Büyük Menderes bu defa çöp tehdidi altında

Büyük Menderes Nehri'ne bağlanan Koçak Deresi Kanyonu, kaçak dökülen çöpler nedeniyle adeta vahşi depolama alanına dönüştü. Çöpler yağışla birlikte önce Büyük Menderes'e oradan Ege Denizi'ne ulaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Son yıllarda artan kirlilik ile birlikte yok olma tehlikesiyle gündeme gelen Büyük Menderes Nehri, endüstriyel atıkların yanı sıra bir de çöp tehlikesiyle karşı karşıya. Aydın'ın Köşk ilçesindeki Akçaköy ve Eğrikavak köyleri arasında bulunan Koçak Deresi Kanyonu'na kimliği belirsiz kişiler yıllardır evsel atık ve çöp döküyor.

Çöplerin Ödemiş yolu üzerinde gözden uzak bir alandan döküldüğü öğrenilirken, araçların kanyona yuvarlanmaması için yapılan çelik bariyerin de bir kamyonun geçebileceği şekilde kesilmesi dikkat çekti. Kartal yuvalarının da bulunduğu alana dökülen bu çöplerin büyük çoğunluğunu plastik atıklar oluşturuyor. Kış aylarında artan yağışla birlikte dereye inen çöpler, buradan Büyük Menderes Nehri'ne, sonra da Ege Denizi'ne ulaşıyor.

'VAHŞİ DEPOLAMA ALANINA DÖNÜŞTÜ'

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Koçak Kanyonu'nun koruma altına alınması için daha önce Milli Parklar Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Ancak sonrasında herhangi bir gelişme yaşanmadı. “Tabiat parkı yapılması için başvuruda bulunduk. Bazen kaçak ağaç kesimleri gibi birçok olumsuzluklar da söz konusu oluyor. Fakat sonra süreçte bu çöp kirliliği ciddi boyuta ulaştı” diyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, konuyu Sıfır Atık Komisyonu'nda da dile getirdiklerini ve araştırılacağını ifade etti.

Çöplerin yarattığı kirliliğin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Sürücü, “Koçak Kanyonu'nun yanından geçen Ödemiş yolu üzerinde doğanın nasıl kirletildiği açıkça görülmekte. Burada çöpler her yıl daha da artıyor. Uçurumdan dökülen çöpler nedeniyle büyük bir çevre kirliliği yaşanıyor. Yıllardır gözlerden uzak diye çöplerin döküldüğü yer adeta vahşi depolama alanına dönmüş durumda” dedi.

'TÜM DOĞAL DOKUYU BOZUYOR'

Ödemiş yolu üzerinde yol kenarına sürücülerin güvenliği için araçlar uçuruma yuvarlanmaması için çelik bariyerler yapıldığında bir süre çöp dökülemediğini belirten Bahattin Sürücü, bariyerlerin kimliği belirsiz kişilerce bir aracın yanaşabileceği şekilde kesildiğini dile getirdi. Kirliliğin tüm doğal dokuyu etkilediğini ifade eden Sürücü, “Buradan dökülen çöpler aşağı inerken alandaki tüm doğal dokuyu bozuyor. Çöp dökülen alanın hemen altında kaya kartallarının yuvaları bulunuyor. Çöpler yağmurlarla birlikte Koçak Çayı'na karışmakta ve oradan Büyük Menderes Nehri’ne, sonra da denize kadar ulaşıyor” diye konuştu.

'KURUMLARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ'

Alana çöp döken araçların tespiti ve kirliliğin sona erdirilmesi için ilgili tüm kurumlara çağrıda bulunan EKODOSD Başkanı Sürücü, şunları söyledi: “Küçük bir alanda bile tonlarca çöpün biriktiği ve sürekli olarak 'su götürür' mantığıyla çaylara ve Menderes'e oradan da denize kadar ulaştığı tespit edildi. Çöplerin döküldüğü kanyon Aydın’ın en güzel doğal alanlarından biri. Eşsiz güzellikte bitki topluluklarına ve anıtsallık kriteri taşıyan birçok ağaca sahip. Başta çöpler ve kanyon içindeki olumsuzlukların giderilmesi için bu alanın mutlaka Tabiat Parkı ve benzeri bir statüye kavuşturulması gerekiyor. Yoksa gelecekte bu doğal alandan çok şeyler kaybedilecek. İlgili tüm kurumları sorunun çözümü için göreve davet ediyoruz.”