Bursa Su Kolektifi: Müsilaj etkisini giderek artırıyor

Müsilajın bertarafı için hazırlanan eylem planının üzerinden 3 ay geçti. Çevreciler, bakanlığın bilimsel çalışmalar karşısında suskun kalmasına tepki göstererek, yüzeysel çözüm yöntemini eleştirdi.

Bursa Su Kolektifi üyeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi.
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Müsilaj sorununu bertaraf etmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan Müsilaj Eylem Planı’nın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen bütünlüklü çalışma yapılmadı.

Bursa Su Kolektifi üyeleri, bugün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, bu duruma basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Açıklamada, Marmara Denizi’ndeki kirlilik göstergelerinde çok ciddi artışlar tespit edildiği, sudaki oksijen seviyesinin ciddi düşüş gösterdiği, bazı bölgelerde hiç oksijen kalmadığı, özellikle Ergene deşarjının etki alanı olan orta Marmara Denizi kesitinde anoksik bölgelerin oluştuğu bilgisi paylaşıldı.

'ÇÖZÜMLER YÜZEYSEL VE BİLİMSELLİKTEN UZAK'

Deniz salyası olarak da bilinen müsilaj, Marmara Denizi derinliklerinde yaşamsal tehdide dönüştü. Geçtiğimiz günlerde Marmara Çevre İzleme Projesi (MAREM) müsilajın etkilerine yönelik bir rapor hazırladı. Bursa Su Kolektifi de rapordan hareketle, Marmara Denizi'nde biyoçeşitliliğin ciddi derecede azaldığı ve önceki yıllara göre canlı türlerinde yok oluşlar olduğuna dikkat çekti. Bursa Su Kolektifi adına basın açıklamasını okuyan Esen Ocak, yetersiz değerlendirdikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın eylem planı hakkında, "Bilimsel gerçeklerin sesine kulak vermeye başlanılır düşüncesiyle biraz olsun ümitlenmiştik" dedi. "Müsilaj Eylem Planı’nın 26. gününde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ‘Marmara’mızın 26 gün öncesinden daha iyi olduğunu gözle görür hale geldik, 10 bin 500 metreküp müsilajı bertaraf ettik, derin sularda oksijen azalmasına ilişkin herhangi bir emare tespit edilmedi" sözlerini hatırlatan Ocak, yöneticilerin problemlere yüzeysel ve bilimsel gerçeklerden uzak yaklaştıklarını belirtti.

'BAKANLIK BİLİMSEL AÇIKLAMALAR KARŞISINDA NEDEN SUSKUN'

Ocak, eylem planı üzerinden 3 ay geçmesine rağmen hangi çalışmaların yapıldığına ilişkin bilgi paylaşılmadığını sözlerine ekleyerek, "Marmara Denizi üzerine araştırmalar yapan ODTÜ Bilim Gemisi Araştırma Ekibi, MAREM Araştırma Ekibi ve daha birçok bilim insanının yaptığı araştırma neticeleri Marmara Denizi’nin kirletilmesinin bütün hızıyla artarak devam ettiğini, bunun sonucu olarak bu bölgede ekosistemin çöküşünün dramatik boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, tüm yetkililer, ulusal ve uluslararası basında büyük yankılar uyandıran bu bilimsel açıklamalar karşısında neden halen suskundur?" diye sordu. (DUVAR)