Büyük Çerkes Sürgünü 160. yılında anıldı

Çerkes Soykırımı'nın yıldönümünde Düzce’ye gelen Çerkesler kayıplarını andılar. Türkiye’nin değişik illerinden gelen dernek temsilcileri ortak açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DÜZCE - 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırım'ın 160.. yılında Çerkesler, Düzce'de bir araya geldi. Çerkesler atalarını ve yaşanan acıları anmak adına her yıl olduğu gibi bu yıl da bir tören düzenledi.

Düzce Sabiha Ulusoy Kütüphanesi önündeki Kafkas Anıt Rölyefi’nde dün akşam başlayan anma etkinliğine Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Düzce AK Parti Milletvekilleri, Ayşe Keşir, Ercan Öztürk, Talih Özcan ve çeşitli illerden gelen yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Burada yapılan konuşma ve duaların ardından Kafkas anıtına karanfil ve çelenk bırakıldı. Buradan saygı yürüyüşü ile anıt park meydanına ulaşan Çerkesler, anadillerinde dua etti.

Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun (KAFFED) Başkanı Ünal Uluçay burada yaptığı konuşmada başta Rusya ve Türkiye olmak üzere tüm ülkelerden ve ilgili uluslararası kuruluşlardan Çerkes Soykırımı'nın tanınmasını beklediklerini belirterek, “Demokratik bir anayasa talebimiz geçerliliğini korumaktadır. Anadiline yönelik 12 Eylül kalıntısı ret, inkar ve asimilasyon politikalarının yansıması olan yasakçı maddeler anayasadan çıkartılmalıdır. Rusya Federasyonu çifte vatandaşlık hakkını tanımalı; Çerkeslerin anavatanları ve akrabaları ile rahat ilişki kurmaları sağlanmalıdır. Anavatana dönüş hakkı kabul edilmeli; gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

Buradan meşalelerle belediye meydanına ulaşan Çerkesler, yakılan Nart ateşi önünde temsili mezar nöbeti tuttular.