Bursa Büyükşehir Belediyesi: Hanlarda bilirkişi heyetinin raporu eksik

“Bursa hanlarına bilirkişiden onay çıkmadı” başlıklı haberle ilgili açıklama yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi, bilirkişi heyetinin raporunun eksik olduğunu ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi, 27 Mayıs tarihinde Gazete Duvar’da yayınlanan “Bursa hanlarına bilirkişiden onay çıkmadı” başlıklı haberle ilgili  açıklama yaptı.

Haberde aktarılan bilirkişi heyetinin bazı bölümleri ve bölge esnafının iddialarıyla ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi, haberde eksik ve hatalı bilgi ve yorumlara yer verildiğini ileri sürdü.

‘HANLAR BÖLGESİ İÇİN PROJE GELİŞTİRDİK’

Hanlar Bölgesi’ni koruma amaçlı proje geliştirildiğinin belirtildiği açıklama “Bu alanın içindeki ve etrafındaki tarihi dokuyla uyuşmayan, birçoğu 40-50 yıl öncesinde yapılan betonarme yapıların yıkılarak tarihi bölgeyi gün yüzüne çıkarmak, gelecek nesillere daha düzgün bir şekilde aktarmak ve korumak amacıyla bir proje geliştirilmiştir" ifadelerine yer verildi. Geliştirilen projede UNESCO Alan Başkanlığı başta olmak üzere ilgili meslek odalarının, akademisyenlerin ve diğer ilgililerin katılımıyla iki kez Çalıştay düzenlenmesinin ardından Mimarlar Odası ile birlikte ülke çapında proje yarışması yapıldığı kaydedildi. Seçilen projenin aynen uygulanacağı veya Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın ifadeleriyle 'esinlenerek' yeni bir projenin hazırlanıp hazırlanmayacağı konusunda ise bilgi verilmedi.

‘BİLİRKİŞİ RAPORU PROJEYİ DURDURACAK MAHİYETTE BİR KARAR DEĞİL’

Proje alanında yapılan imar planlarının iptali amacıyla dört adet iptal davası açıldığı ve yargılama sürecinin devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, "Habere yansıyan bilirkişi raporunda dava konusu plan değişikliğinin 1/100.000, 1/25.000 ve 1/5000 ölçekli üst planlara uygun olduğu, plan değişikliği ile getirilen plan kararlarının birbiri ile uyumlu olduğu açıkça ortaya konmuştur. Aynı şekilde işlemin tescilli yapılar bakımından sit mevzuatına uygun olduğu da belirtilmiştir" denildi. "Ancak raporda getirilen eleştiriler planın esasına yönelik olmamakla birlikte önemli bir kısmı da eksik ve hatalı bilgiye ve sübjektif değerlendirmeye dayanmaktadır" diye devam eden açıklamada mahkemece projeyi durduracak mahiyette bir kararın verilmediği belirtildi.

‘KAMULAŞTIRILAN YERLER KAMUNUN MÜLKİYETİNE GEÇECEK’

Belediye’den yapılan açıklamada, bilirkişi heyetinin raporunda yıkılmayacağından bahsedilen Zafer Plaza’nın bir bölümü olan Boyner binasının kesin olarak proje kapsamında olduğu ve yıkılacağı belirtildi. Boyner binasına yönelik plan değişikliği sürecinin de tamamlanmak üzere olduğu bilgisi paylaşıldı. Projede kamulaştırılan alanlarda kesinlikle ticari alanın (yer altında veya yer üstünde) yapılmayacağının vurgulandığı açıklamada, otopark yapım kararına ilişkin bilgiye yer verilmedi. "Dolayısıyla kamulaştırmanın Torunlar İnşaat ya da başka bir gruba ya da kişiye rant sağlanması için yapıldığı iddiası açık bir iftira ve yalandır" denilen açıklamada, kamulaştırılan yerlerin kamunun mülkiyetine geçeceği belirtildi. Acele kamulaştırma ile kamulaştırma değerinde yüzde 30 değer kaybı olacağı iddiasının mesnetsiz olduğu ifade edilen açıklamada, kamulaştırılan taşınmazların bedelini belediyenin değil, mahkemenin belirlediği yer aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, projenin kararlılıkla sürdürüleceği ve tamamlanacağı vurgulandı. (DUVAR)