Bulut: Eczane raflarında ilaç yok

CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında sabitlenen döviz kurunun belirleneceği Şubat ayının 3. haftası öncesi eczane raflarında ilaç bulunmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanlığı Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun ilaç kurunun belirleyeceği Şubat ayının 3. Haftası öncesi eczanelerde vatandaşın ilaca ulaşmakta zorluk çektiğini bildirdi. 21 Şubat itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen güncelleme ile ilaçta euro/TL kurunun yüzde 37.4 oranında bir artışla 6.36 seviyesinde sabitleneceğini belirten Bulut, eczanelere ilaç firmaları tarafından göstermelik olarak 1-2 kutu ilacın gönderildiğini söyledi.

CHP’nin eczacı kökenli milletvekili Bulut, “Mevcut durumda ilaçların fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru 4,57 TL. Ancak bugün güncel kur, 15 TL. Arada derin bir makas oluştu. İlaç firmaları ve depolar ilacı zamlı satmak için elindeki ilacı depolara göndermiyor.

'DENETİMSİZLİK HAD SAFHADA'

Denetimsizlik had safhada, ilaç firmaları ve depolardan ilaç kısıtlı miktarda çıkıyor. Sağlık Bakanlığı yeterli denetim yapmadığı için vatandaş eczanelerde ilaca erişemiyor. Halk sağlığı tehlike altına atılıyor. Piyasada bulunmayan ilaç sayısı hızla artıyor. Piyasada bulunmayan ilaçlar kurun belirlenmesinin ardından birden “mucizevi” bir şekilde ortaya çıkıyor. Her fırsatta eczaneleri denetleyen Bakanlık, biraz da buraları denetlemeli” dedi.

'KUR YILDA 3-4 KEZ GÜNCELLENMELİ'

‘İlaç krizinin’ her yıl yaşanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın konuya ilişkin kalıcı bir çözüm getirmemesini eleştiren Bulut, eczane eczane gezen hasta ve hasta yakınlarının ilaç bulamadığını ve mağdur olduğunu kaydetti. Ekonomik iklimin gerçeklerine uygun fiyatlandırma yapılmasının sorunu çözeceğini kaydeden Bulut, “13 yıldır güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesinin acilen güncellenmeli, kur güncellemesi de yılda 3 veya 4 kez yapılmalı” dedi.

'YERLİ ÜRETİM TEŞVİK EDİLMELİ'

Türkiye’nin hatalı ilaç politikaları nedeniyle ilaçta yüzde 60 oranında dışa bağımlı olduğunu belirten Bulut, yerli üretimin teşvik edilmesini, ilaçta dışa bağımlılığın bir an önce Türkiye’nin kaderi olmaktan çıkarılması gerektiğini bildirdi. (DUVAR)

Etiketler eczane ilaç