Burkina Faso ve Mali'den Nijer'deki askeri cuntaya destek

Burkina Faso ve Mali, Nijer'e yapılacak bir askeri müdahaleyi kendilerine savaş ilanı sayacaklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Burkina Faso ve Mali, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) ültimatom niteliğindeki açıklamasına tepki göstererek, Nijer'e askeri müdahaleyi kendilerine savaş ilanı sayacaklarını duyurdu.

ECOWAS, 26 Temmuz'da Nijer'de ordunun yönetime el koyması üzerine pazar günü olağanüstü toplanmıştı. Demokratik yollarla seçilen ve askeri darbe ile görevden alınan Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un bir hafta içinde yeniden göreve getirilmesini isteyen devletler topluluğu, aksi halde Nijer'de anayasal düzeni geri getirmek için "tüm tedbirlerin" alınacağını duyurmuştu. Açıklamada "Bu sonucun ortaya çıkması için güç kullanmak da bu tedbirlere dahil olabilir" denilmişti. ECOWAS ayrıca Nijer'de yönetime el koyan askeri cunta liderlerine mali yaptırım kararı almış, üye ülkelerle Nijer arasındaki "tüm ticari ve mali ilişkilerin" de dondurulduğunu duyurmuştu.

Burkina Faso ve Mali ise yayınladıkları ortak deklarasyonda, "Nijer'e herhangi bir askeri müdahalenin Burkina Faso ve Mali'ye savaş açmakla aynı anlama geleceğini" belirtti. İki ülke ayrıca, "Nijer halkına ve yönetimine yönelik yasa dışı, gayrımeşru ve gayrıinsani yaptırımları uygulamayı reddettiklerini" ifade etti. Açıklamada Nijer'e askeri bir müdahalenin tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracağı da belirtildi.

ECOWAS'ın 15 üyesi bulunuyor. Benin, Cape Verde, Gambiya, Gana, Gine-Bissau, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo birliğe üye ülkeler. Burkina Faso, Gine, Mali ve Nijer'in üyelikleri ise bu ülkelerde gerçekleşen askeri darbeler nedeniyle askıya alınmış durumda.

FRANSA, TAHLİYEYE HAZIRLANIYOR

Öte yandan Fransa, Nijer'de yaşanan darbe ve Büyükelçiliğine yapılan saldırı sonrası bu ülkedeki vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı. Ülke medyasının Fransa'nın Niamey Büyükelçiliğine dayandırdığı bilgilere göre, Fransa Nijer'deki vatandaşlarını tahliye etmeye hazırlanıyor. Büyükelçiliğin ülkedeki Fransız vatandaşlarına gönderdiği mesajda, Nijer'de güvenlik durumunun kötüleşmesi üzerine hava yolu ile tahliye operasyonu planlandığı bilgisi verildi. (DIŞ HABERLER)