehirdeki sivil toplum kuruluşları, kadın örgütleri ve farklı şehirlerden gelen insanlar tarafından karşılandı.

Buluşma yeri önünde çok sayıda kolluk kuvveti bulunurken polis, Diyarbakır'daki toplantı ve yürüyüş yasağını hatırlatarak kitlenin yürüyüş yapmasının engelleneceği yönünde anons yaptı.

'KÜRT HALKI ÖZGÜRLÜK İSTİYOR'

Polisin yaptığı anonsa tepki gösteren Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez polislere "Biraz hukuk öğrenin, vali Anayasayı çiğneyemez, vali yasak koyamaz" diye seslendi.

Polis ikazı başladığı anda, DEM Parti milletvekilleri de "Siz kitleyi böyle yıldıramazsınız, siz valinin polisi değilsiniz, Anayasa'ya uyun" diye megafon ile polise seslendiler.

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, kitleyi abluka altına alan polislere, "Kitleyi provoke ediyorsunuz. Düşman hukuku güdüyorsunuz. Kürt halkı özgürlük istiyor" dedi.

'BU YÜRÜYÜŞ BARIŞ İSTEYEN HALKIN ÇÖZÜM ARAYIŞIDIR'

'Büyük Özgürlük Yürüyüşü'ne katılanlar Diyarbakır'ın Ofis semtine ulaştı.

Burada kısa bir mola veren eylemciler yer arasında yer alan DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, 1 Şubat'tan bu yana yürüdüğünü belirterek yürüyüşle ilgili şunları söyledi:

"Her birimiz geçtiğimiz yerlerde çok ciddi bir coşkuyla karşılandık. Tecridin bu yürüyüşle birlikte kırıldığını gözlemliyoruz. Çok büyük bir coşku var çünkü Kürtlerin en temel meselesidir tecrit. Dolayısıyla Kürt halkı bu yürüyüşü sahipleniyor. Çünkü Kürt halkı artık savaşmak istemiyor. Bu yürüyüş en temelinde barış isteyen bir halkın çözüm arayışıdır."

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DEM Parti Eş Başkan adayı Serra Bucak

'HALKIMIZ ÇOK COŞKULU'

Yürüyüşün yerel seçimler öncesinde halka umut verdiğini belirten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DEM Parti Eş Başkan adayı Serra Bucak ise, "Bugün gördük ki halk çok coşkulu. Şayet izin verilseydi ve bu yürüyüşe halk da katılsaydı Mardinkapı'ya kadar gerçekten muazzam bir kitle olurdu. 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesi bu yürüyüş başladı. Tabii bizim ön seçimlerimizi de bu kapsama alırsak ön seçimlerle birlikte alanda haftalardır süren bir çalışmamız vardı. DEM Parti olarak tüm bölgede köy köy, ilçe ilçe dolaşacağız. Halkımızın morali motivasyonu çok fazla" diye konuştu.

Kısa bir molanın ardından kitle Dağkapı'ya doğru yürümeye başladı.

'ÇÖZÜM VE BARIŞ İSTİYORUZ'

Dağkapı Meydanı'nın ardından Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledildiği Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklama yapan eylemciler, açıklamanın sonrasında Tahir Elçi için güvercin uçurdu.

DBP Eş Genel Başkanı ve DEM Parti Batman Milletvekili Keskin Bayındır, "Bu yürüyüş Kürt ve Türk halkı için tarih niteliğinde. Biz istiyoruz ki Kürtlerin maruz kaldığı hukuksuzluğa çare bulalım. Ve bu çarenin, muhatabı İmralı'da tecrit altında. Bu tecrit özgürlük, demokrasi ve barış isteyen halklar için bir çözüm değildir. Bu yürüyüş 13 gündür sürüyor olabilir ama bu hukuksuzluk 100 yıldır devam ediyor. Biz sadece Kürt halkı için değil tüm Türkiye halkları için çözüm ve barış istiyoruz" diye konuştu.

Kitle basın açıklamasının ardından dağıldı.

Yürüyüş yarın Urfa merkezde devam edecek. 15 Şubat günü Halfeti'ye bağlı Amara Köyü'nde son bulacak.