Bursa'da 31 kurum ÇEDES'e karşı birleşti

Bursa’da 31 kurum Millî Eğitim Bakanlığı’nın "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES) projesi ile okullarda diyanet görevlilerinin ders anlatmasına karşı birleşti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanlığı’nın Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet ile "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES) isimli projeye karşı kentteki eğitim sendikalarından veli derneklerine, siyasi partilerden demokratik kitle örgütlerine kadar 31 kurum, “ÇEDES’e Karşı Güç Birliği” adında bir oluşum kurdu.

ÇEDES projesi kapsamında imam, vaiz, müezzin gibi din adamları okullarda ders anlatabilecek. 31 kurumun bugün yayınladığı deklarasyonda, “ÇEDES iş birliği protokolünün çalışma esaslarına göre, iktidar daha önceden gerici tarikat-cemaatlere bırakıp yaptırdığı işleri, artık tüm ülke çapındaki bir devlet organizasyonuyla doğrudan kendisi yapacak, milyonlarca insandan oluşan, kendine biat etmiş devasa tarikatını yaratmaya çalışacak. Ayrıca öğretmenlerimizin yerini, o nitelikleri bile tartışmalı, imam, vaiz, müezzin gibi din adamları alacak, okullarımız da birer medreseye dönüştürülecek” denildi.

Siyasi iktidara, MEB’e ve Diyanet’e seslenilen deklarasyonda, “Bizler ne Aladağ’da tarikat yurdunda yanarak hayatını kaybeden kız çocuklarımızı, ne Ensar Vakfında çocuklarımıza yaşattığınız toplu tecavüz iğrençliğini, ne Antalya’da cemaat yurdunda boğazı kesilen Mehmet Sami Tuğrul’u, ne de Elazığ’da intihara sürüklediğiniz tıp öğrencisi Enes Kara’yı unuttuk. Bugün de binlerce çocuk ve gencimize aynı şeylerin yaşatıldığını; ÇEDES ismini verdiğiniz bu karanlık proje ile de evlatlarımıza reva gördüğünüz bu cehennemin başka bir aşamaya geçeceğini biliyoruz” ifadesi kullanıldı.

Deklarasyonda imzası olan kuruluşlar şöyle:

29 EKİM KADINLAR DERNEĞİ

2017 TÜM EMEKLİLERİN SENDİKASI

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ

BİRLEŞİK KAMU-İŞ BURSA İL BAŞKANLIĞI

BURSA ALEVİ DERNEKLERİ PLATFORMU

BURSA BAROSU

BURSA KESK ŞUBELER PLATFORMU* BURSA TABİP ODASI

BURSA YAZIN VE SANAT DERNEĞİ

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ

ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ

CUMHURİYET HALK PARTİSİ BURSA İL BAŞKANLIĞI

DERSİMLİLER DERNEĞİ

EĞİTİM-İŞ SENDİKASI

EĞİTİM-SEN

EMEK PARTİSİ

HALKLARIN EŞİTLİK VE DEMOKRASİ PARTİSİ

HALKEVLERİ

HÜRRİYETÇİ EĞİTİM-SEN

NİLÜFER EMEKLİ ÖĞRETMENLER DERNEĞİ

NİLÜFER KENT KONSEYİ

ÖVDER

ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİ SENDİKASI

SOL PARTİ

TMMOB BURSA İL KOORDİNASYON KURULU

TÖB-SEN

TÜM EMEKLİ SEN 2021

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ

TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ

VELİ-DER

YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ

(HABER MERKEZİ)