Bursa'da ekmek kavgası: CHP'nin 'Kısıtlama' iddiasına belediyeden yalanlama

BESAŞ ekmeğine talep son aylarda iki katına çıktı. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, bayilere yeterli ekmeğin verilmediğini söylerken belediye başkanı iddiaları yalanladı.

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, 400 gramı 2 liradan satılan BESAŞ francala ekmeğinin piyasaya kısıtlı sayıda verildiğini söyledi.
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa da İstanbul’dakine benzer bir ‘ekmek’ kavgasına şahit oldu. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, 400 gramı 2 liradan satılan BESAŞ francala ekmeğinin piyasaya kısıtlı sayıda verildiğini söyledi. Karaca, “BESAŞ bayileri vatandaşa beş ekmekten fazlasını veremiyor. Çünkü yeterli miktarda ekmek gelmiyor” ifadelerini kullandı.

Bursa'nın yüzde 25’ine ekmek sağlayan BESAŞ’ın 1982’den beri en zor dönemini yaşadığını savunan Karaca, bayi camlarına ‘ekmek bitti’ yazısının asıldığını söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Karaca’nın bu iddialarını yalanladı.

‘550 SATIŞ NOKTASI VAR’

BESAŞ yetkilileriyle konuşmak için randevu talep eden Karaca’ya Genel Müdür Hakkı Gülşen, sosyal medya hesabından şu yanıtı verdi: “Sizin ne amaçla buraya geldiğinizi biliyoruz. Lütfen kirli siyasetinizi tertemiz ekmeğimize bulaştırmayın. Amacınız hak aramak değil, kamuoyunda olumsuz algı oluşturmak.”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise “400 gramı 2 liradan satılan BESAŞ ekmek, Karaca’nın iddia ettiği gibi piyasaya kısıtlı sayıda verilmemektedir. Vatandaşa büfelerden sınırlı sayıda ekmek satışı yapıldığı bilgisi de doğru değildir. BESAŞ, Bursa’daki ekmek ihtiyacının yüzde 25’ini karşılamaktadır” diyerek yanıt verdi. Aktaş, “BESAŞ, şehrin dört bir yanındaki 550 satış noktasıyla Bursa’dan daha fazla nüfusu bulunan İstanbul ve Ankara halk ekmek fabrikalarından daha geniş bir ağa sahiptir” sözlerini de ekledi.

‘İLÇELERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNDA BESAŞ BÜFESİ YOK’

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, randevu talebinin reddedilmesi üzerine önce BESAŞ önünde basın açıklaması yaptı. Ardından Bursa Fırıncılar Derneği Başkanı Hasan Çırakoğlu ve Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Çırakoğlu'nu ziyaret etti.

İlçelerin büyük çoğunluğunda BESAŞ büfesinin olmadığını belirten Karaca, “Büyükşehir Belediye başkanımızın açıkladığı gibi, gerçekten 550 tane bayi var mı? Varsa 550 büfenin adreslerini istiyoruz. Bu büfelere kaçar adet ekmek gönderiyorsunuz?” diye sordu. Lokantalara, yemek şirketlerine toplu satış yapılmasının BESAŞ’ın kuruluş ilkelerine aykırı olduğunu belirten Karaca, “Bu toplu satışlar aynı zamanda BESAŞ büfeleri önündeki kuyrukların da müsebbibidir. Fırıncılarının mağdur olmaması için bayiler üzerinden ya da direkt toplu ekmek satışı yapılmasından vazgeçilmeli” dedi.

Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Çırakoğlu, şirketlere, yemek firmalarına direkt olmasa da bayiler üzerinden BESAŞ ekmeği satıldığını öne sürdü. Çırakoğlu, "Geçmişte belediye başkanları, özellikle baskı yaptılar büyük fabrikalara, bizden alın ekmeği diye telefon ettiler" diye konuştu. “Bursa'da fırıncılar çok zor durumda” diyen Çırakoğlu, şu açıklamada bulundu: “Her şeyi yasal, ahlaki ve ticari olan, her şeyi vergilendirilmiş, her mamûlü kayıt altına alınıp ucuz ekmeği nasıl sağlayacağımızı kamu kurumuyla özel işletmelerle hep beraber bu işi çözmemiz lazım. Başka çaremiz yok."

BESAŞ bayilerinde saat 13.00 gibi ekmeğin bittiği belirtiliyor. 

BESAŞ EKMEĞİNE TALEP İKİ KATINA ÇIKTI

BESAŞ bayii sahipleri, son iki ayda bütün Bursa’da BESAŞ ekmeğine talebin arttığını söyledi. Öğleden sonra BESAŞ ekmeğini soranların duyduğu tek cümle “Ekmek kalmadı” oluyor. BESAŞ bayilerine ekmek sabah saatlerinde ve öğleden sonra günde üç defa geliyor. Öğlen saatlerinde dağıtımın yapıldığı bayilerde ekmek saat birde bitiyor, saat ikide dağıtımın yapıldığı bayilerde saat üçe kadar satış yapılabiliyor. Bayi sahipleri, talep artışından sonra daha fazla ekmek istediklerini fakat istediklerinin altında geldiğini belirtti. Ekmek satışını sınırlı yapmadıklarını belirten bayi sahipleri, toplu ekmek satışı yapıldığına yönelik söylemlere ise “Zaten vatandaşlara yetmiyor” yanıtını verdi.

Bayii sahiplerinden biri, günlük 150 kasa istediklerini kendilerine 27 kasa geldiğini ifade ederek üretimin arttırılması gerektiğini dile getirdi. Bir başka bayi sahibi, ekmeğe gelen zamlardan sonra BESAŞ ekmeğine bir buçuk aydır yoğun talep olduğunu kaydetti.

Etiketler BESAŞ halk ekmek Bursa