Bursa'da terk edilen 903 maden sahasından sadece ikisi ağaçlandırıldı

CHP'li Kayıhan Pala'nın soru önergesini yanıtlayan Bakan Bayraktar, Bursa'da 1043 maden arama, 355 maden işletme ruhsatı verildiğini, 903 maden sahasından sadece ikisinin ağaçlandırıldığını açıkladı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle 16 Ocak 2024 tarihinde Bursa'daki terk edilmiş maden sahalarının rehabilitasyonu hakkında soru önergesi vermişti. Pala'ya Bakanlıktan yanıt 3 ay sonra geldi. 

Kayıhan Pala, soru önergesinde, "Maden şirketlerinin kullandıkları doğal alanları mevzuatta yer almasına rağmen rehabilite etmediği gözlenmekte ve Sayıştay raporlarında yer almaktadır" ifadelerini kullanmıştı. Pala, Bursa'da rehabilite edilmemiş kaç maden sahasının bulunduğunu, terk edilen maden sahalarının kaçının çevre ile uyumlu hale getirilmesi için rehabilite edildiğini ve mevzuattaki eksiklikleri sormuştu. 

'1043 MADEN ARAMA VE 355 MADEN İŞLETME RUHSATI VERİLDİ'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala'nın sorularına verdiği yanıtta, 2006-2023 yılları arasında Bursa'da toplam 1043 maden arama ve 355 maden işletme ruhsatı verildiğini açıkladı.

Bayraktar açıklamasında, Bursa'da aynı yıllar arasında 808 maden ruhsatının iptal edildiğini ve 903 de terk edilen maden ruhsatı olduğunu paylaştı. Bursa'da 903 terk edilen maden sahasına karşın, yalnızca Büyükhorhan'da ve Orhaneli'nde birer tane olmak üzere toplam 2 maden sahasının sırasıyla 2 ve 315 hektarlık bir alanının ağaçlandırıldığı belirtildi.

'BURSA EKOLOJİK BİR YIKIM ALTINDA'

Bakan Bayraktar'ın verdiği yanıt üzerine açıklama yapan Pala, "Bakanın verdiği yanıta göre Bursa gerek arama gerek işletme ruhsatı sayılarıyla devamında iptal edilen ve terk edilen maden sahalarının çokluğu ile maalesef ekolojik bir yıkım altındadır. Bakan'dan Bursa'da rehabilite edilen maden sahalarının adlarını ve koordinatlarını talep ettik, ancak bu bilgiler paylaşılmadı" dedi.

Pala, maden sahalarının rehabilitasyonunun ise ağaçlandırmanın yanı sıra madencilik faaliyetleri sırasında bozulan arazinin, madencilik öncesi arazi kullanım biçimine dönüştürülmesi ile sağlanabileceğini belirtti. Maden sahalarının rehabilitasyonu hakkında halen bir mevzuatın olmamasını kabul edilemez olarak değerlendiren Pala, "Bursa'da da hem aktif madenler hem de terk edilen maden sahaları ile doğa büyük bir eko-kırıma uğratılmaktadır" dedi.

Etiketler kayıhan pala chp bursa