Bursa Barosu'ndan Peker'in iddiaları hakkında suç duyurusu

Sedat Peker'in iddiaları hakkında Bursa Barosu da suç duyurusunda bulundu. Baro, iddiaların yer, zaman ve kişiler bazında ilişki kurularak yapılmasının etkin soruşturma konusu olduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA- Diyarbakır ve İzmir barolarının ardından Bursa Barosu da Sedat Peker'in YouTube kanalı ve Twitter hesaplarında yaptığı yayınlar ve bu yayınlara karşı muhatapların verdiği yanıtlarda adı geçenler hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun içeriği ile ilgili ulaştığımız Bursa Barosu, Gazeteduvar'a özel açıklama yaptı. Açıklamada, Sedat Peker'in iddialarının kendisinin de dahil olduğu ya da tanık olduğu olaylar olması nedeniyle soruşturma açılması ve iddiaların aydınlatılması gerektiği anlatıldı.

'VİDEOLARDA ADI GEÇENLER ETKİN SORUŞTURULSUN'

Sedat Peker'in sosyal medya hesaplarından öne sürdüğü iddialar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu. Diyarbakır ve İzmir barolarının ardından bu kez de Bursa Barosu, Peker'in anlattığı olaylarda adı geçenler hakkında suç duyurusunda bulundu. Bursa Barosu suç duyurusunda söz konusu kişilerin üzerlerine atılı suçlardan soruşturma açılmasını talep etti. Sedat Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, halen AK Parti Milletvekili olan Tolga Ağar, eski başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım, eski asker Korkut Eken, gazeteciler Hadi Özışık, Süleyman Özışık, İçişleri Bakanı Soylu’nun akrabası Sadık Soylu, Sedat Peker’in kardeşi Atilla Peker, Reşat Fazlıoğlu ile Peker’in video ve Twitter paylaşımlarında adı geçen ve soruşturma sırasında tespit edilecek tüm kişileri kapsayan suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının ve Ceza Muhakemesi Kanununun Cumhuriyet Savcılarına verdiği ve yüklediği görev sebebiyle aynı zamanda lekelenmeme hakkının ve aklanma hakkının da derhal sağlanması için soruşturmanın ivedilikle ve etkin şekilde yapılmasını; yapılacak etkin soruşturma sonucunda CMK170/2 gereği yeterli şüphe bulunması halinde kamu davası açılmasını talep ederiz.”

'YER ZAMAN KİŞİ BAĞLANTISI YAPILAN İDDİALAR ORTAYA ÇIKARILMALI'

Söz konusu videolar, paylaşımlar, röportajlar ve haberlerde, devletin eski ve yeni yöneticilerinin makamlarının getirdiği koruma ile illegal yapılarla birlikte hareket ettikleri ve birçok suç işledikleri iddia edildi. Suç duyurusu dilekçesinde, organize suç örgütü liderliğinden hükümlü Peker’in yayınladığı videoların internet linkleri ile videoların hangi dakika ve saniyesinde suç iddiasında bulunulduğu tek tek sıralanarak; "İleri sürülen iddialar yer, zaman, kişi bağlantıları kurularak ileri sürülmekte, Türkiye Cumhuriyeti savcılarının derhal ve ivedilikle soruşturma yapmasını gerektirecek düzeyde oldukça vahim ve ciddi iddialardır" denildi.

'PEKER TARİF ETTİĞİ ÖRGÜTÜN ÜYESİ OLARAK İDDİADA BULUNUYOR'

Videolar ve paylaşımlarda yer alan iddiaların bir kısmı bizzat Sedat Peker’in kendisi tarafından gerçekleştirilen, yahut 'bulunduğu yapı' içerisindeki konumuna mukabil tanık olduğu olaylar anlatılıyor. Bursa Barosu da dilekçe içeriğinde bu duruma dikkat çekerek, Sedat Peker'in tarif ettiği örgütün üyesi olarak eylemlerde ya doğrudan fail, azmettiren ya da tanık konumunda olduğunu söyledi. "Bu nedenle de beyanlarda geçen hususların ayrıntılı bir araştırmaya tabi tutulması şarttır" ifadesi kullanılarak, "vahim" iddiaların Cumhuriyet Başsavcılığınca ivedilikle araştırılması gerekliliğine vurgu yapıldı. Baro, Peker'in beyanlarında adı geçen kişilerin aralarındaki irtibatı ortaya çıkaracak biçimde tespit işlemleri yapılmasını, "Uçuş kayıtları, gittikleri ülkelerdeki faaliyetleri incelenmeli söz konusu iddialar ile örtüşüp örtüşmediği ortaya çıkarılmalıdır" ifadeleriyle talep etti.