Bursa’da maden patlaması protesto edildi: Kâr için kan dökülüyor

Amasra'da TTK'ye bağlı madende yaşanan grizu patlamasında 41 işçinin ölmesi Bursa'da protesto edildi. Protestoda daha fazla kâr için kan akıtılmaktan çekinilmediği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA- Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı madende meydana gelen patlamada 41 işçi vefat etti. Madende yaşanan patlamanın ardından Türkiye'nin çeşitli kentlerinde eylemler düzenlendi.

Bursa'da da bugün saat 16.00'da Fomara Meydanı'nda buluşan Bursa Demokrasi Güçleri, yaşanan kazada ihmaller olduğunu söyledi. Kitle adına yapılan açıklamayı Muharrem Or okudu.

ERDOĞAN'A TEPKİ: KADER DEĞİL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bartın'da kullandığı, "kader" ifadelerine Bursa'dan tepki gösterildi. Alanda bulunanlar grizu patlamasının kader olmadığını söyledi. "Kaza değil bu bir cinayet" sloganlarının atıldığı eylemde yapılan basın açıklamasını okuyan Muharrem Or, "Katliam göz göre göre geldi. Sayıştay ve TKİ raporlarında kazı derinliğinin 300 metreyi geçmesi nedeniyle grizu riski olduğunun belirtilmesine rağmen kâr uğruna üretime devam eden iktidar ve patronlar bu katliamın sorumlusudur. Madencilere kader olarak dayatılan ölümlerin önlenebilir olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan emniyetin kitleyi çember içerisine alması ve tepkiyi sınırlamaya çalışmasına çember dışındaki insanlardan destek geldi.

 

'İŞÇİLERİMİZİ YER ALTINDA ÖLÜME GÖNDERİP ONLARI SAVUNANLARI ZİNDANLARA DOLDURANLAR İŞÇİLERE BU KADERİ DAYATMIŞTIR'

Türkiye tarihinin en büyük iş cinayeti olan Soma'ya atıfla konuşan Or, 301 madenci canının sorumlusu olarak kimsenin hesap vermediğini hatırlattı. Or, şöyle devam etti: "Soma'da 301 madencinin ölümünden sorumlu bir kişi bile cezaevinde olmadığı bu süreçte, Soma madencilerinin haklarını savunmak için hiçbir bedel talep etmeden insanlık ve emeğin hakları adına orada bulunan Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay bugün cezaevindedir. İşçilerimizi yer altında ölüme gönderip onları savunanları zindanlara dolduranlar işçilere bu kaderi dayatmıştır."

'İnsan hayatının cehenneme döndüğü, ölülerin üzerinde şatafatlı sarayların, gökdelenlerin ve yolların inşa edildiği' eleştirisini yapan Muharrem Or, Türkiye'de her ay bir Soma yaşandığını söyledi. Or, "Artık yeter diyoruz" dedi. Or, son olarak daha fazla kâr için kan dökmekten çekinilmediğini belirterek, herkesi bu düzene karşı mücadeleye çağırdı.

Etiketler bartın bursa protesto