Bütçe görüşmelerinde 'Yalan' ve 'Palavra' şarkısı dinleten TİP'li Kadıgil'e kınama cezası

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın konuşması sırasında "Yalan" ve "Palavra" sözleri geçen şarkıları hoparlör aracılığıyla dinleten TİP milletvekili Sera Kadıgil'e kınama cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulu'ndaki 2022 yılı bütçe görüşmelerinin kapanış oturumunda, grup olmadıkları için söz hakkı kullanamayan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın konuşması sırasında "Yalan" sözleri geçen şarkıyı hoparlör aracılığıyla genel kurul salonunda dinletti.

FUAT OKTAY: TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜNÜZÜN GÖSTERGESİDİR BU

TİP milletvekili Sera Kadıgil'in dinlettiği şarkıya önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Tahammülsüzlüğünüzün göstergesidir bu. Bu bana değil, Hükûmetimize değil, milletimize saygısızlıktır” sözleriyle tepki gösterdi.

Daha sonra birleşimi yöneten Meclis Başkanı Mustafa Şentop, İçtüzüğe göre Kadıgil’e meclis düzenini bozmaktan ceza yaptırımı uygulanabileceğini ifade etti.

'SÖZ İSTİYORUZ VERMİYOR; GEREĞİNİ YAPSIN'

Kadıgil ise, “Beni cezalandırmak zorunda mı kalacaksınız yoksa Sayın Başkan? Bir partinin genel başkanının telefonunu açmayan Meclis Başkanı'nı kınıyoruz. 60'a göre söz istiyoruz vermiyor; gereğini yapsın” ifadelerine yer verdi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da, "Düzeni bozmuyoruz Sayın Başkan, protesto hakkımızı kullanıyoruz" dedi.

FUAT OKTAY KÜRSÜDEN İNDİ, ERKAN BAŞ ÇIKTI

Tartışmaların büyüdüğü Genel Kurul'da AK Partili milletvekilleri, Kadıgil'e ceza verilmesini talep ederken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın konuşması, Meclis Başkanı Şentop tarafından Kadıgil'e savunma hakkı verilmesi için yarıda kesildi. Kadıgil, savunma hakkını Erkan Baş'a verdi.

Meclis kürsüsüne gelerek milletvekillerine hitap eden Baş, “Türkiye İşçi Partisi adına söz talebimiz karşılanmadı. Gördüğünüz gibi bu söz talebini aldık. Burada size bizim söz hakkımızı engelleyemeyeceğinizi bir kez daha göstermiş olduk” diye konuştu.

Baş'ın konuşması sık sık iktidar partisi milletvekilleri tarafından kesilirken, Şentop, Baş'ı savunma yapması için uyardı aksi takdirde “konuşma hakkınızı kesebilirim” dedi.

'LALE DEVRİ NASIL BİTTİYSE SÜLALE DEVRİ DE BİTECEK, HEPİNİZ YARGILANACAKSINIZ'

Konuşmasına devam eden Baş, “Yediniz, semirdiniz, şiştiniz, cukkaladınız, sonrada batırdınız. Vatandaşı bu dondurucu soğukta ekmek kuyruklarında titretirken, kasalarında balya balya para biriktirenler yargılanacak. Lale Devri nasıl bittiyse sülale devri de bitecek, hepiniz yargılanacaksınız" şeklinde konuştu.

'KORSAN DEMOKRASİ OLMAZ, DİKTATÖRLÜKTÜR BU'

Erkan Baş'ın konuşması sonrasında yeniden kürsüye gelen Fuat Oktay, TİP'in savunma hakkı kullanmasını, “diktatörlük” olarak değerlendirdi, “Korsan demokrasi olmaz, bizim böyle bir anlayışımız yok, korsan demokrasi olmaz, diktatörlüktür bu, bu hazımsızlıktır, bu millete saygısızlıktır, Genel Kurul'daki her bir milletvekiline saygısızlıktır. Bu savunma da değildir, hak gaspıdır. Hak ve adaletten bahseden sizler bunu yapıyorsunuz ve göz yumuyorsunuz” dedi.

Baş ise konuya ilişkin Genel Kurul sonrası yaptığı açıklamada “Kürsüde konuşabilmemizin için bir disiplin suçu işlememiz gerekiyordu” diye konuştu.

Meclis tartışmalarının ardından sosyal medya hesaba Twitter üzerinden paylaşım yapan Sera Kadıgil, “Bir partinin genel başkanı 5 dakika konuşsun diye ceza almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.